Kādus siera veidus grūtniecības laikā drīkst ēst?

Kādus siera veidus grūtniecības laikā drīkst ēst?

01. Sep 2022, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Siers ir svarīgs olbaltumvielu un kalcija avots, kas tik ļoti nepieciešams sievietēm grūtniecības periodā. Bet jāņem vērā, ka no dažu sieru lietošanas grūtniecības laikā labāk izvairīties, jo tie var saturēt tādas baktērijas kā Listeria baktērijas, kas var nodarīt ļaunumu gaidāmajam bērniņam.  Grūtniecības laikā nav ieteicams lietot šādus siera veidus:

  • mīkstie sieri ar pelējumu, tādi kā Bri un Kamamber siers 
  • sieri ar zilo pelējumu, tādi kā Dor Blu, Dana Blu, Rokforas siers vai Stilton siers

Šie sieri satur vairāk ūdens un mazāk skābju, kā citi sieru veidi, kas rada lielisku vidi, lai baktērijas spētu vairoties. Termoapstrāde nogalina Listeria baktēriju ierosinātāju, tāpēc gatavie ēdieni ar augstākminētajiem sieriem ir ēdami, un ēst var nebaidoties. Tikai pārliecinieties par to, ka ēdiens pagatavots nepieciešamajā veidā un tiek pasniegts karsts. Veselam pieaugušajam listeroze noris vieglā SARS formā. Un tomēr grūtnieces imunitāte ir novājināta, un, konkrētā saslimšana viņai var noritēt daudz smagākā formā.

Listerozes simptomi, no brīža, kad organizmā iekļuvusi Listeria baktērija, parādās pat pēc dažām nedēļām, tāpēc bieži vien ir grūti noteikt, kāds tieši ēdiens ir izprovocējis slimību. Pie šīs slimības pazīmēm pieskaitāmas tādas pazīmes kā paaugstināta ķermeņa temperatūra, vēsums, sāpes muskuļos un muguras sāpes. Diagnosticēt listerozi iespējams pateicoties asinsanalīzēm. Ārstēt šo slimību var ar antibiotikām. Arī jaundzimušie tiek novēroti uz listerozi un nepieciešamības gadījumā arī viņiem tiek izvēlēta attiecīga ārstēšana.  

Listeroze ir diezgan reta saslimšana. Ikdienā Krievijā, piemēram, tiek fiksēti 40 -100 šīs slimības gadījumi. Tāpēc, ja centīsieties izvairīties no bīstamiem produktiem, šādas saslimšanas varbūtība ir pielīdzināma nullei. Cietie sieri skaitās droši lietošanai. Listeria baktērijas tajos ir niecīgos apmēros un to skaits nav uzskatāms par draudu grūtnieces veselībai. 

Sieri, kurus IR ATĻAUTS ēst grūtniecības laikā

Cietie sieri: 

Krievijas siers, Gaudas siers, Holandes siers, Čedaras siers, Edam siers, Emmental siers, Paramezan siers, Kantale siers utml. 

Mīkstie un pārstrādātie sieri: 

Fetas siers, mājas siers, kazas siers bez baltās garozas, Maskarpone siers, Mocarella siers, Philadelfia siers, pārstrādātie - kausētie sieri, Rikotta siers. 

Pie drošiem produktiem pieskaitāmi arī dažādi jogurti, probiotiskie dzērieni, biezpiens, krējums, gan dabīgā veidā, gan kā produkts, kas bagātināts ar biokultūrām. 

Sieri, kurus NEDRĪKST ēst grūtniecības laikā

Mīkstie sieri ar pelējumu:

Bri, Bri Blu, Kambozola, Šomez siers, Šerve siers (kazas siers ar balto garozu), Taledžio utml. 

Sieri ar zilo pelējumu: 

Rokfora siers, Gorgonzola, Dana Blu, Stilton, Bergader, Venslideil Blu, Shropshire Blu, Dolche Latte, Savojas siers utml. 

Mīkstie, nepasterizētie sieri, tajā skaitā kazas un aitas siers:

Shabishu siers, Piramid siers, Torta Del Cezar siers. 

Vai vēlaties iegūt vairāk informācijas par to, kā pareizi ēst, ko drīkst, ko nedrīkst ēst grūtniecības laikā?