Kāds ir normāls asinsspiediens grūtniecei? Atbild speciālists

Kāds ir normāls asinsspiediens grūtniecei? Atbild speciālists

10. Oct 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par asinsspiedienu runājam visbiežāk dzirdam vecāka gadagājuma cilvēkus, taču šiem skaitļiem uzmanība jāpievērš arī tad, ja esi gados jauna un vēl jo vairāk, ja gaidi mazuli. Tieši tāpēc regulārajās pārbaudēs ārsts vai grūtniecību uzraugošā vecmāte pārliecinās arī par topošās māmiņas asinsspiediena mērījumiem.

Kāds ir “normāls” asinsspiediens grūtniecei un ko darīt, ja tas tomēr atšķiras no standarta, vaicājām “Veselības centru apvienības” (VCA) Ginekoloģijas dienesta vadītājai, ginekoloģei - dzemdību speciālistei Karlīnai Elksnei.

Pirms asinsspiediena mērīšanas atvelc elpu

Grūtniecei par normālu uzskatāms rādījums līdz 140/90 mmHg. Turklāt jāņem vērā, ka arī tikai viena no rādītāju izmaiņām liecina par paaugstinātu asinsspiedienu. 

Dodoties uz pārbaudi, pievērs uzmanību tam, kā veikt veikts spiediena mērījums, jo gadījumā, ja mērījums virs 140/90 mmHg tiek iegūts uzreiz pēc kāpšanas pa kāpnēm uz ārsta kabinetu vai cita veida fiziskas slodzes, to nedrīkst uzskatīt par objektīvu. 

Topošajai māmiņai vispirms jāļauj atpūsties, parunāt ar ārstu un tikai tad jāveic asinsspiediena mērījums. Vēl jāatceras arī par tā saucamo "baltā halāta hipertenziju". Tas ir stāvoklis, kad spiediena paaugstināšanos izsauc stress un bailes no ārsta apmeklējuma. Tāpēc ideāli, ja grūtniece savu spiedienu var mērīt arī mājās, vai citos mierīgos apstākļos.

Pazemināts asinsspiediens grūtniecības sākumā ir normāla situācija

Asinsspiediena pazemināšanās grūtniecības laikā ir pilnīgi normāla parādība un netiek ārstēta ar medikamentiem, līdz ar to nav arī konkrētu skaitļu, kuri būtu atzīti kā pataloģiski pazemināts spiediena rādījums. Grūtniecības pirmajā pusē spiediens var pazemināties pat par 15 vienībām, kas var radīt sūdzības: vājumu, nelabuma sajūtu un pat ģībšanu. Taču visi minētie simptomi ir tikai nepatīkami "grūtniecības blakusefekti" un neprasa medicīnisku iejaukšanos. Protams, izņēmums ir, ja spiediena pazemināšanos izsauc vemšana vai spēcīga asiņošana. Tad gan steidzami jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības. 

Paaugstinātu asinsspiedienu grūtniece var arī nepamanīt

Paaugstinātu asinsspiedienu grūtniece visbiežāk nemana un tas tiek atklāts kādā no regulārajām vizītēm pie ārsta. Protams, smagos gadījumos iespējamas galvassāpes, redzes traucējumi, reiboņi un pat samaņas zudums. 

Spiediens rūpīgi jākontrolē arī tad, ja grūtniecei ir tūskas, jo šāda kombinācija (augsts spiediens un tūskas) raksturīga saslimšanai, kuru sauc par preeklampsiju, kas ir ļoti bīstama gan mātes, gan augļa veselībai. 

Ja paaugstināts asinsspiediens pastāv ilgstoši, izmaiņas parādīsies arī sonogrāfiskajos izmeklējumos, taču ārste vērš uzmanību, ka visbiežāk izmaiņas rādījumos atklāj sievietēm bez nevienas sūdzības, tāpēc regulāri ārsta apmeklējumi grūtniecības laikā ir ļoti svarīgi.
Pazemināts spiediens var izpausties kā vājums, nelabums, apjukuma sajūta un pat ģībšana. Taču, ja vienīgais iemesls spiediena pazeminājumam, ir grūtniecība pati par sevi, uztraukumam nav pamata, un topošajai māmiņai pie ārsta steidzami jāvēršas nav.

“Veselības centru apvienības” (VCA) Ginekoloģijas dienesta vadītāja, ginekoloģe - dzemdību speciālisteiKarlīna Elksne

Par asinsspiedienu jāpiedomā jau pirms grūtniecības iestāšanās

Nereti tiek dzirdēti neskaitāmi padomi, kā ar dažādiem tautas līdzekļiem paaugstināt vai arī pazemināt asinsspiedienu, taču pēc ginekoloģes - dzemdību speciālistes Karlīnas Elksnes teiktā, nav pētījumu, kas apstiprinātu kāda produkta lietošanas vai nelietošanas labvēlīgo ietekmi uz paaugstinātu asinsspiedienu grūtniecības laikā. “Pat sāls samazināšana uzturā, ko cilvēkiem iesaka paaugstināta spiediena gadījumā, grūtniecības laikā efektu nedod,” teic ārste, norādot, ka par paaugstināta asinsspiediena riska samazināšanu var domāt jau pirms grūtniecības. 

Šim nolūkam ārste rekomendē regulāras fiziskās aktivitātes, normālu svaru un veselīgu uzturu, jo tas ievērojami reducē dažādu saslimšanu iespējamību grūtniecības laikā.
Ja grūtniecei sūdzības rada pazemināts spiediens, rekomendējamas 

  • pastaigas (vislabāk dabā)
  • papildus šķidruma uzņemšana
  • kafija (līdz 3 tasītēm dienā) vai zaļā tēja. 

Topošajai māmiņai jāizvairās arī no straujas celšanās pēc gulēšanas, ilgstošas gulēšanas un karstuma. Ieteicams ēst biežāk, bet mazākām porcijām.

Kādos gadījumos vērsties stacionārā?

Dažkārt scenārijs ne vienmēr ir iepriecinošs un topošajai māmiņai var nākties doties arī uz stacionāru, kur grūtnieci lielākoties nosūta grūtniecību uzraugošais ārsts. Tas var notikt situācijās, kad vizītes vai sonogrāfijas laikā tiek konstatēts, ka esošā ārstēšana nedod vēlamo rezultātu, kā arī draud briesmas mātes un bērna dzīvībai vai labklājībai. 

Pašai sievietei noteikti jādodas uz stacionāru, ja parādās kādas no paaugstinātam asinsspiedienam raksturīgajām sūdzībām: galvassāpes, redzes traucējumi - miglošanās, "mušiņas" priekšā acīm, melni plankumi, galvas reiboņi, apjukums, samaņas zudums.
Pazemināta asinsspiediena gadījumā pēc palīdzības stacionārā jāvēršas tad, ja pastāv aizdomas, ka to izraisījusi asiņošana, ilgstoša / spēcīga vemšana vai cits dzīvību apdraudošs stāvoklis.

Pirms grūtniecības pievērs uzmanību savam svaram

Sievietēm, kurām pirms grūtniecības atklāta hipertenzija (paaugstināts asinsspiediens), noteikti jācenšas panākt maksimālu slimības kontroli, proti, ar medikamentiem un dzīvesveida pārmaiņām vajadzētu sasniegt stāvokli, kad mērījumi ir pēc iespējas tuvāk normai un nav lēkmjveida izmaiņu. 

Šī iemesla dēļ sievietei jābūt arī labam kontaktam ar ģimenes ārstu vai terapeitu, lai pēc iespējas ātrāk viņu informētu par grūtniecību. 

Daudzas topošās māmiņas kļūdaini uzskata, ka visi medikamenti ir kaitīgi mazulim, taču tas ir mīts. Jā, eksistē medikamentu grupas, kuras grūtniecības laikā lietot nedrīkst, taču ārsti par to ir labi informēti. Vairums medikamentu asinsspiediena korekcijai ir pilnīgi droši gan mātei, gan bērnam un to nelietošana rada nesalīdzināmi smagākas sekas topošajam mazulim, jo netiek panākta asinsspiediena kontrole. 
Domājot par bērniņu, pievērs uzmanību arī savam svaram, jo paaugstināts svars var ietekmēt grūtniecības norisi un nākamā bērniņa veselību. 

Tāpēc atceries, ka svara samazināšana palīdzēs gan ātrāk iestāties grūtniecībai, gan samazinās risku bērniņam ciest no paaugstinātā spiediena izraisītajām problēmām, kā arī uzlabos veicamo izmeklējumu kvalitāti.