Grūtniecības laikā pampst kājas? Ieteikumi, kā tūsku mazināt

Grūtniecības laikā pampst kājas? Ieteikumi, kā tūsku mazināt

03. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti topošās māmiņas izjūt kāju pietūkumu. Jo īpaši tas raksturīgs vasarā, kad laiks ir tveicīgāks.

Nesatraucies, pēc bērniņa piedzimšanas kāju tūska izzudīs, taču, lai atlikušo gadību laiku tu varētu izbaudīt, kaut daļēji mazinot diskomfortu kājās, meklējām ieteikumus, kas tev palīdzēs pietūkumu mazināt.

Pirms ķeries pie dažādām metodēm, kas palīdz mazināt kāju tūsku, obligāti par pietūkumu pastāsti savam ārstam, jo, lai arī lielākajā gadījumā viss ir kārtībā, tūska atsevišķos gadījumos var liecināt arī par dažādiem veselības traucējumiem, tāpēc veselība vienmēr pirmajā vietā!

Pastaigājies, peldies un atpūties!

Lai mazinātu kāju pietūkumu, ikdienā centies mazāk stāvēt un sēdēt vienā pozīcijā. Labākais vingrinājums, kas palīdzēs mazināt tūsku, ir pastaigas. Tām jābūt mierīgām pastaigām, kas tev sniedz prieku, ievērojot arī atpūtas pauzes. Runājot par fiziskām aktivitātēm, tūsku palīdzēs mazināt arī peldes, jo tās palielina asinsvadu tonusu. Savukārt, esot mājās, atgulies un zem kājām paliec spilventiņu.

Piedomā par uzturu

Grūtniecības laikā jāuzņem pietiekami daudz šķidruma, taču nevajag arī pārspīlēt, cenšoties dienā izdzert pārāk daudz ūdens. Ja vari, centies samazināt izdzertās kafijas un melnās tējas daudzumu, kā arī izslēgt saldinātos dzērienus. 

Smagumu kājās palīdzēs mazināt uzturs, kurā ir sabalansētas olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, vitamīni un šķiedrvielas. Izslēdz no sava uztura smalkmaizītes, saldumus, aizstājot tos ar veselīgākām alternatīvām.

Seko līdzi uzņemtā sāls daudzumam

No sāls nevajag atteikties pilnībā, jo tas var izjaukt organismā esošo līdzsvaru, taču ir ļoti būtiski, lai tu ikdienā nepārsniegtu ieteicamo sāls daudzumu. 

Veselības ministrijas apstiprinātie Veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem skaidro, ka ikdienas sāls patēriņam nevajadzētu būt lielākam par pieciem gramiem jeb vienu tējkaroti. Šis daudzums ietver ne tikai to sāli, ko pievieno ēdienam tā gatavošanas laikā, bet arī to sāls daudzumu, kas ir maizē, sierā, gaļas izstrādājumos u.c.

Vingrinājumi

Mazināt tūsku var palīdzēt dažādi vienkārši un nesarežģīti vingrinājumi, kurus vari veikt esot arī darbā.

  • Apsēdies, pārmaiņus pacel kājas uz pirkstgaliem, tad atkal uz papēžiem.
  • Nostājies kājās un, pieturoties pie galda malas, pacelties pirkstgalos, pēc tam pārmaiņus – uz papēžiem.
  • Ērti apsēdies, piepacel kājas dažus centimetrus no lēnām tās izapļo.

Masāža

Pietūkumu var palīdzēt mazināt masāža. Pirmajā trimestrī speciālisti pēdu masāžu neiesaka veikt , taču pārējā grūtniecības periodā tā var palīdzēt mazināt kāju tūsku. Masāžu sāc ar maigu kontrastdušu, noberzējot kājas ar raupju dvieli, un pēc tam pārejot uz masāžu. Ar apļveida kustībām masē pēdas, pēc tam turpinot masāžu secīgi līdz augšstilbiem. Noslēdz masāžu ar patīkamu, mitrinošu krēmu.

Neaizraujoties ar lauku tējām un zālītēm!

Nekādā gadījumā bez konsultēšanās ar ārstu nelieto tējas un zālītes, lai panāktu diurētisku efektu, jo tas var kaitēt gan tavai, gan bērniņa veselībai.