Kādēļ jākontrolē hemoglobīna līmenis?

Kādēļ jākontrolē hemoglobīna līmenis?

08. May 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Hemoglobīna līmenis grūtniecības laikā tiek kontrolēts vairakkārt. Ko tas uzrāda, kāds ir normāls hemoglobīna līmenis asinīs un cik bieži to mēra, portālam www.maminuklubs.lv stāsta rezidente ginekoloģijas un dzemdniecības specialitātē Ieva Mālniece. 

Pēc Eiropas vadlīnijām normāls hemoglobīna rādītājs topošās māmiņas asinīs ir virs 110 gramiem litrā.

Tomēr jāatceras tas, ka fizioloģiski grūtniecības trešajā trimestrī pēc 28 nedēļas topošajām māmiņām mēdz būt, tā saucamā, grūtnieču anēmija.

Tā kā organisms gatavojas dzemdībām un paredzamajai asiņošanai, kas ir normāla, šajā periodā topošās māmiņas organismā palielinās plazmas apjoms un atšķaidās asinsķermenīši. Tie ir kā kompensatorie mehānismi, kas jau aktivizējas agrīni.

Cik agresīvi grūtnieču anēmija jāārstē, tas atkarīgs no topošās māmiņas organisma rezervēm, par kurām tiek spriests pēc feritīna līmeņa asinīs.

Tomēr nevajadzētu uzskatīt, ka tā ir saslimšana, gluži pretēji – grūtnieču anēmija ir normāls fizioloģisks process, kura laikā topošajai māmiņai tiek ieteikti dzelzs preparāti, lai ar pietiekamu dzelzs daudzumu apgādātu gaidāmo mazuli, un viņš neciestu no skābekļa bada.

Cik bieži jākontrolē hemoglobīna līmenis?

Hemoglobīna līmeni asinīs grūtniecības laikā kontrolē periodiski.

Pirmā reize, kad tas tiek darīt, ir grūtniecei stājoties uzskaitē - 12 nedēļās. Tad tiek veikta pilna asinsaina un noteikts arī feritīna līmenis asinīs. Šajā periodā veikto analīžu galvenais mērķis ir noteikt dzelzs rezerves topošās māmiņas organismā.

Pēc tam, 25. vai 26. grūtniecības nedēļā, pilnu asinsainu veic atkārtoti, un atsevišķi tiek skatīts arī hemoglobīna līmenis asinīs.

Savukārt trešā reize, kad grūtniecei veic pilnu asinsainu un arī feritīna līmeņa atkārtotu noteikšanu, ir grūtniecības 29. vai 30. nedēļa.

Māmiņu Klubs

Kādi ir tavi hemoglobīna līmeņa rādītāji?