Kas ir CVS tests?

Kas ir CVS tests?

25. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Salīdzinoši reti, tomēr ir gadījumi, kad papildus tradicionālajām grūtnieču analīzēm un pārbaudēm, topošajai māmiņai iesaka veikt arī CVS testu. Kam tas nepieciešams, kad to veic un ko tas uzrāda?

To Māmiņu Klubam skaidro ginekoloģe Dace Matule.

"CVS testu jeb Chorionic villus sampling topošajai māmiņai veic pirmajā grūtniecības trimestrī, bet tikai tajā gadījumā, ja pastāv pamatotas aizdomas (piemēram, auglim ir sabiezēta kakla kroka) par to, ka ir iespējama ģenētiska augļa patoloģija.

CVS tests ir agrīnāk veicama analīze salīdzinājumā ar amniocentēzi. Tā kā līdz grūtniecības sešpadsmit nedēļām augļūdens paraugus neņem, agrīnāku diagnostiku var veikt ar CVS testa palīdzību, no placentas noņemot nelielu horiona bārkstiņu paraugu," skaidro Dace Matule. 

Ginekoloģe atklāj, ka ar šo testu jau grūtniecības pirmajā trimestrī auglim iespējams konstatēt hromosomu anomālijas, piemēram, Dauna sindromu, trisomiju 13, trisomiju 18, kā arī citus ģenētiskus traucējumus.

Atšķirībā no amniocentēzes analīzes, CVS tests nevar noteikt nervu caurulītes defektus, piemēram, spina bifidu.

Tomēr, ja vien pastāv kāds no ģenētiskajiem traucējumiem, tad CVS tests to atklāj 99% gadījumu – tas ir ļoti precīzs.

Jāatceras, ka CVS testu noteikti neveic katrai grūtniecei, bet tikai tajos gadījumos, kad pastāv pamatotas aizdomas par to, ka iespējama ģenētiska augļa patoloģija. 

Māmiņu Klubs

Vai tev kādreiz ir veikts šis tests? 

Eksperts

Dace Matule

medicīnas sabiedrības "ARS" ginekoloģe
Dace Matule Vecāku skolā