Kādas analīzes ieteicams nodot plānojot grūtniecību?

20. Apr 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Plānojot bērniņu, sievietei vērtīgi pārbaudīt savu veselību, tāpēc vaicājam Veselības centru apvienības ginekoloģei, dzemdību speciālistei Olgai Plisko, kuriem veselības rādītājiem būtu jāpievērš uzmanība.

Plānojot grūtniecību, tiek rekomendēts sievietei aiziet pie sava ginekologa, lai veiktu apskati un nepieciešamības gadījumā arī paņemtu analīzes dzemdes kakla vēža analīžu veikšanai. Sievietei, kura plāno mazuli, svarīgi arī pārliecināties, vai nav infekciju, piemēram, B, C hepatīti, tostarp arī seksuāli transmisīvās slimības, HIV/ AIDS.

Plānojot grūtniecību jāpārbauda dzelzs rezerves, D vitamīna līmenis un vairogdziedzera hormons, tāpat arī jāizslēdz B un C hepatīti, HIV un jānoskaidro, vai ir imunitāte pret masaliņām. Lielākā daļa no šiem izmeklējumiem veicami tukšā dūšā jeb 8 stundas pēc pēdējās maltītes. “Pirms analīžu nodošanas ieteicams vismaz 30 minūtes iepriekš izvairīties no fiziskām aktivitātēm,” rekomendē Centrālās Laboratorijas valdes locekle, RSU asociētā profesore Jeļena Storoženko.

Ginekoloģe Olga Plisko skaidro, ka gadījumos, ja sievietei bijušas sarežģītas grūtniecības, piemēram, spontānie aborti, bērniņa neiznēsāšana, sieviete tiek rūpīgi izmeklēta, lai noskaidrotu iemeslus, kāpēc aborti ir atkārtojušies. “Papildu visām analīzēm ieteicams nodot arī hormonu analīzes, pārbaudīt vairogdziedzeri,” saka ginekoloģe, piebilstot, ka bērniņa plānošanas periodā tiek ieteikts lietot folskābi, D vitamīnu, kura deva tiek pielāgota atbilstoši analīžu rezultātiem, kā arī gadījumā, ja nav vairogdziedzera saslimšanu, arī jodu.

Plānojot bērniņu, ieteicams atmest kaitīgos ieradumus – smēķēšanu, alkohola lietošanu