Intīmā vingrošana pēc dzemdībām

Intīmā vingrošana pēc dzemdībām

05. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzām sievietēm pēc dzemdībām rodas urīna nesaturēšana, arī intīmā dzīve vairs nesagādā baudu. Ko darīt? Nodarboties ar intīmo vingrošanu! Tajā galvenais uzsvars tiek likts uz visu muskuļu grupu, kas grūtniecības laikā bija īpaši noslogotas, stiprināšanu. 

Pirmajās nedēļās un mēnešos pēc dzemdībām dzemde pamazām saraujas un ieņem to pašu lielumu kā pirms dzemdībām, vēdera muskuļu šķiedras saīsinās un ķermeņa audi atkal kļūst stingrāki – ķermenis ieņem iepriekšējo formu un apveidus. Šie procesi norisinās tādēļ, ka organismā vairs netiek ražoti tie hormoni, kas grūtniecības laikā. Tomēr ne vienmēr ķermenis pats tiek galā ar šo uzdevumu.

Vissvarīgākā ir iegurņa pamatnes muskulatūras stiprināšana. Tieši šīs muskulatūras trenēšana atšķir parastas fitnesa nodarbības no pēcdzemdību vingrošanas nodarbībām.

Kādēļ iegurņa pamatnes stiprināšana ir tik nozīmīga?

Stabila un kustīga iegurņa pamatne balsta visu muguras muskulatūru, vēderā esošos orgānus, plecus un rokas, turklāt tieši iegurņa pamatnes muskulatūrai ir izšķirošā loma urīna saturēšanā un pilnvērtīgā dzimumdzīves izbaudīšanā!

Kur īsti atrodas iegurņa pamatne un kā es iemācīšos to sajust?

Iespējams, lasot Tu apmulsīsi, – kā es varu zināt, kur atrodas iegurņa pamatne? Pat, ja Tu zini, kur šī muskuļu grupa atrodas, diez vai Tu zini, kā šos muskuļus var efektīvi sasprindzināt un trenēt.

Proti, vingrojumiem būtu jāsākas ar to, ka sieviete apzinās savus muskuļus: iegurņa pamatnes muskulatūra stiepjas no kaunuma kaula līdz un astes kaulam

Sāc ar pareizo muskuļu atrašanu

•    Pārbaudi pati savas iegurņa pamatnes muskuļu elastīgumu un spēku, ievadot makstī pirkstu. Tad, kad Tu sasprindzini iegurņa pamatnes muskuļus, Tu sajūti, kā tie aptver Tavu pirkstu.
•    Mīlējoties pajautā partnerim, vai viņš jūt, kad Tu sasprindzini iegurņa pamatnes muskuļus.
•    Urinējot pamēģini apturēt urīna tecēšanu. SVARĪGI! Dari to tikai, lai noskaidrotu savu iegurņa pamatnes muskuļu stiprumu, tā nav treniņa metode, jo iegurņa pamatnei nepatīk, ja tiek traucētas dabiskās funkcijas.
•    Pajautā savam ginekologam, vai Tu vingrinoties nodarbini pareizās muskuļu grupas

Kādēļ pēc dzemdībām rodas problēmas? 

Iegurņa pamatne sastāv no veselas grupas muskuļu, kuri notur dzemdi un maksti pareiza pozā. Grūtniecības laikā lielā dzemde rada papildus spiedienu uz iegurņa pamatnes muskuļiem, tos izstaipa un padara mīkstākus. Arī dzemdību laikā iegurņa pamatnes muskuļi tiek kārtīgi izstaipīti un tā sekas ir mazā iegurņa orgānu noslīdējums, samazināta jūtība intīmajā rajonā un diskomforta sajūta dzimumakta laikā. 

Bez tam, ciešs ne tikai intīmā dzīve. Kā jau minēts, ja iegurņa pamatnes muskulatūra tā arī netiek trenēta, ar laiku var rasties urīna un fēču nesaturēšana, kā arī maksts sieniņu noslīdēšanas. Šādu veselības problēmu risina ar operācijas palīdzību, kurai seko nepatīkams atlabšanas periods. 

Arī dažādas ķirurģiskas iejaukšanās dzemdību laikā kā iegriezums starpenē vai plīsumi bieži vien bojā ne tikai ārējos, bet arī iekšējos muskuļu slāņus. Līdz ar to maksts audi kļūst neelastīgi, pazeminās starpenes apvidus jūtīgums. Tas galu galā ietekmē ne tikai sievietes seksualitāti, bet arī vīrieša. 

Risinājums - intīmā vingrošana

Lai novērstu visus nepatīkamos procesus, kas saistās ar iegurņa pamatnes muskuļu vājumu, ir izdomāts risinājums – intīmā vingrošana. Kā profilaktisks pasākums iegurņa pamatnes vingrināšana būtu jāsāk jau pavisam neilgi pēc bērna piedzimšanas, vislabāk pirmos četrus mēnešus pēc dzemdībām un tam vajadzētu ilgi līdz ir pagājuši deviņi mēneši pēc dzemdībām. Tomēr izšķirties par iegurņa pamatnes trenēšanu nekad nav par vēlu! Pat, ja pēc bērna dzimšanas ir pagājis ilgāks laiks, bet Tu jūti, ka iegurņa pamatne nav spēcīga, jāapmeklē īpašas pēcdzemdību vingrošanas grupas vai arī jāsāk vingrot pašai! 

Kā zināt, vai nepieciešama vingrošana? 

Ja Tu sūdzies par sekojošajiem simptomiem, intīmā vingrošana ir domāta Tev:

•    Tev bieži jāiet uz tualeti;
•    klepojot, šķaudot, smejoties, skrienot vai ceļot smagumus Tev ir urīna noplūde;
•    Tev ir vēdera lejasdaļas vai muguras lejas daļas sāpes;
•    urinējot Tu nevari apturēt urīna tecēšanu;
•    sekss tev vairs nesagādā baudu;
•    Tev ir grūtības sajust starpeni un sasprindzināt tur atrodošos muskuļus.

Pat, ja Tev šķiet, ka problēma ir ļoti nopietna, nemet plinti krūmos, jo vingrojot ar neatlaidību un uzņēmību var panākt ļoti lielus uzlabojumus

Kā pareizi trenēties

•    Apsēdies mierīgā vietā, kur Tu vari koncentrēties. Tikai tad, kad būsi nedaudz patrenējusies mājās, mierīgos apstākļos, Tev izdosies tas, ko iesaka speciālisti  - trenēt šos muskuļus uz ielas, auto vai darbā.

•    Atslābini visus muskuļus. Kad trenē iegurņa pamatnes muskuļus, ievēro, lai atslābināti būtu gan vēdera, gan dibena, gan kāju muskuļi.

•    Elpo! Ja tas ir grūti, tad dungo.

•    Izpildi vingrojumus katru dienu trīs reizes atrodoties dažādās pozīcijās. Sāc ar guļus pozu, tad, kad jau esi iemanījusies, izpildi vingrinājumus sēdus un augstākais sasniegums ir iegurņa pamatnes sasprindzināšana ejot. 

•    Esi pacietīga un nepadodies pirms laika! Līdz pamanīsi vērā ņemamus panākumus noteikti paies kāds laiciņš.

•    Nebaidies uzmeklēt arī speciālistu un konsultēties!
Vingrināties vari sākt jau otrajā dienā pēc dzemdībām, ja tās ir noritējušas bez sarežģījumiem. Jānogaida ir tām sievietēm, kurām ir kāds iekaisuma process, stipra asiņošana un tām, kurām mazulis dzimis ar ķeizargrieziena palīdzību. 

 Māmiņu Klubs