Kādi ir ZPNS riska faktori grūtniecības laikā?

14. Nov 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselības ministrija ir uzsākusi sabiedrības informētības kampaņu par zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu un bērnu traumatismu no 0-4 gadu vecumam. Kampaņas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību zīdaiņu pēkšņās nāves sindromam, informēt par tā riska faktoriem un novēršanas iespējām. Kā arī pievērst uzmanību bērnu vecumā līdz 4 gadiem drošībai, informēt par bērnu traumatisma cēloņiem un riskiem, kā arī to novēršanas iespējām, uzsverot nepieciešamību radīt bērnam drošu vidi mājās. Kampaņas ietvaros tiks izplatīti video un audio materiāli, kā arī problēmu raksti.

Kas ir zīdaiņa pēkšņais nāves sindroms (ZPNS)

Līdzīgi kā citās valstīs, arī Latvijā pirmā dzīves gada laikā viens no diviem tūkstošiem bērnu mirst ar zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu. ZPNS ir mazuļa nāve miegā, kurai netiek atrasts nekāds acīm redzams iemesls. Joprojām nav noskaidroti konkrēti cēloņi, kas izraisa šo traģisko notikumu, bet visos gadījumos novērota skābekļa trūkums (hipoksija) bērna organismā. ZPNS tiek saistīts ar to, ka mazuļa organismā elpošanas centrs vēl nav nobriedis, tāpat kā nervu sistēma, līdz ar to atsevišķos gadījumos vienkārši apstājas zīdaiņa elpošana. Lai samazinātu risku saskarties ar traģiskajām sekām, zīdaiņu vecākiem ir jāievēro vairāki pasākumi bērna drošībai.

Riska faktori grūtniecības laikā

Ļoti svarīgi grūtniecības laikā ievērot veselīgu dzīvesveidu un pašām māmiņām rūpēties par savu veselību.

Statistiski ir pierādīts, ka smēķēšana grūtniecības laikā ir viens no ZPNS riska faktoriem. Tas attiecas ne tikai uz pašas māmiņas smēķēšanu, bet arī uz pasīvo smēķēšanu, kad smēķē kāds no ģimenes locekļiem blakus. Smēķēšana ietekmē asinsriti placentā, bērna attīstību un piena daudzumu māmiņai pēc bērna piedzimšanas. Nikotīna klātbūtne gaisā mazulim rada skābekļa trūkumu un negatīvi ietekmē bērna nervu sistēmu, līdz ar to elpošanas centra darbību – tas var strādāt sliktāk. Būtiski ir sekot līdzi asinsspiedienam, jo asinsspiediena paaugstināšanās grūtniecības laikā ir viens no riska faktoriem vēlākai ZPNS iespējamībai.           

Mazuļi kuri īpaši jāpieskata

ZPNS, tāpat kā daudzu citu veselības problēmu riska grupā ietilpst priekšlaicīgi dzimušie bērni. Tie ir bērni, kas piedzimuši līdz grūtniecības 35.nedēļai. Tāpat pastiprināta uzmanība jāpievērš plānoto laiku iznēsātiem bērniem ar mazu ķermeņa svaru, piemēram, 2,2 kilogramiem.

Tādēļ aicinām visas jaunās māmiņas aktīvi iesaistīties izziņas procesā par mazuļa gaidīšanas laiku un jaundzimušā bērniņa kopšanu, kā arī rūpīgi ieverot visas ārstu ieteiktās rekomendācijas.

Neskaidrību vai svarīgu, ar bērna veselību saistītu, jautājumu gadījumā, ir iespēja zvanīt uz Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta izveidoto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās 17:00-8:00, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti) un saņemt kvalificētu mediķa padomu un konsultāciju vienkāršos saslimšanas gadījumos vai svarīgos medicīniskos jautājumos. Ārkārtas gadījumos, lai izsauktu neatliekamo medicīnisko palīdzību zvaniet uz tālruņa numuru 113.

Par riska faktoriem un to novēršanu tad, kad bērniņš jau piedzimis, pastāstīsim nākošajās publikācijās. 

Veselības Ministrijas

informatīvais materiāls


20121113154447-99208.jpg

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 08. Nov 2012, 21:29

lūdzu šo izlasiet tās māmiņas, kas gaidībās!