Kā sagatavoties mazulīša pirmajiem mēnešiem?

Kā sagatavoties mazulīša pirmajiem mēnešiem?

28. May 2019, 10:53 zane_r zane_r

Starp jautājumiem par psiholoģisku nobriešanu dzemdībām, dzemdību somas saturu, mazulīša pūriņa gādāšanu un citu praktisku lietu risināšanu, manuprāt, ļoti svarīgi ir apgūt zināšanas, kā saprast mazā cilvēciņa vajadzības. Laiku, ko speciālisti mēdz dēvēt par 4.trimestri, jeb bērniņa pirmie trīs mēneši, manā atmiņā ir, kā taustīšanās tumsā: esmu tikko piedzimusi par mammu - jūtos apjukusi, jo īsti nesaprotu, ko mazulītis ar savu raudāšanu kārtējo reizi man vēlas pateikt un baidos kaut ko izdarīt aplami, nepareizi, varbūt pat nodarīt pāri. Iepriekš lasītais "mammas prot atšķirt bērna raudas un iztulkot vajadzību" man liekas pilnīgs kosmoss, jo es galīgi nespēju atšķirt pilna pampera raudas no tukša vēdera raudām, kas nedrošību par sevi kā jēdzīgu mammu, tikai pastiprināja. 

KURSI TOPOŠAJIEM UN JAUNAJIEM VECĀKIEM MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ->>>

Tāpēc, lai sevi šoreiz iedrošinātu un nepiedzīvotu pirmo mēnešu izmisumu, devos uz Māmiņu kluba Vecāku skolas piedāvāto lekciju pie Diānas Zandes - Pirmie mēneši mazuļa dzīvē: svarīgākais par zīdaiņa attīstību un attiecībām ar mazuli. 

Un jau atkal jūtos nonākusi īstajā vietā - Diāna prot tik viegli, saprotami un sakarīgi izstāstīt, kas notiek ar mazulīti šajā laikā. Viņa šo laiku sauc par adaptācijas laiku gan bērniņam, gan vecākiem. Laiku, kad mums visiem jāiepazīstas un jāsaskaņojas. Bērniņam attīstās nervu sistēma, emocionālā pasaule un maņas - redze, dzirde, tauste. Un cik svarīgi tās nepārstimulēt. Diāna dod daudz vērtīgu padomu, kā šo pirmo adaptācijas periodu aizvadīt iespējami mierpilnāku, bez liekiem stimuliem - rotaļlietām, skaņām un gaismām. Un atklāj svarīgāko likumsakarību - jo vairāk stimulu, jo nemierīgāks bērns. Mums pieaugušajiem pat grūti iedomāties, cik milzīga slodze jaundzimušajam var būt muzikālā karuseļa riņķošana, katra ciemiņu uzņemšana vai it kā nevainīgs gājiens uz veikalu. 

Vēl ļoti interesanta bija lekcijas sadaļa par temperamentu. Diānas stāstītais radīja milzīgas atklāsmes gan par sevi, gan vīru un meitu, gan, protams, ļāva saprast, cik milzīgā mērā temperaments ietekmē mazulīša uzvedību. Kāpēc mēs uzvedamies, tā kā uzvedamies, un  ko ar to iesākt. 

Vēl viens svarīgs informācijas bloks šajā lekcijā ir par mazulīša piesaisti - to, kā tā veidojas, arī par tautā populārajiem mītiem, piemēram, ka zīdaini var izlutināt, ņemot rokās. 

Noteikti varu rekomendēt šo lekciju topošajiem vecākiem - intensīvs, bagātīgs un vērtīgs saturs, kuru iegūsiet šo divu stundu laikā! Un paldies Māmiņu Kluba kolektīvam par jauko sagaidīšanu, par iespēju atspirdzināties ar tēju un cepumiem, par gaišo un patīkamo atmosfēru telpās, kā arī rūpēm par visu labsajūtu un ērtībām. 

KURSI TOPOŠAJIEM UN JAUNAJIEM VECĀKIEM MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ->>>