Laimīga mazuļa dienasgrāmata. Kāpēc JĀ vai NĒ cilmes šūnām

08. May 2018, 16:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 Par cilmes šūnām un to nozīmi nākotnes veselībā ir dzirdams arvien vairāk. Ir speciālisti, kas saka, ka cilmes šūnas ir ļoti vērtīgs ieguldījums, bet tajā pat laikā, ir dzirdēti viedokļi par to, ka tas ir bezjēdzīgi.

Tam visam pa vidu ir arī topošie vecāki, kuriem ir jāpieņem lēmums – glabāt vai nē cilmes šūnas, kas paņemtas no māmiņas nabassaites pēc dzemdībām.

RSU Onkoloģijas institūta galvenā pētniece Inese Čakstiņa stāsta, ka cilmes šūnas nav nekas mistisks un mītisks un nav nekas tāds, kas būtu parādījies pēdējos 10 gados.

Tās ir šūnas, kas ir atrodamas mūsu organismā.  Tās ir šūnas, kas veido mūsu organismu. Cilmes šūnām jāpiemīt divām īpašībām - spējai sevi atjaunot un spējai pārveidoties citos šūnu tipos.

 Varam izdalīt divu veidu cilmes šūnas - embrionālās cilmes šūnas un pieauguša cilvēka cilmes šūnas.

 Inese Čakstiņa stāsta, ka mums katram ir ļoti daudz cilmes šūnu, piemēram - galvas ādā, tāpēc mati ataug vietā, āda nenoārdās, jo atjaunojas, jo ir cilmes šūnas, kas atjauno ādas slānīti.

 Trešais cilmes šūnu veids - fetālās jeb nabassaites cilmes šūnas.

20180508160725-76923.jpg

 Cilmes šūnas ir mūsu asiņu un imūnās sistēmas pamats, kas, pateicoties savām unikālajām spējām, var kļūt par jebkuru organisma šūnu, piemēram, nervu šūnām, kaulu šūnām, muskuļu šūnām un asins šūnām.

 Inese Čakstiņa stāsta, ka ja mēs skatāmies Eiropas ekspertu viedokli, tad jēga paņemt un saglabāt ir, lielāka jēga ir tad, ja noglabā publiskajās bankās, nezinu gan vai LV iedzīvotājiem ir šāda iespēja, to nemācēšu pateikt.

Publiskās bankas ir bankas - tas ir altruistisks ziedojums, tev par to nav jāmaksā, bet šajā gadījumā cilmes šūnas nepaliek ekskluzīvi tev, tavām vajadzībām.

20180508160743-92046.jpg

 Privātās bankas nodrošina to, ka ja Jūs par to maksājat, tas ir tikai jūsu vajadzībām.  Jāskatās no individuālā gadījuma, tāpēc ir grūti ieteikt, glabāt cilmes šūnas vai nē, bet kopumā tā ir laba iespēja, ka tiek piedāvāta iespēja uzglabāt nabassaites asins šūnas.

 Svarīgs faktors, jeb arguments, izvēloties par labu cilmes šūnu paņemšanai un glabāšanai, ir ģimenes anamnēzes – vai ģimenē ir bijušas asins slimības. Tad noteikti ir jēga cilmes šūnas glabāt, bet nepieciešama arī konsultācija ar hematologu.

 Šobrīd Cilmes šūnas vēljoprojām tiek pētītas. Ir svarīgi saprast kā tās varētu pavairot, jo ja pavisam mazam bēbītim pietiek cilmes šūnas, kas paņemtas no nabassaites, tad pieaugušajam ir nepieciešams krietni lielāks daudzums šo šūnu, lai varētu veikt ārstēšanu.

 Cilmes šūnas, iespējams ir kāda vienīgā iespēja, kādam varbūt cilmes šūnu izmantošana nebūs aktuāla visa mūža garumā, bet jebkurā gadījumā – šobrīd medicīnā arvien vairāk dzirdams, ka tieši cilmes šunas tiek izmantotas dažādu smagu saslimšanu ārstēšana.

 Māmiņu klubs, 2018

lauvinja lauvinja 08. May 2018, 18:40

Droši vien idejiski cilmes šūnu uzglabāšana ir laba ideja.
Bet tajā visā ir pārāk daudz risku - kā lai esi pārleicināts, ka tavas glabāšanā nodotās cilmes šūnas netiks realizētas kam citam, bet tev beigās, ja būs vajadzība tks kaut kas cits? cik daudz ir firmu, kas izdzīvojušas 20+ gadus, ņem un nobankrotē un viss ieguldījums tu-tū!
Man vairāk patiktu ideja noglabāt pubiskā cilmes šūnu bankā, ar domu, ja kādreiz vajadzēs pašam, varēšu tur dabūt.