Neauglības iemesli un risinājumi

Neauglības iemesli un risinājumi

20. Sep 2018, 02:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neauglība ir tēma, par kuru vēl šobrīd sabiedrībā nav pieņemts skaļi runāt. Tēma, kura ir sevišķi sāpīga tiem pāriem, kuriem ilgstoši neizdodas ieņemt bērniņu. Ir ārkārtīgi daudz ietekmējošo faktoru un nevar viennozīmīgi apgalvot, ka tikai sieviete ir atbildīga par grūtniecības iestāšanos.

Šķiet, šī ir viena lieta, ko visgrūtāk ir pieņemt tieši vīrietim, tāpēc, bieži vien ģimenes netiek līdz situācijas atrisinājumam, jo kāda no pusēm vienkārši baidās uzzināt patiesību.

Bet ļoti sen aiz muguras ir tas laiks, kad neauglības tēmu kāds saista ar nespēju parūpēties par dzimtas nākotni. Mūsdienās neauglība vai nespēja ieņemt bērniņu ir šķērslis, iespējams pat tikai uz mirkli! Medicīna ir strauji gājusi uz priekšu un iespējas tikt pašiem pie sava bērniņa, ir krietni lielākas, nekā kādreiz. Modernas iekārtas, zinoši speciālisti un vēlme problēmu risināt. Tas ir viss, kas ir nepieciešams. Cik viegli vai grūti tas būs, tas ir cits jautājums!

Klīnikas IvF Riga pacientu koordinatore Simona Duboka stāsta, ka vēršoties pēc palīdzības klīnikā, vispirms uz vietas tiek veikti izmeklējumi un analīzes. Galvenais uzdevums, kas iesākumā jāsaprot – problēmas saistītas ar sievietes vai vīrieša veselību.

Dr. Violeta Fodina - medicīnas direktore, reproduktoloģe klīnikā iVF Riga stāsta, ka neauglībai ir dažādi iemesli.

Vīriešiem kā biežākie tiek minēti:

  • Biežākais iemesls, kas saistīts ar vīriešu neauglību - nepareizs dzīves veids, kaitīgi faktori.
  • Viena no tādām vislielākajām problēmām, ar ko šobrīd saskaras speciālisti ir ļaundabīga audzēja ārstēšanas rezultātā iegūtās sekas,
  • tāpat arī iedzimtība var būt par iemeslu neauglībai.

Biežākie neauglības iemesli sievietēm:

  • Olvadu necaurlaidība, kas var būt saistīta ar infekciju, kas nav ārstēta, abortiem
  • Endometrioze, kuras saslimstības daudzums pēdējos gados būtiski pieaudzis
  • Dishormonālie procesi

Kā abam pusēm kopīgus iemeslus, kas noteikti ietekmē sievietes un vīrieša auglību, daktere Fodina min mūsu uztura pamatprincipus, garās un smagās darba stundas, pilnvērtīgas atpūtas trūkumu.

IvF klīnikā paņemtās analīzes turpat uz vietas tiek arī gatavotas, kas ļauj pietiekoši ātri un operatīvi ar saņemtajiem rezultātiem speciālistam strādāt.

Kad analīžu rezultāti ir saņemti, speciālists saprot, kur ir tā galvenā problēma un tālāk seko gatavošanās punkcijai, tiek veikta olnīcu stimulācija ar hormonu preperātiem, stāsta pacientu koordinatore IvF klīnikā Rīga, Simona Duboka.

  • Olnīcu stimulācija tiek veikta 10 līdz 12 dienas, ik dienu veicot injekcijas vēderā, vēdera priekšējā sienā.
  • Šo procedūru laikā tiek veiktas arī pārbaudes, lai koriģētu, ja nepieciešams, lietojamā medikamenta devu.
  • Pēc olnīcu stimulācijas, tiek veikta olšūnu iegūšana. Tā notiek intravenozā narkozē, ultrasonogrāijas kontrolē.
  • Pēc 3 līdz 4 stundām paciente jau var doties mājās.

Daktere Fomina atklāj: “Ziniet, es varu pateikt tā un nomierināt cilvēkus, neārstējamu gadījumu praktiski nav. Ja mēs pacientiem pirms procedūras veicam visas veselības un ģenētiskos faktoru analīzes. Ja mākslīgas apaugļošanas laikā veicam arī padziļinātu embriju izpēti, ja precizējam dienu, kad embriju labāk ievietot.”

“Šobrīd patiesi, iespējams ir viss, bet galvenais, ja ejam uz mākslīgo apaugļošanu – maksimāli izpētīt visu laboratoriski un neeksperimentēt ar sievieti. Tas ir būtiski, jo gan fiziskā gan psiholoģiskā trauma šādos gadījumos var būt ļoti nepatīkama”

Mākslīgo apaugļošanu var veikt izmantojot arī valsts pieejamo atbalstu

Valsts apmaksāta programmā ietilpst:

  • Stimulācijas medikamentu izmaksas un olšūnu iegūšanu, punkciju, veicot pacienta iemaksu kā arī embrija transfēru, embrija pārstādīšanu dzemdes dobumā, veicot pacientu iemaksu.
  • Maksas pakalpojums būs analīzes un procedūras, kas tiek veiktas pirms mākslīgās apaugļošanas un pirms olnīcas stimulēšanas.

Skaties Māmiņu kluba TV raidījuma stāstu par neauglību, kur savā pieredzē par to, kā ar mākslīgās apaugļošanas palīdzību pasauli ieraudzīja mazais Ralfs, dalās māmiņa Gita.

 

2. septembris iVF Riga - Neauglība from Māmiņu Klubs on Vimeo.