Kādu lomu grūtniecībā ieņem progesterons?

Kādu lomu grūtniecībā ieņem progesterons?

12. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti arī tu esi dzirdējusi, ka grūtniecības periodā daudz kas tiek norakstīts uz hormoniem. Tāpēc mēs meklējām atbildi uz jautājumu, kas gan ir grūtniecības norisē svarīgais hormons progesterons. 

Progesterons ir steroīdais hormons, kam ir svarīga loma reproduktīvajā funkcijā. Fizioloģiski menstruālā cikla laikā secīgi notiek virkne procesu sākot no olšūnas nobriešanas, beidzot ar ovulāciju, savukārt pēc tam ovulētā folikula vietā sākas progesterona sintēze, lai gadījumā, ja notikusi apaugļošanās, dzemde tiktu sagatavota embrija uzņemšanai.

Sievietes ķermenī viss ir pakārtots bērniņa ieņemšanai un iznēsāšanai. Gadījumā, ja apaugļošanās nav notikusi, progesterona koncentrācija atkal samazinās un sākas menstruālā asiņošana. Apaugļošanās gadījumā olnīcā sintezētais progesterons nodrošina apaugļotas olšūnas piepstiprināšanos un embrija attīstību. Turklāt tas nomāc dzemdes kontrakcijas, uztur dzemdes kakla stāvokli, novēršot tā atvēršanos, stimulē dzemdes augšanu grūtniecības laikā. 

Tieši tik svarīga ir progesterona loma grūtniecības saglabāšanā, tāpēc tas bieži tiek dēvēts par “grūtniecības hormonu”.

Jāatzīmē, ka normāls progesterona līmenis ir ļoti atšķirīgs un tas atkarīgs no gestācijas vecuma. Grūtniecības sākumā progesterona koncentrācija pakāpeniski palielinās un augstais rādītājs var izraisīt miegainību, radīt arī aizcietējumus. Zema progesterona koncentrācija grūtniecības sākumā, savukārt, var būt cēlonis grūtniecības pārtraukšanās riskam.