Kā sagatavot suni mazuļa ienākšanai ģimenē?

03. Jun 2023, 09:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa piedzimšana ģimenē ienes lielas pārmaiņas. Tās skar ne tikai tēti, māmiņu un lielākos brāļus un māsas, bet arī ģimenes mīluli suni. Kā sagatavot četrkājaino draugu ģimenes pieaugumam? Dodamies noskaidrot uz “PetCity” suņu skolu!

Gaidāmajam ģimenes pieaugumam suni jāsāk gatavot jau laikus, vēl pirms mazulītis ir piedzimis. To dara mājās reizēm atskaņojot bērna raudāšanu, šajā brīdī suni nodarbinot ar graušanu vai kādu mentālo aktivitāti, lai suns dzirdētu raudāšanu, taču šajā laikā būtu nodarbināts ar kaut ko, kas sniedz viņam prieku, līdz ar to viņš uz raudāšanu nereaģētu.

Kad bērniņš ir jau piedzimis, taču vēl atrodas slimnīcā, tētis var pārvest mājās kādu no drēbītēm, kas bijusi mugurā mazulim, ļaujot sunim to pasmaržot un iepazīt smaržu, kas viņu sagaida.

Pārbraucot mājās ar mazuli, ļoti svarīgi ievērot robežas un negrūst mazuli sunim purniņā, tāpat arī nevajadzētu suni grūst projām vai viņu izolēt. Svarīgi, lai suns pats savā tempā visu iepazītu, jo mazuļa ierašanās mājās sunim ir liels stress un var radīt apjukumu. Kucēnam vai sunim tās ir lielas pārmaiņas, tāpēc jānodrošina, lai, līdz ar mazuļa ierašanos ģimenē, suņa režīms paliktu nemainīgs un viņa ikdienā nekas nemainītos. Šo jautājumu svarīgi pārrunāt ar visiem ģimenes locekļiem, lai ikviens pieliktu pūles pie tā, ka suns nejūtas pamests vai atstāts novārtā. 

Gadījumā, ja suns tiks izolēts vai arī mainīsies viņa dienas režīms, suns vairs netiks vests pastaigās, viņš var sākt uzvesties neadekvāti, to izrādot pret mazuli.

Bērna attiecības ar suni ir vecāku atbildība

Pieaugušajiem ir jāsaprot, ka bērna un suņa attiecības ir vecāku atbildība. Tas nozīmē, ka nekad nedrīkstam atstāt mazuli vienu pašu ar suni, lai arī cik mierīgs vai paklausīs četrkājainais draugs šķistu, savukārt laikā, kad bērniņš sāk rāpot, staigāt, vecākiem būtu jālūko, lai suns netiktu raustīts aiz astes, ausīm vai raustīts viņa kažoks.

Lai pieaugušais varētu labāk izprast sava suņa sajūtas, svarīgi apgūt suņa signālus, jo ar to palīdzību viņš parāda, ja kāda no situācijām nepatīk. Šādos gadījumos suns vispirms pieglauž ausis, aizgriež galvu, tiek rādīti balti acu kaktiņi. Tie ir signāli, kas liecina par to, ka sunim kaut kas nepatīk. Ja suns rāda šos signālus, ir jāpalīdz viņam aiziet projām no konkrētās situācijas.

Vēl viens signāls ir deguna nolaizīšana vai žāvāšanās. Lai gan bieži uzskatām, ka žāvāšanās nozīmē to, ka sunim ir garlaicīgi un nāk miegs, patiesībā viņš žāvājoties dod ziņu, ka šī situācija viņam nepatīk.