Kā pareizi rūpēties par saviem zobiem gaidību laikā?

29. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja sieviete plāno grūtniecību, ieteicams doties uz konsultāciju pie zobu higiēnista, lai agrīni diagnosticētu smaganu vai zobu saslimšanas, kas ļaus vēl pirms bērniņa ieņemšanas novērst mutes veselības problēmas, rekomendē zobu higiēniste Anita Preisa sarunā ar Māmiņu Klubu.

“Lai gan grūtniecība ir fantastisks periods sievietes dzīvē, kurā viņai vajadzētu justies ļoti labi, šajā laikā notiek arī daudzas izmaiņas organismā,” teic TavamSmaidam.lv vēstnese, sertificēta zobu higiēniste Anita Preisa. Tostarp, gaidību laikā sieviete var piedzīvot arī zobu jutīgumu. To var izraisīt vairāki faktori, viens no kuriem ir grūtnieču toksikoze. Tās ietekmē kuņģa skābe nāk uz augšu, līdz ar to arī palielinās zobu jutīgums.

Šādā gadījumā ieteicams mutes dobumu skalot, piemēram, ar sodas ūdeni, jo soda neitralizēs skābi, kā arī pēc tam izvēlēties pareizus skalošanas līdzekļus. Vēl viens faktors, kas var veicināt zobu jutīgumu, ir nepareizs uzturs grūtniecības laikā.

Zobu higiēniste iesaka profilaksei, lai mazinātu zobu jutīgumu, lietot zobu pastas, uz kurām ir norāde “Sensitive”. Papildu tam, ieteicams lietot arī speciālu gēlu/ putas, kas satur kalciju un fluorīdu, ik vakaru to aplicējot uz zobiem, jo tas palīdzēs mazināt jutīgumu. Ieteicams arī zobu birstes un elektrisko zobu suku uzgaļus izvēlēties ar norādi “Sensitive”, atceroties, ka efektīvākais veids, kā notīrīt zobus no aplikuma, ir izvēloties soniskās elektriskās zobu birstes.