Leikocīti. Kāda ir to loma cilvēka organismā?

13. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā topošajai māmiņai regulāri jānodod dažādas analīzes, lai ārsts varētu kontrolēt grūtniecības norisi. Protams, ieraugot analīžu rezultātus, grūtniecei var rasties daudzi jautājumi, par to, ko katrs no rādītājiem nozīmē, tāpēc šoreiz devāmies pie Veselības Centru apvienības Ginekoloģijas dienesta vadītājas Karlīnas Elksnes, lai noskaidrotu, par ko organismā atbild leikocīti. 

Veselai grūtniecei ar grūtniecību bez komplikācijām leikocītu līmeni asinīs jāpārbauda 2-3 reizes grūtniecības laikā. “Leikocīti ir šūnas, kas plūst pa asinsvadiem un atbild par imunitāti. Imunitāte ir organisma aizsardzības spējas  un leikocīti un galvenās imunitātes nodrošinātājšūnas,” skaidro Veselības Centru apvienības Ginekoloģijas dienesta vadītāja, ginekoloģe un dzemdību speciāliste Karlīna Elksne. Ārste piebilst, ka atsevišķi netiek veiktas analīzes leikocītu līmeņa noteikšanai, jo šis rādītājs tiek iekļauts pilnā asins ainā, kuras laikā tiek pārbaudīti ne tikai leikocīti, bet arī eritrocīti, trombocīti un dažādi citi rādītāji.

Grūtniecei leikocītu līmenis asinīs grūtniecības sākumā ir paaugstināts.

Organisms grūtniecības laikā pārkārtojas un viena no šī procesa īpatnībām ir tā, ka leikocītu līmenis grūtniecēm dabiski palielinās. Ja topošā māmiņa grūtniecības laikā neslimo, ir vesela un viņai ir laba imunitāte, leikocītu līmenim nevajadzētu būt izmainītam. “Netieši to varam ietekmēt, dzīvojot veselīgi, stiprinot imunitāti dabiskā veidā, kas, patiesībā, ir stāsts ne tikai par pašu grūtniecību, bet arī par laiku, kas darīts vēl pirms grūtniecības un grūtniecības plānošanas laikā,” skaidro ginekoloģe Karlīna Elksne.

Leikocītu līmeni normas robežās varam ietekmēt tik vien kā nesaslimstot, jo tiešā veidā uzlabot leikocītu sastāvu uzlabot nav iespējams. Kā skaidro Karlīna Elksne, nav pārtikas produktu vai fizisko aktivitāšu, ar kuru palīdzību varētu leikocītu skaitu, līmeni uzlabot. 

Gadījumā, ja leikocītu līmenis paaugstinās un papildus  tam parādās kādi simptomi, tā liecinot, ka rādītāji nepaaugstinās grūtniecības dēļ, tas var liecināt par kādu saslimšanu, jo izmaiņas leikocītos gan asins, gan urīna analīzēs liecina par dažāda veida iekaisumiem.