Jautājums ekspertam: kad pēc dzemdībām var atsākt nodarboties ar sportu?

Jautājums ekspertam: kad pēc dzemdībām var atsākt nodarboties ar sportu?

14. Nov 2018, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Vēlos savā ikdienā ieviest vairāk kustību, tāpēc pēc dzemdībām esmu nolēmusi apmeklēt tieši nūjošanas nodarbības. Esmu dzirdējusi, ka tās ir saudzīgas un organismam veselīgas. Bet, kā zināt, cik ilgi pēc dzemdībām var atsākt nodarboties ar sportu?“ jautā kāda mūsu lasītāja.

Atbild fizioterapeite Kristīne Asonova.

Katrai sievietei laiks, kad pēc dzemdībām var droši atsākt vingrošanu, ir ļoti individuāls. Vispirms jāskatās, kāda ir sievietes pašsajūta, kādas bijušas dzemdības un cik liela un regulāra slodze bijusi pirms grūtniecības un grūtniecības laikā.

Ja sievietei bijušas dabiskas dzemdības un sieviete pēc tām jūtas labi, pirms uzsākt fiziskas aktivitātes ieteicams novērtēt fizisko sagatavotību, tas nozīmē – izpētīt, vai sirds un asinsvadu sistēma funkcionē normāli, kā darbojas elpošanas sistēma, cik liela vispār ir sievietes aerobā slodze.

Pie speciālista ieteicams pārbaudīt balsta kustību aparātu. Jānoskaidro, kādā stāvoklī ir muskuļi, locītavas, saites, vēdera presīte, cik liels ir muskuļu spēks un kāds ir organisma vispārējais tonuss. To noskaidro, veicot speciālus testus fizioterapeita pavadībā. Tā saukto funkcionālo diagnostiku.

Tāpat pirms fiziskas slodzes atstākšanas ieteicams pakonsultēties ar savu ginekologu. Ir jānoskaidro, vai pēc dzemdībām ir viss kārtībā ar sievišķīgo veselību.

Ja sievietei par savu veselību sūdzību nav, var atsākt fiziskās aktivitātes jau dažas nedēļas pēc dzemdībām. Tikai ar nosacījumu, ka arī pirms grūtniecības esi gana aktīvi nodarbojusies ar fitnesu. Bet slodzei ir jābūt pavisam nelielai un pakāpeniskai. Tā kā nūjošana ir atpūtas/sporta veids, kas nodrošina mērenu slodzi, to kā vienu no variantiem var izvēlēties. Katrai sievietei pašai jāsaprot, kādas fitnesa aktivitātes pēc dzemdībām viņai visvairāk kārojas.

Klasisks uzskats gan ir šāds: ja sieviete deviņus mēnešus gatavojas dzemdībām, devņus mēnešus pēc tam viņai ir jāatpūšas, īpaši sevi nenoslogojot ar fiziskām aktivitātēm. Bet tas nav viennozīmīgi! Katrai sievietei pašai ir sevī jāieklausās un jāvadās pēc iekšējām sajūtām. Šaubu gadījumos dodoties pakonsultēties pie speciālistiem.

Tāpat der atcerēties – ja sieviete baro bērniņu ar krūti, slodzei pēc dzemdībām ir jābūt ļoti minimālai. Tas ir tāpēc, lai nemainītos piena sastāvs. Tikai tad, kad barošana ar krūti ir pārtraukta, fizisko slodzi var palielināt.

Cik ilgi pēc dzemdībām tu atsāki fiziskās aktivitātes?