Kā izlemt, vīrietim būt klāt dzemdībās vai nebūt?

Kā izlemt, vīrietim būt klāt dzemdībās vai nebūt?

28. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai dzemdības izdotos, abiem partneriem ir jāvienojas par to, vai vīrietis tajās piedalīsies. Tomēr kura – vīrieša vai sievietes – viedokli ņemt vērā? Topošā tēta, kurš apgalvo, ka vēlas vai nevēlas būt līdzās, vai arī topošās māmiņas, kura grib vai negrib, lai partneris dzemdībās piedalītos?

Komentē psiholoģe Diāna Zande, arī semināru pasniedzēja Māmiņu Klubā. 

Jāņem vērā negribēšana!

Psiholoģe uzskata, ka tad, ja sieviete saka „Es negribu, lai tu būtu klāt dzemdībās”, vīrietim būtu jāieklausās. Ir jāņem vērā negribēšana, nevis gribēšana, turklāt ne tikai sievietes, bet arī vīrieša!

Ja partneris apgalvo, ka viņš to nevēlas un bērniņa dzimšanas brīdī nespēs būt sievietei līdzās, tas ir jāņem vērā.

„Visiem pāriem nevar būt viena formula: visiem ir jādzemdē kopā, jo ir vīrieši, kuri vienkārši nespēj izturēt tik lielu emocionālo spriedzi, kāda valda dzemdībās,” stāsta Diāna Zande.

Vīrietim jāspēj sniegt atbalsts

Tad, ja vīrietis ļoti vēlas būt klāt dzemdībās, bet to nespēj, svarīgi prast būt elastīgiem! Ir jāpieņem to, ka, iespējams, kādā dzemdību brīdī vīrietis sapratīs – viņam no dzemdību zāles ir jāiziet.

„Ko gan sievietei dos vīrietis, kurš dzemdību laikā fiziski būs līdzās, bet satraukuma un emociju dēļ nespēs iekļauties notiekošajā?! Šādā stāvoklī vīrietis nevarēs palīdzēt. Tomēr dzemdībās ir svarīgi, lai partneris spētu sniegt atbalstu!

Ir vīrieši, kuri daudz labāk spēj atbalstīt, esot ārpus dzemdību zāles, pēc bērniņa nākšanas pasaulē apčubinot un apmīļojot savu sieviņu un mazulīti, nevis stāvot viņai blakus un baidoties noģībt,” atklāj psiholoģe.

Kopīgas dzemdības neuzlabos partnerattiecības

Vēl, pieņemot lēmumu par partnera klātbūtni bērniņa dzimšanas brīdī, noteikti jāatceras, ka kopīgas dzemdības nekādā ziņā nesekmēs pāra attiecības!

„Nav tā, ka galvenais ir panākt, lai vīrietis piekrīt piedalīties dzemdībās, un tad uzlabosies pāra attiecības. Tad, ja tās pirms dzemdībām nav diez ko spožas, tad kopīgas dzemdības varētu būt riska faktors.

Jāatceras, ka attiecības neglābs ne bērns, ne arī kopīga dzemdību pieredze,” tā Diāna Zande.  

Šo lēmumu ir jāpieņem racionāli

Pieņemot lēmumu, abiem partneriem ir jāuzdod jautājums: kuras no mūsu veiktajām darbībām dzemdību laikā varētu būt tās, kas mums palīdz, bet kuras ir tās, kas mums varētu traucēt!

Piemēram, strīds par to, būt vai nebūt klāt dzemdībās, pilnīgi noteikti nevienu neatslābina.

„Šo jautājumu nepieciešams izskatīt arī racionāli. Protams, dzemdības ir emocionāls, piesātināts mirklis, bet to var piesātināt dažādi, ne tikai ar līdzās būšanu!  

Tāpat izlemjot par partnera dalību dzemdību procesā, jāatceras, ka tas ir konkrētā pāra lēmums, kuru nedrīkst ietekmēt, piemēram, vecmāmiņa, kura uzskata, ka vīriešiem dzemdībās nav jāpiedalās,” uzskata psiholoģe.  

Māmiņu Klubs

Vai tavs partneris dzemdībās būs tev līdzās? Kā pieņēmāt šo lēmumu? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā