Kādas analīzes jāveic topošajai māmiņai?

11. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz ar brīdi, kad sieviete uzzina par savu grūtniecību, turpmākajos mēnešos viņu sagaida vairāki izmeklējumi un analīzes, kuras nepieciešamas, lai sekotu līdzi grūtniecības norisei un tam, kā attīstās bērniņš.

Kādas analīzes sagaida topošo māmiņu, un kāds ir to mērķis, devāmies noskaidrot pie VCA poliklīnikas “Pulss” ginekoloģes Aidas Čaligavas.

Speciāliste norāda, ka visas grūtniecei veicamās analīzes tiek reglamentētas ar Ministru Kabineta noteikumiem, kā arī tiek ievērotas Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas rekomendācijas.

Izmeklējumi un analīzes grūtniecības pirmajā trimestrī

“Stājoties grūtniecības uzskaitē, nepieciešama pilna asins aina, kas paredz noteikti arī feritīna līmeni, dzelzs rezerves un asins grupas rēzuss faktoru,” skaidro A. Čaligava. Viņa norāda, ka topošajai māmiņai jānodod arī urīna analīzes un analīzes, kas nosaka infekcijas – B hepatītu, HIV un sifilisu. Attiecībā uz C hepatīta noteikšanu, ginekoloģe teic, ka to noteikumi neparedz, taču analīzes uz šo infekcijas slimību var nodot pēc pašas grūtnieces izvēles. Savām pacientēm ginekoloģe Aida Čaligava iesaka noteikt arī D vitamīna līmeni.

“Grūtniecības pirmais trimestris noslēdzas ar kombinēto skrīningu, kas paredzēts, lai noteiktu ģenētiskās pataloģijas. Skrīnings ietver sonogrāfiju un asins analīzes,” par veicamajiem izmeklējumiem stāsta ārste.

Izmeklējumi un analīzes grūtniecības otrajā trimestrī

Grūtniecības otrajā trimestrī sievietēm, kurām ir rēzuss negatīvs faktors, jānosaka antivielas, savukārt riska grupā esošajām sievietēm tiek veikts glokozes slodzes tests, lai pārbaudītu grūtnieču diabētu.

Aida Čaligava skaidro, ka riska grupā ietilpst 

  • sievietes ar lieko svaru, tātad, paaugstinātu ķermeņa masas indeksu,
  • topošās māmiņas, kurām iepriekšējā grūtniecībā bijis liels auglis,
  • grūtnieces, kuras vecākas par 35 gadiem.

Pie riska grupas A. Čaligava pieskaita arī tās topošās māmiņas, kurām ir izteikti mazkustīgs dzīvesveids.

Grūtniecēm, kuras ietilpst šajā riska grupā, apmēram 25.grūtniecības nedēļā tiek veikts grūtniecības diabēta glikozes slodzes tests, lai noteiktu, kā organisms tiek galā ar paaugstinātu glikozes slodzi. Testa mērķis ir nepieļaut liela augļa piedzimšanu, kā arī novērst, lai sievietei nākotnē neattīstītos cukura diabēts. “Gadījumā, ja tests uzrāda izmainītus rādītājus, topošā māmiņa tiek nosūtīta pie endokrinologa, kurš izvērtē situāciju. Atkarībā no testa rādītājiem var tikt nozīmēta diēta vai arī insulīna terapija, kas gan notiek retākos gadījumos,” teic ārste.

Gadījumā, ja grūtniecības sākumā sievietei konstatēta mazasinība vai arī analīzes uzrādījušas citas problēmas, grūtniecību uzraugošais ārsts otrajā trimestrī var nozīmēt arī citas analīzes. 

Izmeklējumi un analīzes grūtniecības trešajā trimestrī

Grūtniecības pēdējos trīs mēnešos uzraugošais ārsts rēzuss negatīvajām sievietēm turpinās kontrolēt antivielu līmeni, kā arī topošajām māmiņām kontroles nolūkos būs jāveic asins analīzes, lai kontrolētu dzelzs līmeni, kā arī jānodod urīna analīzes.

Centrālā laboratorija-visu veidu medicīniskās analīzes

www.laboratorija.lv