Kā sagatavoties dzemdībām praktiski un psiholoģiski?

Kā sagatavoties dzemdībām praktiski un psiholoģiski?

20. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda topošā māmiņa vēlas noskaidrot, „kāda ir vislabākā psiholoģiskā sagatavošanās metode dzemdībām, neapmeklējot kursus? Ko varat ieteikt?” Uz jautājumu atbild vecmāte Baiba Zelka.

Psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībām ar Diānu Zandi: piesakies šeit->>

Praktiskā sagatavošanās dzemdībām

Tad, ja grūtniece par dzemdībām vēlas uzzināt vairāk, neapmeklējot kursus, vecmāte iesaka izmantot vai nu interneta resursus, vai arī literatūru, kas atklāj pietiekami plašu jautājumu spektru. Vienīgi šajā gadījumā topošajai māmiņai pašai ir jāizvērtē, kam no visa uzzinātā uzticēties, un kurš viedoklis viņai šķiet pieņemamākais.  

„Protams, daudzas zināšanas sievietei jau ir devusi daba. Tomēr ir kāda nianse – tad, ja grūtniecei nav iepriekšējās dzemdību pieredzes, viņa nezina, kas tajās sagaida, un papildus viņa par to nav arī interesējusies ne dzemdību sagatavošanās kursos, ne meklējot informāciju literatūrā vai internetā, ir sarežģītāk.

Tajā pat laikā informāciju par dzemdību jautājumiem meklējot pašai, nav ieteicams arī „pārmācīties”, jo tad dzemdību procesā var rasties grūtības izlemt, kam no visa lasītā uzticēties!

Tādēļ katrai topošajai māmiņai par to iesaku painteresēties tikai tik daudz, cik viņai šķiet nepieciešams, bet, ja sieviete jūt, ka no saņemtās informācijas gūzmas galva jau kļūst dulla, no tās distancēties, un mudināt sevi vairāk paļauties uz pašas spēkiem,” tā Baiba Zelka.

Psiholoģiskā sagatavošanās

„Jebkurā gadījumā, uz dzemdībām iesaku doties kā uz svētkiem, jo tie arī ir svētki, kuri ikreiz, ar katru bērniņu būs citādāki!

Tad, ja grūtniece uz šo notikumu dosies kā uz „pasaules galu”, arī sajūtas dzemdībās būs citādas," saka vecmāte. 

Baiba Zelka mierina, ka bailes pirms dzemdībām – pirms šī nezināmā vai arī jau it kā labi zināmā notikuma - ir pilnīgi normālas. Tomēr, lai tās nepaspilgtinātu, būtu jāizvairās no negatīvas informācijas, tā vietā pievēršoties pozitīvai!

"Jāatceras, ka visi nostāsti iz dzīves un arī personiskās dzemdību pieredzes, par kurām raksta internetā, vienmēr ietver ļoti individuālas un subjektīvas jūtas un emocijas, kas nereti atklāj tieši negatīvos aspektus.

Tāpat ļoti lielā mērā sekmīgu psiholoģisko noskaņošanos dzemdībām veicina, vai gluži pretēji – kavē - arī sieviete ģimenes locekļi. 

Būtiski ir tas, vai tuvākie spēj iedvesmot uz labām lietām un domām, vai arī otrādi – par to necenšas runāt nemaz, vai arī, ja runā, tad tikai negatīvo. Tas uz topošo māmiņu atstāj ļoti lielu iespaidu, tāpat kā speciālista, kurš novēro grūtniecību, atbalsts, un vēlāk – arī dzemdību iestādes personāla attieksme un pamudinājums uz pozitīvām domām.

Dzemdības ir nopietns komandas darbs, kurš aizsākas jau sievietes ģimenes šūniņā, un tad, attiecīgi, lēnītēm pāriet uz dzemdību iestādi, kur jau notiek dzemdības.

Tad, ja topošā māmiņa jūt, ka viņai psiholoģiski ir grūti saņemties, vai arī viņu māc lielas bailes, būtu jāmeklē atbalsta personas - cilvēkus ar pozitīvu pieredzi! 

Bieži šādu personu visvieglāk ir atrast tieši ģimenē. Mamma, māsa vai arī vecmāmiņa, kura it kā ir citas paaudzes cilvēks, bet ar pozitīvu pieredzi, ļoti labi var palīdzēt saprast to, ka ir pilnīgi normāli satraukties, bet dzemdības ir dabisks process, par kuru nav jādomā: „ārprāts, ārprāts, kas nu būs”!

Tas nav ārprāts, tas ir liels, skaists notikums, kas prasa lielu fizisku un emocionālu spēku. 

Gadījumā, ja grūtniece nespēj saņemties arī tuvāko cilvēku atbalstīta, un viņu māc nepārvaramas bailes no dzemdībām, vienmēr pastāv iespēja aprunāties arī ar savu speciālistu, kurš novēro grūtniecību, vai arī apmeklēt psihologa konsultāciju! Un no tā nevajag kaunēties! 

Savukārt reliģiskas meitenes varbūt var aiziet uz baznīcu, un kaut vai sajūtu līmenī aprunāties ar mācītāju – arī tas var palīdzēt mazināt bailes un spriedzi,” tā vecmāte Bailba Zelka.

Māmiņu Klubs

Psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībām ar Diānu Zandi: piesakies šeit->>