Kā sagatavot savu organismu grūtniecībai?

Kā sagatavot savu organismu grūtniecībai?

17. May 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par sava bērniņa veselību jārūpējas vēl pirms viņa ieņemšanas. Apmēram gadu pirms grūtniecības iestāšanās, ja vien tas ir iespējams, jāmaina uzturs, jāpievēršas veselīgam dzīvesveidam, lai organisms pagūtu pārkārtoties. Ja tev ir problēmas ar veselību, piemēram, epilepsija, astma vai diabēts, tad jau savlaicīgi jāmaina ārstēšanās shēma vēl līdz grūtniecības iestāšanās brīdim. Tāpēc ne vēlāk kā 3 mēnešus pirms grūtniecības iestāšanās, vajadzētu doties pie ginekologa uz konsultāciju.

Konsultē ginekologs Margarita Puķīte.

Tava medicīniskā vēsture

Universāla plāna ar nosaukumu "gatavošanās dzemdībām" nav. Visdrīzāk, ārsts izjautās tevi par tavu veselību, dzīvesveidu, tāpat lūgs pastāstīt arī par tavas otrās pusītes veselību, uztura īpatnībām, sadzīves apstākļiem. Pārrunāti tiks arī negatīvie faktori, kas var ietekmēt tavu veselību, piemēram - riski tavā darba vietā.

Ārstam jāzina arī par tavām hroniskajām saslimšanām: diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu utt. Svarīgi ir apspriest arī jautājumu par ģenētiskajām saslimšanām jūsu ģimenē.

Pastāsti ārstam arī par kontracepciju, kāda līdz šim lietota, tāpat pastāsti arī par ovulāciju, menstruālo ciklu, iepriekšējām grūtniecībām, dzemdību pieredzi utt.

Analīzes

Uzzini, kad pēdējoreiz esi nodevusi uztriepi analīzēm (dzemdes kakla citoloģija). Šīs analīzes neiesaka veikt grūtniecības laikā un pusgadu pēc dzemdībām.

Ja ir aizdomas par infekciju urīnceļos, vai arī kādreiz tev ir bijis cistīts vai kāda līdzīga saslimšana, ir vērts nodot arī urīnanalīzes. Infekcijas slimības urīnceļos ir drauds arī grūtniecībai, tāpēc, ja tādas ir, vislabāk no šīm infekcijas slimībām atbrīvoties vēl līdz grūtniecībai.

Asins analīzes jāveic, lai noskaidrotu anēmijas riskus, kā arī, tiek pārbaudīts asins kopējais sastāvs.

Grūtnieces, kam ir augsts asinsspiediens, biežāk tiek pakļautas preeklampsijas riskam. Viņām biežāk ir problēmas ar placentu, tāpēc ir svarīgi kontrolēt spiediena rādītājus gan pirms grūtniecības, gan arī grūtniecības laikā.

Vairumā klīniku tiek veiktas arī analīzes uz B hepatītu, sifilisu un AIDS. Ja infekcijas izraisīta slimība tiek ārstēta, kontrolēta vēl pirms grūtniecības iestāšanās, palielinās izredzes laist pasaulē veselīgu bērniņu. Ārsts var ieteikt veikt arī analīzes, kas norāda vai ir hlamīdijas, vai to nav.

Uzzini par vakcināciju!

Daudzas saslimšanas var būt drauds grūtniecībai. Asins analīzes parādīs, vai tev ir imunitāte pret tādām saslimšanām, kā masalas. Ja imunitātes nav, ir svarīgi vakcinēties savlaicīgi - pirms grūtniecības iestāšanās, un tas jādara ne vēlāk kā mēnesi pirms grūtniecības.

Ja bērnībā neesi izslimojusi vējbakas, arī tad būtu svarīgi apdomāt vakcināciju. Vējbakas grūtniecības laikā var izraisīt nopietnu augļa pataloģiju. Tiem, kas reiz izslimojuši vējbakas, ir imunitāte pret šo saslimšanu uz visu mūžu. Tāpat jābūt vakcinētai arī pret B hepatītu.

Folskābe - ļoti svarīgs elements

No nervu caurulītes defektiem var izvairīties, lietojot folksābi un sekojot līdzi tam, lai uzturā būtu pietiekoši daudz folskābi saturošu produktu. Ikdienas devu tev noteiks ārsts. Vairumam sieviešu, kas plāno grūtniecību, ārsts iesaka jau pirms grūtniecības sākt lieto 400mkg folskābes dienā, tādu pašu devu iesaka lietot arī grūtniecības pirmajos mēnešos.

Atsakies no kaitīgajiem ieradumiem!

Pierādīts, ka smēķēšana, narkotikas un alkohols ir kaitīgs gan sievietei, gan gaidāmajam bērniņam, tāpēc pareizi būtu atteikties no visiem šiem kaitīgajiem ieradumiem vēl pirms grūtniecības. Pakonsultējies ar ārstu, ja tev nepieciešams padoms, kas palīdzētu efektīvāk atmest smēķēšanu.

Ko vēl pārrunāt ar ārstu?

Neslēp no ārsta neko, kas saistīts ar tavu veselības stāvokli, ja lieto kādas zāles, pastāsti viņam arī par tām. Dažkārt var gadīties tā, ka tu pat nenojaut, ka zāles, kuras lieto, ir kaitīga grūtniecēm. Neatkarīgi no tā, vai tev tās izrakstījis kāds cits ārsts vai speciālists, vai arī bez receptes esi zāles iegādājusie aptiekā, pastāsti, ja tādas lieto!

Savlaicīgi izrunājat arī to, kādus bezrecepšu medikamentus, piemēram, saslimšanas gadījumā, tev nevajadzētu lietot grūtniecības laikā.

Ģenētiķa konsultācija

Vien 1-2% mazuļu pasaulē nāk ar nopietnām pataloģijām. Un tomēr, ja tev vai partnerim rados ir bijuši šādi gadījumi, pastāsti par to savam ginekologam un lūdz ģenētiķa konsultāciju.

Māmiņu Klubs