NODERĪGI dzemdētājām: Ko neviens Tev nav pateicis par dzemdībām

NODERĪGI dzemdētājām: Ko neviens Tev nav pateicis par dzemdībām

23. Jan 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdības var būt fantastiska pieredze,bet tai pat laikā var sagaidīt ne mazums mulsinošu brīžu, par kuriem Tev nav bijusi pat nojausma! Kopā ar vecmāti Inesi Kampusu noskaidrojām 8 lietas, par kurām visticamāk Tev ir aizmirsts pastāstīt.

Gaidot negaidīto

Esot gaidībās, arvien vairāk topošo vecāku apmeklē pirmsdzemdību kursus un lasa informāciju internetā un grāmatās par dzemdībām. Tomēr šādiem kursiem un grāmatām ir tendence sniegt ieskatu lielos vilcienos par to, kas notiks dzemdību laikā, piemirstot pārsteidzošas un,jā, pat apkaunojušas detaļas. Esi gatava, ka dzemdību laikā nekontrolēti var izdalīties fekālijas vai urīns.

Vemšana

Vai zināji,ka vemšana dzemdību laikā ir normāla? Viens no iemesliem, kāpēc tas var notikt- epidurālā anestēzija var paaugstināt asinsspiedienu un viena no tā pazīmēm ir slikta dūša un vemšana. Tomēr vērts paturēt prātā, ka vemšana var notikt arī gadījumos, ja nav saņemta epidurālā anestēzija. Lai samazinātu līdz minimumam vemšanas iespējamību, dzemdību laikā lieto tikai vieglu uzturu pirmajā dzemdību posmā un pārstāj ēst, dzerot tikai ūdeni, dzemdību aktīvajā fāzē.

Aukstuma sajūta

Teju 50% sieviešu sūdzas par aukstuma sajūtu un zobu klaboņu dzemdību laikā. Tomēr jāpatur prātā, ka šeit nav nekāda sakara ar to,ka būtu reāli aukstu. Faktiski, dzemdību laikā temperatūra var paaugstināties par vienu vai pat diviem grādiem,liekot sajust karstumu. Dzemdību laikā neliels augļa asiņu daudzums var nokļūt dzemdētājas asinsritē, līdz ar to gadījumos, ja šī asinsgrupa atšķiras- piemēram, mammai ir A asinsgrupa,bet bērniņam- B- dzemdētājam var just drebuļus un sajust aukstuma sajūtu.

Neierastas skaņas

Bērniņam virzoties caur dzemdību ceļiem, gaiss var tikt izspiests no tūpļa, tāpēc gāzītes nav nekas neparasts dzemdību laikā. Īpaši tas tiek novērots epidurālās anestēzijas gadījumos, kas daļēji paralizē anālo sfinkteri.Vēl viena nepatīkama blakusparādība dzemdībās- fekālijas tieši uz dzemdību galda. Tas notiek tāpēc, ka, virzoties pa dzemdību ceļiem, taisnā zarna tiek saspiesta plakana un tās saturs tiek izstumts. 

Tu vari uzvesties kā mēnessērdzīgā

Dzemdību laikā, sevišķi, ja neesi saņēmusi medikamentus pret sāpēm- vari kliegt, raudāt, pat lamāties uz partneri vai ārstu. Dzemdības izraisa estrogēna un progesterona līmeņa celšanos, līdzīgi kā notiek pirmsmenstruālā sindroma gadījumos. Ja zaudē paškontroli, nejūties slikti. Ārsti un medmāsas ir pieraduši pie šādas reakcijas. Sievietes, kuras apmeklē pirmsdzemdību kursus, ir tendētas būs mierīgākas nekā tās, kuras nav apmeklējušas kursus un tam nav gatavojušās.

Pēkšņa amnēzija

Pašā karstākajā dzemdību brīdī ir pavisam viegli aizmirst to,kas ir mācīts dzemdību kursos, piemēram, aizmirst, kādas ir ieteicamās dzemdību pozas vai kā elpot dzemdību laikā.  Tāpat nav nekas pārsteidzošs, ja pavisam neilgu brīdi pēc dzemdībām esi jau aizmirsusi par pašām dzemdībām un to norisi. Tieši šī iemesla dēļ partneris var būt liels atbalsts dzemdību laikā gan iemūžinot dzemdības, gan sniedzot atbalstu.

Mīlestība ne no pirmā acu skatiena

Nejūties slikti, ja pirmajā mirklī, turot rokās bēbīti, nejūti prieku un pārlaimību. Tu tik tikko esi izdzīvojusi pieredzi, pēc kuras nepieciešama atpūta. Izveidot saikni pēc iespējas ātrāk ar bēbīti palīdzēt krūts barošana un kopīga atpūta.

Dzemdības ir pārbaudījums arī tētiem 

Atbalsts topošajai māmiņai, bērniņa gaidas; dzemdības var būt smags pārbaudījums arī topošajiem tētiem. Ir zināmi gadījumi,kad partneri dzemdību laikā ir noģībuši, tāpēc,ja ārsts partnerim lūdz iziet, acīmredzot šajā brīdī tas būtu labākais lēmums. Sagatavoties dzemdībām ir iespējams, apmeklējot kursus un kopīgi ar topošo māmiņu sagatavojoties iespējamām situācijām.

Māmiņu Klubs

Kā bija ar Tevi? Vai dzemdībās Tev bija kas pārsteidzošs, par ko biji šokā?

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ: PIESAKIES ŠEIT->>>

20150112124541-11716.jpg

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā
Liene Krúza Liene Krúza 15. Jan 2015, 11:43

meitas dzemdibas vemu ka traka,bija drudzis,augsta t un tai pat laika salu,bija loti auksti.