Kā tētim sagatavoties bērniņa ienākšanai ģimenē?

Kā tētim sagatavoties bērniņa ienākšanai ģimenē?

12. Jan 2022, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa ienākšana ģimenē ir nozīmīgs notikums, kas maina pasauli mums apkārt – dienas ritms tiek pakārtota mazulim, tāpat mainās mūsu savstarpējās attiecības, jo vairs neesam divi vien. Lai šīs izmaiņas būtu pēc iespējas saudzīgākas un mums visiem patīkamas, ir vērts laikus gatavoties mazulīša dzimšanai. Mēs – māmiņas, šo gaidīšanas prieku izjūtam ik dienu, taču svarīgi, lai arī topošie tēti labprāt iesaistītos.

Konsultē Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursu vecmāte Kristīne Embure – Zapoļska.

Mēdz teikt - ja reiz bērniņu mēs esam radījuši divatā, tad divatā mēs viņu arī gaidām, tāpēc arvien vairāk tēti labprāt iesaistās mazuļa gaidīšanas procesā un labprāt dodas līdzi māmiņām uz dzemdību sagatavošanas kursiem, jo apzinās, ka arī viņiem šīs zināšanas būs nepieciešamas.

„To, kas notiek grūtniecības laikā sievietes organismā, sieviete jūt un viņa var izstāstīt savam partnerim,”atklāj vecmāte. „Tāpat ir arī dzemdībām- sieviete jūt, kur viņai sāp, kā viņa var relaksēties un kura poza ir ērtāka. Savukārt vīrietim tas viss ir jāiztēlojas, jo viņš nevar pamēģināt, kā būtu, ja būtu, tāpēc vīrietim ir svarīgi saņemt pēc iespējas vairāk informācijas, lai varētu izzināt, kas īsti notiek sievietes organismā, lai īstajā brīdī varētu palīdzēt, piemēram, saprast, ka grūtniecības laika hormonu trakošana ir pavisam normāla vai arī to, kā viņam rīkoties, kad dzemdības jau sākušās.”

Taču ne tikai mēs esam ieguvējas no tā, ka topošie tēti ir bijuši dzemdību sagatavošanas kursos, arī viņiem tās ir neatveramas zināšanas.

Nepieciešamās zināšanas pēcdzemdību periodam

Mazs bērniņš ģimenē ir ne tikai milzīgs prieks par skaisto notikumu, tas ir arī liels darbs un atbildība, jo par mazulīti ir jārūpējas katru dienu nepārtraukti, tāpēc mēs – māmiņas drīkstam justies nogurušas un lūgt palīdzību tētiem.

Dzemdību sagatavošanas kursos var iegūt arī praktiskas zināšanas, kā rīkoties konkrētās situācijās, kad bērniņš jau piedzimis. Stāsta vecmāte Kristīne Embure – Zapoļska: „Ja bērns ir sajaucis dienu un nakti, tad ir naktis, kad mammai jāļauj gulēt un mazulis jāatnes māmiņai tad, kad mazulis grib ēst.

Šādā veidā tētis piedalīsies krūts ēdināšanā- viņš ar mazuli dzīvosies pa nakti un nesīs pie mammas uz barošanas reizēm.

Tāpat tētim der izprast, kā darbojas māmiņas organisms un kā tiek ražots pieniņš- kāds ir pieprasījums, tāds ir piedāvājums un līdz ar to tad, kad mammas ir nogurušas, tēti ir tie, kuri var atbalstīt, uzmundrināt un palīdzēt mammai un bērnam saprast vienam otru un būt kā vidutājam starp viņiem abiem arī zīdīšanā.”

Dzemdību sagatavošanas kursos tiek runāts arī par to, kas notiek, kad mēs no dzemdību iestādes kopā ar mazulīti ierodamies mājās – kā tēti var mums palīdzēt sarast ar jauno dzīves kārtību.

„Vīrietim jāpalīdz sievietei saprast, ka  viņa nevar būt ideāla mamma, ideāla sieva un mājsaimniece, bet palīdzēt tikt galā ar tām lietām, kuras nav tik nozīmīgas, bet sievietei liekas ļoti svarīgas – netīrā veļa, trauku mazgāšana, ēstgatavošana,” iespējamās vīrieša lomas nosauc vecmāte. „Tas ir veids, kā sievietei palīdz noņemt no pleceim rūpes un atbalstīt brīžos, kad viņa jūtas nogurusi un ar kaut ko netiek galā.”

Kopā vai atsevišķi- tikai pāra izvēle

Tas vai topošais tētis nāks mums līdzi uz dzemdībām un piedalīsies dzimšanas brīnumā, ir jāizlemj pārim kopā, stāstot par savām sajūtām, lai mēs abi varētu apdomāt vai esam gatavi to paveikt kopā un kas ir tas, ko mēs viens no otra sagaidām.

Lai dzemdībās mēs jsutos drošas par to, ka visu darām pareizi, mums ir svarīgs otra cilvēka atbalsts, sapratne un palīdzība, kurš mums atgādina, ka līdz satikšanās brīdim vairs nav tālu un, ka mēs spējam ar visu tikt galā. Tāpēc topošā tēta piedalīšanās ir ļoti nepieciešama, taču mēs nedrīkstam viņus piespiest būt līdzās, ja viņi tam nav gatavi.

Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursu vecmāte Kristīne Embure – Zapoļska zina stāstīt, ka partneru  vēlmes par piedalīšanos vai nepiedalīšanos dzemdībās ir dažādas: „Ir sievietes, kuras sāpēs grib būt vienas; ir sievietes, kurām vajag atbalstu; būs pāri, kur sievietei pietiks vien ar to, ka vīrietis būs dzemdību telpā vienkārši kaut kur blakus; būs sieviete, kurai būs vajadzīgs, lai partneris ir ļoti tuvu klāt; būs vīrietis, kurš gribēs būt līdz galam; būs vīretis, kurš gribēs būt līdz dzemdību zālei un tad, kad jau viss ir galā.”

Tāpat svarīgas ir arī pāra savstarpējās attiecības, jo ne vienmēr vīrietis nenāk līdzi tāpēc, ka viņam ir bail. Reizēm viņš nenāk līdzi, jo vienkārši negribas būt klāt, tomēr ar šiem notikumiem pāra dzīvē jātiek galā pašiem- neviens no malas neiedos gatavu recepti, kā rīkoties, tāpēc lēmums jāpieņem pašiem.

"Dzemdības tiek uzskatītas par krīzi un ir jārēķinās, ka sieviete var rīkoties neadekvāti, tāpēc tā nav tā reize, kad vajag apvainoties.Tā ir tā reize, kad jāpieņem tā, kā ir, un jāmēģina palīdzēt,"topošos tētus iedrošina vecmāte. "Savukārt pēc dzemdībām būtu ļoti labi, ja viņi savā starpā varētu izrunāt, kas tad bija un kā tas īsti notika."

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ

Eksperts

Kristīne Jekševica

vecmāte, Latvijas Vecmāšu asociācijas prezidente
Kristīne Jekševica Vecāku skolā