Kā strādāt ar emocijām grūtniecības laikā?

Kā strādāt ar emocijām grūtniecības laikā?

08. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ir viens no emocijām piesātinātākajiem periodiem jebkuras sievietes dzīvē. Ne velti saka, ka sieviete grūtniecības laikā iegūst īpašu starojumu. Topošās māmiņas psihe ļoti atšķiras no stāvokļa, kāds tai bija līdz grūtniecībai. Mazuļa gaidību laikā sieviete izjūt ļoti spēcīgas garastāvokļa maiņas, un viņu sāk uztraukt dažādas lietas, kas saistītas arī ar grūtniecību un gaidāmo bērniņu.

PSIHOLOĢES DIĀNAS ZANDES VEBINĀRI MĀMIŅU KLUBĀ

Kā strādāt ar emocijām grūtniecības laikā un pēc tās, atklāj psiholoģe Diāna Zande.

Pirmie grūtniecības mēneši ir ne tikai revolucionāras sievietes fizioloģijas pārmaiņas, bet arī pārmaiņas psiholoģiskā plāksnē. Sievietes iekšējā ES ir parādījusies telpa vēl vienam cilvēciņam, ar kuru viņai ne tikai vienkārši jārēķinās, bet, iespējams, pat jāmaina visa sava dzīve viņam par labu, visi plāni. Ne visi spēj bez ierunām pieņemt šīs pārmaiņas. Pat ja bērniņš ir gribēts un ilgi gaidīts, šis notikums paņem visas sievietes domas, liekot viņai uztraukties par to, kā dzīve iegrozīsies tālāk, kā noritēs grūtniecība, kas būs ar viņas karjeru, kāda būs bērniņa nākotne, un, vai sieviete būs laba mamma.

Šīs domas var iraisīt ne tikai nogurumu un nespēku, bet kļūt pat par toksikozes vai grūtniecības pārtraukšanās draudu iemeslu.

Pirmkārt, nevajag censties atrisināt visas problēmas uzreiz. Atliec tās uz nenoteiktu laiku un, iespējams, kāda no problēmām atrisināsies pati no sevis. Un vispār grūtniecība ir unikāls laiks, kad ar pilnu jaudu var atļauties NEreaģēt uz sadzīves problēmām bez vainas sajūtas par it kā šķietamu bezatbildību. Vairāk par visu bērniņam ir vajadzīga tava sapratne, uzmanība un mīlestība.

Otrkārt, pats svarīgākais tagad ir apzināties un pieņemt savu jauno stāvokli. Ļauj sev būt grūtniecei. Pieņemt savu jauno stāvokli nozīmē pieņemt to, ka tavā dzīvē ienāks bērniņš, iemācīties viņa vajadzības saprast. Ļaujies sevis lutināšanai, paguli pa dienu, nopērc sev ko gardu. Grūtniecībai nevajadzētu būt kā aizliegumu pilnam laikam, grūtniecība ir jaunu iespēju laiks. Neapgalvo, ka neielīdīsi drīz vairs savos šaurajos džinsos, paskaties uz visu citādāk un saki sev, ka tas ir kolosāli, jo varēsi atjaunot savu garderobi.

Daudzas sievietes ļoti atbildīgi izturas pret bērniņa iznēsāšanu: bieži dodas pie ārsta, ievēro noteiktu dienas režīmu un diētu, dodas uz dzemdību sagatavošanas kursiem. Jā, un arī mazulim cenšas veltīt pēc iespējas vairāk laika un uzmanības: gludina viņam drēbītes, sarunājas ar viņu, dzied viņam. Un it kā viss ir labi, bet reālā dīve nereti liek sievietei vilties tieši šajā viegli ievainojamajā periodā, ko dauc par grūtniecību. Dažkārt pat ikdienas sīkumi var izraisīt vētrainu reakciju. Pamanīsi, ka agrāk analoģiskā situācijā, iespējams, nekam pat uzmanību nepievērsi, bet tagad pēkšņi vari sākt kliegt vai raudāt. Analizējot savu uzvedību, tu nonāc pie tādiem secinājumiem, kas stāvokli tikai sarežģī.

Tu sāc pārdzīvot par savu dvēseles stāvokli. Topošās māmiņas visai bieži dusmojas uz sevi vai jūtas pat vainīgas bērniņa priekšā par to, ka viņu nobiedējušas ar savu uzvedību. Grūtniecība sievieti dara īpaši ievainojamu, nemierīgu, jūtīgu.

Daudzām ir sajūta, kas līdzinās sēdēšanai slazdā. To rada arī toksikoze, nogurums, pastāvīgi miega traucējumi. Hormonālās izmaiņas tavā organismā dara savu. Jāatceras, ka tāds stāvoklis ir pilnībā dabīgs un fizioloģiski pat atvieglo sievietei šo tik ļoti sarežģīto periodu.

Sievietei jāiemācās atslābināties, jo šī vērtīgā prasme palīdzēs ne tikai grūtniecības laikā vai dzemdībās, bet arī visas dzīves garumā.

Pats vienkāršākais veids, kā atslābināties ir ieslēgt mierīgu mūziku, atgulties, iekārtoties ērti un koncentrēties uz savu elpošanu. Dziļi ieelpo un lēni, atslābinoši izelpo. Iedomājies, ka ar katru davu izelpu tevī ieplūst miers.

Pieņemsim, ka bērniņš grūtniecības laikā neizjūt nekādas negatīvās emocijas. Viņš piedzimst un nokļūst mūsu pasaulē, kurā ir dažādas problēmas un nebūšanas. Cik gan mazulim ir grūti, ja viņš neko tādu nav izjutis, kamēr audzis mammas puncītī. Tātad - nelielās devās noderīgas ir arī negatīvās emocijas. Mazais cilvēciņš iemācās cīnīties ar stresu vēl pirms ierašanās pasaulē. Ja esi dusmīa, pastāsti par savām sajūtām arī bērniņam, nomierini savus tuviniekus, pārslēdzies uz kaut ko patīkamu un gūsti baudu no savas grūtniecības.

Kad sieviete runājas ar bērniņu, nomierinās ne tikai viņa pati, bet arī mazulis. Notiek atbrīvošanās no nepatīkamās situācijas un vainas sajūta nerodas. Jo pārliecinātāk jutīsies pati, jo pārliecinātāks būs mazulis.

Epizodes no dažādām TV filmām, ziņām, asāki priekšnieka aizrādījumi, netīkams sola biedrs vilcienā - tas viss var izraisīt pamatīgus asaru plūdus. Bet nevajag baidīties ļaut emocijām vaļu - paraudi, pažēlojies kādam, nekrāj sevī aizvainojumu un dusmas.

Grūtniecības laikā sieviete pati savā ziņā kļūst par bērnu, kas ar lielu interesi un apbrīnu vēro apkārtējo pasauli. Izmanto iespēju un baudi dzīves skaistākos brīžus. Savus iespaidus neapzināti nodosi arī bērniņam, bet nekautrējies darīt to arī apzināti, parunājies ar viņu, pastāsti par apkārtējo pasauli arī viņam. Biežāk dodies ārpus mājas, uz koncertiem, muzejiem vai piknikā ar draudzenēm.

Grūtnieces dvēselē notiek tik daudz pārmaiņu, ka viņa var sākt justies pēkšņi ļoti vientuļa, un tas var būt iemesls atkal jauniem pārdzīvojumiem. Visi apkārtējie cilvēki ir tādi paši kā agrāk, tikai tev vien ir "grūtnieču sajūtas". Bet tajā pat laikā pārdzīvojumi palīdzēs ieskatīties dziļi pašai savā dvēselē, tiksi pati ar sevi skaidrībā, izanalizēsi savu dzīvesveidu un, iespējams, manīsi savas dzīves prioritātes.

Dalies pārdīvojumos ar tuviniekiem, ja nepieciešams, parunājies ar psihologu, meklē atbalstu pie citām grūtniecēm. Tādas satiksi gan dzemdību sagatavošanas kursos, gan nodarbībās, kas paredzētas grūtniecēm, an arī interneta forumos.

Tagad pats tuvākais cilvēciņš tev ir bērniņš. Grūtniecība var palīdzēt arī ģimenei saliedēties, jo sievietei ir ļoti svarīgi saņemt no apkārtējiem atbalstu. Vīrietim ir daudz grūtāk pieslēgties grūtniecības procesam. Viņam ir grūti iedomāties, ka tavā puncītī aug cilvēciņš.  Reti kurš vīrietis iedvesmojoši spēj no sirds parunāties ar punča iemītnieku. Bet tas nenozīmē, ka viņam viss notiekošais ir vienaldzīgs. Vīrieši vienkārši grūtniecību izdzīvo citādāk.

Centies neuzbāzīgi ar savu otro pusīti runāt par grūtniecību un jebkuriem jautājumiem, kas ar to saistās. Viņam vajadzīga vienkārša, konkrēta informācija par to, kas pašlaik notiek. Ņem viņu līdzi uz USG. Daži vīrieši, ieraudzījuši ekrānā savu bērniņu, pilnībā maina attieksmi pret savu sievu, kas gaida abu kopīgo bērniņu.

Neraizējies, ja vīram īsti nav nekādas reakcijas, kad stāsti, kā mazulis pa dienu uzvedies puncītī. Nepārmet viņam par to, ka viņš tevi nesaprot. Daudzi vīrieši vienkārši neprot savas jūtas atklāti izrādīt. Ja abi vēlaties, ka vīrietis piedalās dzemdībās, tad abi kopā dodieties arī uz dzemdību sagatavošanas kursiem. Un nevis tāpēc, lai viņš dzemdību zālē nenoģībtu, bet gan tāpēc, lai no nepārliecināta vērotāja vīrs kļūtu par aktīvu notikumu dalībnieku.

Viņš ne tikai spēs maigi paturēt tevi aiz rokas vajadzīgā brīdī, bet pratīs veikt arī atslābinošu masāžu, atgādinās par pareizu elpošanu, palīdzēs mainīt pozīciju. Tāda dalība dzemdībās arī vīrietim ļaus apzināties savu tik ļoti nozīmīgo lomu sievietes dzīvē. Viņš sievietei kļūs par neaizvietojamu atbalstu.

Lielākā daļa sieviešu pārdzīvo arī par to, vai ar bērniņu viss būs kārtībā, bet te jāsaka - nevaja pārspīlēt riska pakāpi. Iedzimtas kaites nav visai biežas. Padomā, vai šī viltus trauksme gadījumā nav kaitīgāka tavam bērniņam par tiem mazajiem grēciņiem, kas sastrādāti vakarā pie vienas vīna glāzes. Neļaujies vainas sajūtai, atrodi veidu kā kompensēt "izdarīto". Dodies aktīvās pastaigās, ēd sabalansēti, klausies labu mūziku.

Un vēl, centies biežāk domāt par to, cik bērniņš ir vesels, stiprs un skaists. Tādas fantāzijas labvēlīgi ietekmē arī mazuļa attīstību. Dzemdības tik tiešām ir ļoti iespaidīgs fizisks un psiholoģisks pārdzīvojums, un tam visam līdzi nāk vesela baiļu sērija. Ir pilnībā normāli, ja baidies no sāpēm.

Gadās, ka sieviete pirms dzemdībām sāk baidīties, ka nomirs. Dzimšana ir viens no skaistākajiem notikumiem cilvēka dzīvē un pētījumi pierādījuši, ka sievietei dzemdības ir vieglākas, ja viņa tām ir cītīgi gatavojusies, ja zina, kā norit dzemdību process.

Vairāk par visu dzīvē mūs biedē viss, kas nezināms. Tāpēc speciālisti iesaka atrast pēc iespējas vairāk materiālu par šo tēmu - grāmatās, žurnālos, internetā. Bet jāatceras, ka informācijai jābūt kvalitatīvai.

Uzzini vairāk par dzemdību iestādēm, izvēlies savējo savlaicīgi. Iepazīsties ar vecmātēm un ārstiem, kas varētu piedalīties tavās dzemdībās. Tiem jābūt cilvēkiem, kas ir ne tikai profesionāļi savā jomā, bet izraisa arī tīri cilvēciskas simpātijas. Tev jāsaprot, ka tieši šiem cilvēkiem vari uzticēties, ka tieši šie cilvēki vajadzīgā brīdī tev palīdzēs dzemdību gaitā. Parunājiet arī par dzemdību scenāriju, uzzini, kādi noteikumi ir spēkā konkrētajā dzemdību iestādē.  Uz dzemdībām, ja nevēlies iet kopā ar vīru, vari iet arī ar ļoti tuvu draudzeni vai dūlu. Atceries, ka māte daba ir sievietei devusi visu, kas palīdzētu viņai iznēsāt un veiksmīgi piedzemdēt bērniņu - pacietību un intuīciju arīdzan.

Attīstot sevī tādas vērtības kā koša, radoša domāšana, dziļa izpratne par to, kā lietas iekārtotas pasaulē, smalkjūtība un harmonija pašai ar sevi, sievietei palīdz bagātināt arī bērniņa iekšējo pasauli. Veidojas viņa psihoemocionālā attīstība. Ne velti jau senāk uzskatīts, ka grūtniecei vairāk jāiepazīst skaistākās dzīves puses, un tad arī bērniņš dzims skaists un vesels.

Lai skaists gaidību laiks ikvienai no jums!

Māmiņu Klubs

PSIHOLOĢES DIĀNAS ZANDES VEBINĀRI MĀMIŅU KLUBĀ

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā