Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: Grūtniece ar gripu – no slimnīcas uz citu

Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: Grūtniece ar gripu – no slimnīcas uz citu

12. Feb 2013, 09:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādu sievieti, kura ir grūtniecības pēdējā mēnesī un kura saslimusi ar gripu, pagājušajā nedēļā neuzņēma divās slimnīcās, bet aizsūtīja uz trešo. Sievietes radinieki ir neizpratnē, kāpēc sieviete šādā situācijā «tiek mētāta» no vienas slimnīcas uz citu, un nav skaidrs, kur īsti meklēt palīdzību.

Ārstniecības iestādes savukārt pamato, kāpēc šāda situācija izveidojusies, un galu galā – palīdzība ir sniegta. «Viņai bija augsta temperatūra un bija aizdomas par gripu, jo pirms tam gripu bija izslimojis vīrs,» Neatkarīgajai pastāstīja radinieki. Tā kā sieviete ir pēdējā grūtniecības mēnesī, radinieki uztraukušies, ka vīrusu infekcija neizraisa komplikācijas. Izsauktā neatliekamā palīdzība uzskatījusi par nepieciešamu nogādāt viņu P. Stradiņa slimnīcā, kur ārsti secinājuši, ka tā tiešām ir gripa. Tomēr uzņemt Stradiņos grūtnieci nevarēja, iesakot ar slimnīcas transportu pārvest uz Latvijas Infektoloģijas centru. Savukārt tur ieteikts ārstēties mājās. «Nesaprotam, kāpēc uzreiz nevar noskaidrot, uz kuru slimnīcu doties un vai tur ir vieta,» jautā pacientes radinieki.

Rīgas Austrumu slimnīcas, kuras pakļautībā strādā Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC), speciāliste Dace Kārkliņa stāsta, ka sievietei piedāvāta iespēja ārstēties blakus esošajā slimnīcā Linezers, kur izveidota atsevišķa infekcijas slimnieku nodaļa. LIC pašlaik ir pārpildīts ar slimniekiem, jo plosās gripas epidēmija. Citkārt paciente būtu ievietota LIC. «Paciente tika izmeklēta un ievietota slimnīcā. Mēs nekādā gadījumā neatsakām pacientiem un nepieciešamības dēļ konsultējamies ar dzemdību speciālistiem, ja gadījumā šādā situācijā sākas dzemdības,» uzsver D. Kārkliņa.

P. Stradiņa slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas klīnikas vadītāja Maira Jansone Neatkarīgajai skaidro, ka vispirms tiek izvērtēts, vai pacientam nepieciešama stacionāra palīdzība vai ārstēšanos var veikt ambulatori. Ja pacientu vajag ievietot slimnīcā, tad speciālisti risina jautājumu, kurā nodaļā. «Ja ir aizdomas, ka pacientam ir gripa, būtiskākais ir izolācijas iespējas, lai maksimāli izvairītos no citu, sevišķi grūtnieču inficēšanas,» skaidro M. Jansone, «tā kā dzemdību nodaļā izolācijas iespējas ir ļoti ierobežotas, tad gadījumos, ja sievietei nav sākušās dzemdības vai nav nepieciešama dzemdību speciālista uzraudzība, viņu ievieto attiecīga profila nodaļā, kur koncentrējas infekciju slimību pacienti, vai citā stacionārā – infektoloģijas centrā. Par to nelemj dzemdību nodaļas ārsti, mūsu uzdevums ir noteikt, vai pacientei ir nepieciešama dzemdību speciālista palīdzība.»

Slimību profilakses un kontroles centrs šogad vēl nav reģistrējis nevienu saslimšanas gadījumu ar gripu grūtniecēm, taču atzīst, ka grūtniecības laikā gripas vīruss ir bīstams un var radīt komplikācijas. 2009. gadā, kad visur plosījās gripas pandēmija, no gripas izraisītām komplikācijām mira divas grūtnieces.

Inga Paparde 
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai