Inguna: Bērniņš pieteicās pēc Auglības kursu apmeklēšanas

Inguna: Bērniņš pieteicās pēc Auglības kursu apmeklēšanas

22. Feb 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reizēm bērniņš nepiesakās tik ātri cik gribētos un tad nākas meklēt palīdzību. Māmiņu Kluba Vecāku skolā jau vairākkārtēji notikušas nodarbības pēc Auglības atpazīšanas metodes un... nu Inguna pieskaitāma topošajām māmiņām!

Lūk, arī Ingunas stāsts:

Ja skaita laika ziņā, noteikti nepiederam pie pāriem, kas ļoti ilgi gaidījuši, tomēr gandrīz pusotra gada laikā mazais nepietecās.

Nolēmām aktīvāk papētīt iemeslus, nevis truli gaidīt vēl otru gadu (ārsti tā parasti iesaka gaidīt līdz diviem gadiem) - ja nu tomēr ir kādas veselības problēmas, kuras elementāri likvidējot, arī bērniņš piesakās, nevis mēs būsim izniekojuši lieki 2 gadus bezcerīgās gaidās. Pēc visām analīzēm, biju gatava veikt olvadu pārbaudi, bet tad pieteicās bērniņš, taču diemžēl 7. nedēļā beidzās ar spontāno abortu.

Vilšanās bija neaprakstāma, bet vienu sapratu, ka tas liecina, ka ar olvadiem viss ir kārtībā. Un atļautajā laikā atkal sākām censties tikt pie bērniņa. Līdzšinējā pieredze mums abiem stāstīja vienu - esam vesali, bet bērniņš nepiesakās, tātad, ir vēl kāda nianse, kuru neesam pamanījuši savā auglībā. Biju pati nejauši "guglējot" uzdūrusies www.augliba.lv mājaslapai, gan arī draugu lokā ir viens pāris, kas bija gājis uz Auglības atpazīšanas metodes lekcijām un paši tās izmantoja dzīvē.

No mājaslapā lasītā biju jau sākusi pati sekot līdzi gļotu izdalījumiem, taču sapratu, ka ar izlasīto informāciju man ir par maz. Tā nu pamazām nostiprinājās doma, ka jāaiziet un jāpaklausās arī mums lekcijas. Jau pirmajā lekcijā manī atbalsojās visa jaunā informācija kā sen zināms fakts. Jā, dabīgām lietām, produktiem, dzīvesveidam! Atceros, ka pirmajā lekcijā stāstīja, ka sievietes olšūnas piedzīvo un saņem visu to pašu, ko pati sieviete.

Respektīvi, ja dzer, smēķē, lieto spēcīgus medikamentus, arī emocionāli triecieni - tas viss skar arī olšūnas un ietekmē to ģenētisko kvalitāti. Un man bija iekšējs prieks, ka es sev biju liegusi jaunības trakulības, jo jau tad bija nepamatota pārliecība, ka tas nākotnē var atspēlēties maniem bērniem. Te nu es saņēmu apliecinājumu!

Bet cikla pētīšana bija vissaistošākā, saprast, kad, kāpēc, kādā veidā mans ķermenis pasaka priekšā patiesībā visu. Kāpēc to nemāca skolās anatomijas/veselības stundās? Bet arī par pārtiku stāstītais ir neatsverams, jo it kā jau pilni žurnāli: šis ir kaitīgs, šo ierobežot utt., taču trūkst pamatojuma, kāpēc, kā tas konkrēti ietekmē to pašu auglību.

Tāpēc lekcijas bija tik vērtīgas, jo lektori bija atsaucīgi un atbildēja uz visiem jautājumiem. Par informācijas patiesumu arī nebija nepieciešams šaubīties, jo bija atsauksmes un pamatojumi katrai lietai. Lektori tomēr uzņemas atbildību par teikto, internetā es varu atrast visdažādāko informāciju un pati varu neizšķirt, kas ir patiess un kas ne. Ciktāl es biju lasījusi informāciju par temperatūras mērīšanu un ģļotu atpazīšanu, gan latviski, gan arī angliski, rezultātu trūkums pierādīja, ka kaut ko es vēl nezinu. Un jau pirmajās 3 lekcijās tapa diezgan skaidrs, kā pareizi visu jānovēro, varbūt ar to arī izskaidrojami mūsu ātrie rezultāti, jo, protams, uzreiz jau arī sākām zināšanas pielietot dzīvē.

Ar temperatūras mērīšanu sākumā negāja tik raiti, taču ar visu to, izmērot teju veselu ciklu, secinājām, ka temperatūra netaisās krist. Un veicu grūtniecības testu. Līdz šim tas nekad nebija parādījis divas svītriņas, taču nu tas tās parādīja! Prieks liels, bet klusināts, vēl jāpārbauda 100%. Tajā pašā dienā aizgāju uz Gulbja laboratoriju, lai nodotu asins analīzes. Un arī te bija pozitīva atbilde. Un nu lekcijās nāca tieši tā tēma, kas man jaunajā situācijā bija aktuāla - zems progesterons, kā to pacelt dabīgā veidā. Un tā nu es cītīgi ēdu ķirbjus līdz brīdim, kad manas garšas sajūtas mainījās un to nevarēju vairāk sev iemanīt iekšā.

Bet arī to arī bija pieticis, jo līdz šim progesterons ir labs un nevajadzēja dzert hormonālos preparātus. No lekcijām uzzināju, ka uz progesterona pietiekamu līmeni norāda arī ķermeņa bazālā temperatūra, ja tā turas notiektajās robežās, tad viss ir kārtībā. Tādējādi man nenācās taisīt progesterona dinamiku, katru pārdienu ejot nodot asinis, stresaini cerot, ka progesterons būs kāpis.

Auglības atpazīšanas metode nav tikai tiem, kas vēlas ieņemt bērniņu, bet arī tiem, kas vēlas dabīgā veidā plānot savu ģimeni, nekaitējot ne savai, ne nākotnes bērniņa veselībai. Mūsu grupiņā bija pāris, kas tieši ar šādu motivāciju nāca uz kursiem - lai šīs zināšanas izmantotu izsargāšanās nolūkos. Man sākumā šķita, ka novērošana būs apgrūtinoša, taču pāris mēnešu laikā viss ieiet rutinā un laika ziņā vien paņem pāris minūtes, pie tam tas ir pilnīgi bez maksas un nekaitīgi veselībai. Un patiesi, liekas mūļķīgi 30 dienas dzert kaitīgas vielas savam ķermenim, tikai tāpēc, lai izvairītos no 12 h, kad sieviete reāli var palikt stāvoklī. Daudz racionālāk ir novērot sevi un atrasts šo īpašo laiku un tad nu pēc saviem ieskatiem: izmatot vai neizmantot.

Nodarbību cikls: Par auglības atpazīšanas metodēm

Nodarbības vadīs:

Baiba Stikute - AAM instruktore, dūla, vecmāte. Specializējas uz pēcdzemdību cikliem, Dainis Stikuts - AAM instruktors, Ilona Zalāne - AAM konsultante, uztura speciālists ar maģistra grādu, Kristīne Jukāma - AAM konsultante, vecmāte Anna Suhanova -AAM instruktore, vecmāte, specializācija - konsultē pārus ar pazeminātu auglību

Nodarbību cikls sastāv no piecām nodarbībām, katra no kurām ir veltīta atsevišķai tēmai, tas ļaus soli pa solim apgūt visas svarīgākās zināšanas par vīrieša un sievietes auglības darbību:

1. Nodarbība

I daļa 

  • Kas ir vīrišķība, sievišķība
  • Kā dzīvot harmonijā ar savu ciklu
  • Pamatfakti par auglību un bērniņa ieņemšanu
  • Auglības atpazīšanas metode - vēsture, skolas un efektivitāte
  • Kas ir simpto-termālās metodes
  • Biežāk uzdotie jautājumi

Kā sākt aizpildīt karti, kā pareizi mērīt temperatūru, kā atzīmēt mērījuma novērojumus kartē 

II daļa 

  •  Sievietes un vīrieša anatomija un fizioloģija, to atšķirības darbība.
  • Kas ir hormoni? Hormonu darbība cikla laikā.
  • Ārējās vides, mūsu dzīvesveida un domāšanas ietekme uz auglību un reproduktīvo veselību.
  • Mātes klēpja un pāra auglības ekoloģija.
  • Pazeminātās auglības iemesli, to iespējamā diagnostika un risinājumi.

Kā aizpildīt xls cikla karti

2. Nodarbība

I daļa 

  • Izdalījumu veidi
  • Gļotas un to nozīme. Kā mainās gļotas cikla laikā un to korelācija ar hormonu ainu
  • Kā novērot. Kā izvērtēt – sajūtas, krāsa, daudzums, tips

Kā atzīmēt kartē – ziema, pavasaris, vasara, rudens – atbilstoši krāsām

 II daļa 

  • Kā interpretēt temperatūras grafiku (pārklājošās līnijas novilkšana)
  • Cikli bez temperatūras kāpuma (anovulatori un stresa cikli)
  • Kā noteikt kulminācijas dienu – visauglīgāko ciklā
  • Dzemdes kakla izmaiņas. Citas izmaiņas, ko atzīmēt kartē
  • Auglības periodu noteikšana. Visauglīgākā laika ciklā noteikšana

Praktiski piemēri

3. Nodarbība

I daļa  

  • Dabiskas dzemdības
  • LAM
  • Auglības atgriešanās pēc dzemdībām
  • Pēcdzemdību grafiki un interpretācija

Praktiski grafiku piemēri

II daļa 
 

  • Tuvojoties menopauzei izmaiņas sievietes organismā
  • Grafiki un interpretācija
  • Menopauze – jaunu iespēju sākums

Praktiski grafiku piemēri

4. Nodarbība

  • Auglības periodu noteikšana.
  • Visauglīgākā laika ciklā noteikšana. Iepriekšējo praktisko nodarbību kopsavilkums
  • Uzturs un reproduktīvā veselība. Praktiski padomi, kā ar uzturu būtiski uzlabot savu reproduktīvo veselību. Veselīga uztura pamatprincipi. Fitoestrogēni un to ietekme uz organismu.

5. Nodarbība

I daļa 

  • Morālētiskie dabīgās ģimenes plānošanas aspekti.
  • Jēdziens "bioētika", tās vēsture. Bioētikas kā zinātnes priekšmeta attīstība.
  •  Jautājumi, kas ietilpst bioētikas redzeslokā.
  • Dabīgā ģimenes plānošana un seksualitāte. Vai DĢP ir kontracepcija?

 II daļa - NOSLĒGUMS 

      Kursa noslēgumā atkārtosim par auglības periodu noteikšanu.

      Noslēgumā - kontroldarbs - teorētiski jautājumi un praktiski piemēri (tie tiks izsūtīti iepriekš) 
      DIPLOMU IZSNIEGŠANA sekmīgiem kursu beidzējiem

Kad notiks?

reizi divās ceturtdienās no 17.00 līdz 21.00

Kur notiks?

Māmiņu kluba mājīgajās telpās Vīlandes ielā 1, 2. stāvā (ieeja no Elizabetes ielas)

Cik maksā?

Ls 15, ja apmaksu veic par katru lekciju, Ls 65, ja maksā par visu ciklu uzreiz.