Kad var sadzirdēt bērniņa sirdspukstus?

Kad var sadzirdēt bērniņa sirdspukstus?

05. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Kad pirmo reizi var dzirdēt USG bērniņa sirdspukstus?” jautā kāda topošā māmiņa. Devāmies pēc atbildes pie vecmātes Ineses Kampusas.

Kad var sadzirdēt bērniņa sirdspukstus?

„Kad pirmo reizi var dzirdēt USG bērniņa sirdspukstus?” jautā kāda topošā māmiņa. Devāmies pēc atbildes pie vecmātes Ineses Kampusas.

USG ir kā logs uz bēbīša pasauli grūtniecības laikā un arvien vairāk un vairāk sieviešu sava miera labad, lai pārliecinātos, ka ar mazuli viss ir kārtībā vai citu iemeslu dēļ, izvēlas veikt USG pašā grūtniecības sākumā. Agrāri veikta ultrasonogrāfija spēj noteikt precīzāku dzemdību datumu un noteikt, cik nedēļu vecs ir auglis.

Kad ir agrākais laiks, kad var redzēt bērniņa sirdspukstus USG?

Mazuļa sirsniņa sāk sisties aptuveni 22 dienas pēc ieņemšanas, kas ir 5 nedēļas pēc pēdējām menstruācijām. Šajā laikā sirsniņa vēl ir pārāk maza, lai to saredzētu pat ar USG. Tomēr jau pēc 1-2 nedēļām- aptuveni 6 grūtniecības nedēļās (4 nedēļas pēc ieņemšanas) vajadzētu būt redzamam, kā sitas mazuļa sirsniņa kā mirgojušs punktiņš, ja tiek veikta USG. Parasti šajā laikā sirsniņa sitas aptuveni 100 reižu minūtē, bet kad grūtniecība progresē, sirds sitienu skaits palielinās no 120 līdz 160 sitieniem minūtē.

Nevar redzēt/ dzirdēt mazuļa sirdspukstus. Ko nu?

Ārsts ne tikai USG laikā skatās, kur ir mazuļa sirsniņa un vai tā sitas, bet pievērš uzmanību arī auglim, to mērot, lai noteiktu vecumu. Ja mazuļa izmērs ir mazāks nekā tam vajadzētu būt, balsoties uz datiem pēc pēdējām menstruācijām, tad ir pāragri izdarīt kādus secinājumus. Ja cikls ir neregulārs, tas palielina iespēju, ka mazulis ir vienkārši pārāk mazs, lai to saskatītu. Piemēram, veicot USG tikai pāris dienas pirms pilnām 6-7 nedēļām, iespējams,ka nebūs iespējams saskatīt sirdspukstus.

Ja auglis pēc izmēra ir mazāks nekā gaidīts, visticamāk ārsts vēlēsies atkārtot USG pēc nedēļas vai divām, kā arī lūgs pārbaudīt HCG līmeni asinīs.

Ja pēc lieluma mazulis ir lielāks nekā 6 nedēļas,bet sirdspuksti nav saskatāmi/ saklausāmi ar USG, ārsts lūgs veikt analīzes, tai skaitā HCG līmeņa noteikšanu. Sakarā ar iespējamu kļūdu USG, iespējams, ka tiks nozīmēta vēl kāda USG pārbaude pirms izlemt, kā rīkoties.

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ: PIESAKIES!

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā