Grūtnieces ieroči, cīņai pret vēdera vīrusiem

Grūtnieces ieroči, cīņai pret vēdera vīrusiem

22. Aug 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai topošā māmiņa neslimotu ar kādu no vēdera vīrusiem, jāievēro stingra profilakse. Kādi piesardzības pasākumi grūtniecēm tiek ieteikti un kā ārstēties, ja vīruss tomēr „noķerts”, stāsta Māmiņu Kluba eksperte, klīnikas „Medeora” ginekoloģe Sandra Tamane.

Piesakies uz dzemdību sagatavošanas kursiem pa tālruni 67350750!

Profilakse

Ja ģimenē jau kāds slimo ar vēdera vīrusu vai jebkuru citu vēdera infekciju, regulāri jāvēdina telpas, jo ir vīrusi, kas pārnēsājas gaisa pilienu ceļā.

Ir arī vīrusi, kas tiek pārnēsāti ar netīrām rokām, tādēļ vienmēr jāievēro higiēna! Rokas jāmazgā pēc katra tualetes apmeklējuma, pirms un pēc ēšanas un ēdiena gatavošanas.

Sevišķi stingri higiēna jāievēro arī attiecībā uz trauktiem un ēšanas piederumiem. Grūtniecei noteikti jāēd no atsevišķiem šķīvjiem, bet saslimušā ģimenes locekļa traukus pēc katras ēdienreizes ir jādezinficē!

Ja ģimenē kāds slimo ar rota vīrusu, arī grūtnieces diezgan bieži ar to inficējas.

Ārstēšanās

Vēdera vīrusa gadījumā, grūtnieces organismam jāuzņem daudz šķidruma.

Rūpīgi jāizvēlas arī produkti, kurus lietot uzturā. Ginekoloģe Sandra Tamane iesaka ēst kaut ko pavisam vieglu, piemēram, sausiņus vai rīsu biezputru, kas vārīta ūdenī.

Parasti vīruss pāriet trīs dienu laikā. Tomēr, ja pēc trim dienām topošo māmiņu vēl joprojām nomāc slikta pašsajūta un caureja, noteikti jāvēršas pie ārsta.

„Droši var lietot arī aptiekās nopērkamos medikamentus, piemēram, „Smecta”, „Mezim Forte”, „Linex” un citus, kas stabilizē vēdera izeju,” uzskata ginekoloģe.

Šos medikamentus var lietot ne tikai zarnu infekciju vai vēdera vīrusu gadījumā, bet arī tad, ja grūtnieces kuņģis nespēj sagremot kādu pārtikas produktu un ir traucēta vēdera izeja vai māc slikta pašsajūta. Tie palīdzēs sagremot to, ko kuņģis nespēj!

Māmiņu Klubs

 

Kā tu ievēro profilaksi un kāda ir tava pieredze vēdera vīrusu ārstēšanā?