Ko darīt topošajam tētim dzemdībās bērniņa izstumšanas laikā

Ko darīt topošajam tētim dzemdībās bērniņa izstumšanas laikā

11. Aug 2015, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdību otrajā periodā, kad notiek bērniņa izstumšanas process, viss sākas ar to, ka dzemdes kakls ir pilnībā atvēries, un bērniņš sāk virzīties pa dzemdību ceļiem uz izeju. Kad viņa galviņa pilnībā pagriežas vajadzīgajā virzienā, ir laiks spiest bērniņu ārā. Šis periods var aizņemt 30-60 minūtes pirmajās dzemdībās un 15-30 minūtes - atkārtotās dzemdībās.

Lielākā daļā dzemdību nodaļu ir dzemdību krēsli vai gultas ar piepaceltu galvgali. Tā ārstiem arī ir vieglāk sekot līdzi procesam. Protams, ir arī dažādi citi varianti, un sieviete var dzemdēt pat sēžot uz speciāla krēsliņa. Arī te var noderēt vīrieša spēcīgās rokas, pie kurām pieturēties. Sievietei spiešanas laikā ātri piekūst kājas. Slodzi var mazināt, liekot rokas uz partnera vai vecmātes pleciem, atbalstot sievieti fiziski, topošais tētis daļu svara uzņemsies uz sevi.

Vēl viens vīra uzdevums, kopā ar vecmāti veicināt spiešanas ritmu. Topošajai māmiņai jāpiepilda pilnas krūtis ar gaisu un vienas kontrakcijas laikā jāpacenšas veikt spiešanu trīs reizes, virzot enerģiju uz leju, uz kājstarpi. Ja sieviete dzemdē guļot gultā, viņa turas pie speciāliem rokturiem un mazliet paceļas uz augšu, cenšoties ieraudzīt savu nabu. Vīrs atbalstīt var sievietes galvu tā, lai viņa būtu pēc iespējas spēcīgāk virzīta uz krūtīm, un viņš var spiest kopā ar sievu, maigi paglāstot viņas pieri, vaigus. Tiklīdz parādīsies bērniņa galva, var uzskatīt, ka pamata darbiņš ir paveikts. Burtiski ar pāris spiedieniem ārā būs arī pārējais ķermenītis, un laimīgie vecāki varēs atviegloti uzelpot un priecāties par sava bērniņa dzimšanas brīdi.

Pēdējais dzemdību posms

Ilgi gaidītais mazulis ir ieradies, bet dzemdības vēl nav galā. Tagad jāpiedzemdē arī placenta, nabassaite un jāatbrīvojas no atlikušajiem augļūdeņiem. Te parasti pietiek ar 1-2 spiedieniem. Ar jaunās māmiņas vēlmi spiest, vīrs var atkal palīdzēt, pieturot viņai galvu. Šajā laikā neonatalogs darbojas ap mazuli: pārgriež nabassaiti, notīra mazuļa ādu, iztīra viņa deguna ejas, apskata mazuli, novērtē viņa veselības stāvokli, izmēra garumu un nosver. Pēc tam notiek bērniņa apģērbšana un pielikšana pie mammas krūts. Te nu klāt ir tas aizkustinošākais brīdis ģimenes dzīvē - mazuļa pirmā barošana. Tālākā notikumu attīstība atkarīga no dzemdību iestādes noteikumiem - tētis var braukt mājās vai kopā ar ģimeni doties uz pēcdzemdību palātu, palīdzot savai mīļotajai rūpēs par mazuli. Tāpat arī pie bērniņa nosvēršanas, nabassaites pārgriešanas procesa bērniņa tētis var tikt iesaistīts.

Māmiņu Klubs

20150723185255-65646.jpg