Iesnas grūtniecības laikā. Ko darīt?

Iesnas grūtniecības laikā. Ko darīt?

11. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī iesnas nav smaga saslimšana, tās tik un tā rada ievērojamu diskomfortu. Tāpēc tagad, kad sācies vīrusu un iesnu laiks, meklējām atbildes uz jautājumiem, ko darīt gadījumā, ja gaidi bērniņi, taču ne sauktas, ne aicinātas pielavījušās iesnas.

Lai gan par iesnām runā, ka tās neārstētas pāriet 14 dienu laikā, bet ārstētas - 2 nedēļu laikā, tomēr prātīgāk ir konsultēties ar savu ģimenes ārstu, lai zinātu, kā rīkoties gadījumā, ja gaidību laikā piemeklējušas iesnas, jo ne visi zāļu skapītī atrodamie pilieni un deguna aerosoli būs piemēroti grūtniecei.

Kāpēc grūtniecības laikā piemeklē iesnas?

  • Iesnas grūtniecēm var izraisīt ne tikai saaukstēšanās, bet arī hormonālas izmaiņas, ar kurām šajā laikā saskaras sievietes organisms. Piemēram, gaidot mazuli, paaugstinās estrogēna līmenis, kas var radīt deguna gļotādas pietūkumu un spēcīgāku sekrēciju.
  • Grūtniecības laikā palielinās asins kopējais daudzums, kas rada papildu slodzi deguna asinsvadiem un var novest pie gļotādas izžūšanas un deguna nosprostošanos.
  • Grūtniecības laikā pazeminās imunitāte, tāpēc topošajai māmiņai ir daudz vieglāk saķert apkārt klejojošos vīrusus.
  • Ja iesnas vai aizliktu degunu pavada klepus, šķaudīšana, iekaisis kakls, tā, visticamāk, ir reakcija uz saaukstēšanos vai infekciju.
  • Ja topošajai mammai ir paaugstināta temperatūra, galva sāp pie ikvienas kustības, pasliktinās oža, izdalījumi no deguna ir dzeltenīgi vai zaļgani, visticamāk, ir "saķerts" sinusīts.
  • Grūtniecības laikā par iesnu cēloni nereti kļūst arī alerģijas, jo pat tad, ja līdz šim sievietei nav novērotas nekādas alerģijas, gaidību laikā ķermenis kļūst jutīgāks pret alergēniem un citiem kairinātājiem.

Problēmas, kuras grūtniecības laikā rada iesnas

Aizlikts deguns un iesnas topošajai māmiņai var radīt arī dažādus sarežģījumus, kas ikdienas sadzīvi padara grūtāku. Piemēram:

  • miega traucējumus, jo iesnas apgrūtina elpošanu;
  • problēmas ar organisma apgādāšanu ar skābekli;
  • iesnas var izsaukt ausu infekciju;
  • alerģiju attīstību;
  • ienas var kļūt hroniskas.

Nesatraucies, jo neviena no šīm problēmām neapdraud topošās māmiņas vai mazuļa veselību, taču ieteicams tomēr konsultēties ar savu ārstu, lai atrastu labāko pieeju iesnu ārstēšanai.

Ko darīt, ja grūtniecības laikā ir aizlikts deguns

Topošajai māmiņai jāatceras, ka gaidību laikā par visām veselības problēmām jāinformē savs ārsts, kurš pēc analīžu rezultātu izpētīšanas varēs secināt, cik nopietna ir kaite un kāda ir piemērotākā ārstēšanas metode. Ieteicams izvairīties no pašārstēšanās, taču ir dažādi veidi, kas atvieglos ikdienas pašsajūtu līdz brīdim, kad grūtniece tiks pie ārsta.

Vienkāršākais un drošākais veids, kā mitrināt deguna gļotādu un vismaz uz brīdi aizmirst par diskomfortu, ir deguna skalošana ar jūras ūdeni jeb sālsūdeni. "Droši lietot var jūras ūdeni, jo sāļais ūdens, ar ko tiek skalots deguns, izvelk visus vīrusus un baktērijas no deguna gļotādas. Pie tam jūras ūdenim nav nekādu nevēlamu blakusparādību, atšķirībā no pilieniem," norāda ginekoloģe Oksana Babula.

Lai mazinātu iesnas, grūtniecei nevajadzētu likt sinepju plāksterus vai izvērst karsējošas procedūras, taču par ķermeņa temperatūras uzturēšanu gan vajadzētu padomāt. Noteikti atceries slaveno frāzi no filmas par Emīlu "Galvenais, lai kājas būtu siltas", vai ne? Tāpēc nesā siltas zeķes, lai kājas būtu siltumā.

Noteikti esi dzirdējusi par muguras, pēdu, galvas masāžām, bet, vai esi dzirdējusi par deguna masāžu? Ar pirkstu galiem viegli pamasē vietas deguna sānos. Iespējams, tieši neliela masāža tev palīdzēs mazināt diskomfortu un sajusties labāk.

Inahalācijas grūtniecības laikā jāizmanto piesardzīgi, jo topošās māmiņas organisms ir daudz jutīgāks pret dažādām vielām, un tās var izraisīt alerģiju. Tāpat arī ieteicams nepārcensties ar tvaika daudzumu, pārlieku karstām procedūrām. Iesākumā, lai uzlabotu iesnu laikā pašsajūtu, vari veikt NaCl inhalācijas.

Jautājums gan, ko darīt, ja iesnas ir ieilgušas un iepriekšminētie ieteikumi nepalīdz? Lūk, situācijas kad iesnu gadījumā topošajai mammai obligāti jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta:

  • ja deguns ir pilnībā aizlikts un rodas elpas trūkums;
  • ja ir pastāvīgs klepus, kas nemazinās;
  • ja ir iekaisis kakls;
  • ja ir pietūkuši acu plakstiņi un apsārtušas acis;
  • ja iesnas pavada galvssāpes.

Ja kāds no šiem simptomiem līztekus iesnām saglabājas vairākas dienas, ieteikums topošajai māmiņai vērsties pie ārsta, jo pat ja šķiet, ka iesnas nav nekāda nopietna saslimšana, grūtniecības laikā sievietei jārūpējas par divu veselību - savējo un mazuļa.