No kā baidās topošie tēti?

No kā baidās topošie tēti?

07. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lielākoties runājam par topošo māmiņu sajūtām, tētiem paliekot otrajā plānā. Taču pēc bērniņa piedzimšanas dzīve mainās arī vīrietim, un tieši par to topošajam tētim ir arī bail.

Pat tad, ja viņš par savām raizēm nerunā skaļi, iekšēji arī viņš ir neskaitāmas reizes prātojis par to, kāda būs dzīve pēc mazuļa ienākšanas pasaulē, vai viņš būs gana labs tētis un vai vispār pratīs apieties ar tikko dzimušu mazuli.

Uzzini, no kā baidās topošie tēti, un atbalsti savējo vīrieti.

Vai mums neradīsies finansiālas problēmas?

Bērniņa ienākšana ģimenē nozīmē papildus izdevumus. Topošais tētis to apzinās, tāpēc, vēloties nodrošināt savai ģimenei visu to labāko, ir tikai normāli, ja viņš satraucas par ģimenes budžetu. Kā mazināt vīrieša bailes? Sāciet ar rūpīgu ģimenes budžeta plānošanu, parūpējoties arī par drošības spilvenu jeb finansiāliem uzkrājumiem pēkšņiem neparedzētiem tēriņiem. Pārrunājat, kurās pozīcijās varat ietaupīt. Piemēram, iespējams, nav vajadzības pēc jaunākās sezonas bērnu ratiņiem, jo par daudz saprātīgāku cenu var iegādāties lietotus, taču aizvien ļoti labas kvalitātes ratus. Tāpat arī ir neierobežotas iespējas iegādāties bērnu drēbītes no citām māmiņām, un bieži vien tās var aizņemties no draudzenēm, kuru bērni jau paaugušies.

Es nebūšu pietiekami labs tētis

Biežāk šīs bailes pārņem tos vīriešus, kuriem bērnībā pašiem pietrūcis tēta, tēvs nav interesējies par bērna dzīvi, iesaistījies aprūpē. Šādā gadījumā pārliecini savu vīrieti, ka viņam liktenis ir devis unikālu iespēju pašam kļūt par tēti - tieši tādi tēti, kādu viņš ir gribējis sev pats. 

Ir novērots, ka daļa vīriešu ļoti pārdzīvo savas sievas grūtniecību, dažkārt pat izceļoties ar lielāku emocionālo nestabilitāti nekā pašas topošās māmiņas. Sindroma veidošanās pamats ir neapzināts satraukums par sievas un nedzimušā bērna likteni un zināmā mērā arī vaina pret laulāto. Šī parādība gan novērojama īslaicīgi un, tiklīdz mazulis būs piedzimis, jaunais tētis apzināsies, ka viss nav tik biedējoši, kā viņš iepriekš iztēlojies, visas problēmas ir pārvaramas un bērniņš sniedz lielāko laimi.

Pēc bērna piedzimšanas beigsies brīvība

No vienas puses, protams, ikviens cilvēks lepojas ar savu jauno ģimenes statusu, taču no otras puses, pat ja to skaļi nesaka, viņā iekšēji varbūt ir bail par to, ka līdz ar bērna piedzimšanu beigsies līdzšinējais dzīvesveids. 

Protams, dzīve mainīsies, taču, cik fundamentāli tas notiks, ir atkarīgs tikai no jums pašiem. Pašsaprotams, ka visu savu brīvo laiku nevarēsiet veltīt tikai viens otram, taču tas nenozīmē, ka būsiet viens otram pilnībā pazuduši. Iedvesmojaties no vecākiem, kuri kopīgi ar bērniem turpina piedalīties sporta sacensībās, dodas izbraucienos, apmeklē koncertus!

Es nemācēšu apieties ar bērnu

Gluži tāpat kā sievietes gaidībās satraucas par to, vai pratīs apieties ar mazuli, arī topošajiem tētiem bieži vien ir šī pati nepārliecinātība. Ko darīt, lai šīs bailes savam vīrietim mazinātu? Pārliecini savu vīrieti, ka visus iespējams iemācīties, tāpēc apmeklējiet vecāku sagatavošanas kursus, kuros tiks pastāstīts ne tikai par dzemdībām, bet arī par mazuļa aprūpi, kopīgi lasat grāmatas, kas paredzētas topošajiem vecākiem, mācaties no draugu pieredzes - šajā gadījumā ir lieliski, ja jūsu draugu pulkā ir kāda ģimene, kurā vīrietis aktīvi iesaistās mazuļa aprūpē un ikdienā.