Kas jāzina par krūts ēdināšanu pirms došanās uz Dzemdību iestādi?

Kas jāzina par krūts ēdināšanu pirms došanās uz Dzemdību iestādi?

19. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra ģimene, kura gatavojas mazuļa ienākšanai tajā, veido nepieciešamo lietu sarakstu, pievērš uzmanību topošās māmiņas veselībai, labsajūtai, piesakās dzemdību sagatavošanas kursiem un dara vēl milzum daudz lietu, kuras uzskata par noderīgām un vajadzīgām. Ir kāda ļoti būtiska lieta, kurai uzmanību būtu jāpievērš katram topošajam vecākam. Krūts ēdināšana. Ļoti būtisks ieguvums mazulim, bet nereti pārdzīvojumu pilns notikums jaunajai māmiņai.

NODARBĪBAS TOPOŠAJIEM UN JAUNAJIEM  VECĀKIEM MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ->>>

Krūts zīdīšanas konsultante, Māmiņu kluba Vecāku skolas speciāliste, IBCLC konsultante ar daudzu gadu pieredzi Sandra Lase pastāstīs vairāk par to, kā sagatavoties mazulīša barošanai ar krūti.

Sandrai Lasei ir patiešām plaša konsultāciju pieredze: “Kopš 2004. gada, tas ir, 14 gadi. Gadu gaitā situācija ir būtiski mainījusies, kļuvusi krietni labāka - vecāku izpratne par zīdīšanu ievērojami augusi. Es uzskatu, ka to pozitīvi ietekmē zīdīšanas konsultantu pieejamība - tos var uzaicināt ne tikai uz jebkuru Rīgas rajonu, bet arī atrast daudzās Latvijas teritorijās, kā arī saņemt padomu pa tālruni vai Skype”

Piemēram, Latvijas Zīdaiņu Konsultantu asociācija piedalās valsts konkursos, īsteno projektus ar Eiropas finansējumu, tāpēc daudzās jomās ir pieejamas bezmaksas konsultācijas un lekcijas, kuras ir iespēja apmeklēt topošajiem un jaunajiem vecākiem, ja ir tāda nepieciešamība. Tāpat arī internetā mūsdienās ir pieejams liels informācijas daudzums.

Sandra Lase norāda, ka pēdējā laikā pie viņas pēc palīdzības vēršas vecāki ar arvien sarežģītākiem jautājumiem un situācijām, nekā tas bija pirms kāda laika, kas viņasprāt norāda uz to, ka vienkāršākas situācijas vecāki šobrīd spējot atrisināt paši.

Viens no satraucošākajiem mirkļiem, protams ir dzemdības, vecāki tām gatavojas, gan atsevišķi, gan abi kopā, bet Sandra Lase iesaka pievērst uzmanību ne tikai dzemdību kursiem, kuros var apgūt elpošanas vingrinājumus vai izstumšanas pozas, bet rast iespēju pabūt arī krūts ēdināšanas nodarbībās.

Tas ir ļoti būtiski, jo kā uzsver krūts zīdīšanas konsultante, cilvēkam zīdīšanas prasme nav dabas instinkts, tā ir jāiemācās. Un tam ir svarīgi sagatavoties vēl pirms dzemdībām.

Šāda krūts ēdināšanas lekcija parasti aizņem 2 stundas laika un Sandra Lase stāsta, ka, apmeklējot viņas vadītās nodarbības, topošie vecāki saņems gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas, kas būs ļoti noderīgas jau bērniņam piedzimstot.  

Sandra Lase iesaka sarūpēt brošūru – “Zīdīšanas ABC”, kurā īsumā, labi uzrakstīta informācija, kas atbilst Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem, saskaņā ar kuriem tiek gatavotas arī lekcijas un nodarbības, kas tiek organizētas Māmiņu kluba Vecāku skolā.  Brošūra ir pieejama bez maksas, to var atrast Veselības ministrijas tīmekļa vietnē.

Bieži vien, pirmās trīs dienas, kas tiek pavadītas dzemdību iestādē, māmiņa jūtas salīdzinoši droši, jo uz vietas vienmēr būs kāds speciālists, kam palūgt padomu vai konsultāciju, jautājumu vai krūts zīdīšanas problēmas gadījumā. Bet kas notiek pēc šīm trīs dienām, kad māmiņa jau dodas mājās? Kuri ir tie mirkļi, kad nepieciešams meklēt konsultatnu?

  • Sāpīga barošana (Sāp krūtis bērniņa barošanas laikā, sāp krūtis starp barošanām)
  • Bērniņš kārtīgi nepaēd  (māmiņai maz piena vai mazulītis nemāk pareizi satvert krūti)
  • Bērniņš nepieņemas svarā (svars mazāks nekā norma, vai atrodas pie zemākās normas robežas)
  • Kad bērniņš atsakās ņemt krūti
  • Pirms lēmuma pieņemšanas par papildu ēdināšanas uzsākšanas (barošanas ar maisījumu), neatkarīgi no tā, kādu iemeslu dēļ tas tiek darīts.

Dažos gadījumos zīdīšanas konsultants var ieteikt jaunajai māmiņai  konsultēties arī ar citiem speciālistiem:

Šādi gadījumi arī var notikt un visbiežāk tas ir  saistīts ar to, ka konsultants apzinās, ka problēma vai tās risinājums jau ir cita speciālista, piemēram ģimenes ārsta vai osteopāta kompetencē:

  • Ja bērniņam ir pārāk īsa mēles saitīte
  • Ja mazulītim ir parādījušās dehidrācijas pazīmes
  • Jebkādas bērniņa slimības, kurām ir nepieciešama speciālistu iejaukšanās
  • Problēmas, kas saistītas ar māmiņas veselību, bet ne tieši ar krūts ēdināšanu.

Lai katrai māmiņai izdodas piedzīvot visskaistāko gaidību laiku, vieglākās dzemdības un ilgāko iespēju barot mazulīti ar krūti, bet liekiem satraukumiem un problēmām. Bet ja rodas kādas šaubas vai jautājumi  - droši, vērsieties pie mums – esam gatavi Tev palīdzēt ar padomu un atbalstu!

NODARBĪBAS TOPOŠAJIEM UN JAUNAJIEM  VECĀKIEM MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ->>>