Grūtniece - nelabuma un nespēka karaliene

Grūtniece - nelabuma un nespēka karaliene

27. Jan 2019, 14:07 zane_r zane_r

Gaidot pirmo vizīti pie ārsta, grūtnieču simptomi pieņemas spēkā. Nogurums un nespēks ir tiešām milzīgs. Bieži ap četriem pēcpusdienā ir sajūta, ka es uz līdzenas vietas varētu nokrist un gulēt. Tā kā strādāju no mājām, un galvenais ir padarītais darbs nevis stundas, tad bieži, ja vien mana piecgadniece ļauj, atdodos miega varai un nosnaužu 15 minūšu “powersleep”. Pēc tā gan mostos nevis kā svaigs gurķītis, bet gan kā tikko no Afganistānas misijas pārbraucis karavīrs. Cīnījies par izdzīvošanu un ar pasaules smagumu uz pleciem, jo tā miega druska bijis sīks piliens manā milzīgajā miega kārē. Un to saka cilvēks, kuram līdz šim gulēšana likusies visai nelietderīga laika padarīšana. Arī no rītiem vairs nejaudāju piecelties. Agrāk cēlos ap septiņiem, lai pavadītu laiku ar sevi un pavingrotu, taču tagad ātrāk par deviņiem no gultas neizkāpju. Pareizāk būtu gan teikt - ātrāk par deviņiem brokastis gribošajai meitai mani no gultas neizdodas izkratīt. Un vingrošana ir aizvirzījusies pēdējā plānā manā prioritāšu sarakstā. Ir dienas, kad man pat uzvilkt drēbes nav spēka. Starp augstākās intensitātes nodarbībām ierindojas gājiens uz tualeti un žalūziju atvilkšana. 

Taču nav jau tā, ka visi “prieki” aprobežojas ar gulēšanu vien. Ja gaidot pirmo bērnu, biju pasargāta no nelabuma, tad šajā grūtniecībā, slikto dūšu varu “izbaudīt” uz visiem 100%! Turklāt man nav tāds klasiskais rīta nelabums, kas, galvenokārt, izpaužas tukšā dūšā. Man nelabi sāk palikt bieži vien tikai pēc brokastīm vai kādu brīdi pēc tam, un savu kulmināciju nelabums sasniedz uz vakara pusi. Bieži vien vakarā nevaru aizmigt aiz tā, ka ir ļoti, ļoti slikta dūša, kaut gan miegs un nogurums ir milzīgs. Lai cīnītos ar slikto dūšu, teju vai cisternām patērēju ingvera tēju. Taču drīz vien mans ingvera ierocis paliek nelietojams, jo jau iedomājoties vien par siltu šķidrumu, man vēderā viss sagriežas. Nespēju iedzert ne ingvera, ne arī kādu citu tēju, kaut gan agrāk biju teju vai pielaulāta tējkannai. Kā vienīgo akceptējamo šķidrumu cimperlīgais kuņģis atzīst tīru ūdentiņu. Taču tas, par laimi, man tīri labi garšo un arī pirms tam to dzēru labprāt un daudz. Nelabuma dēļ arī gandrīz jebkurš ēdiens sāk šķist pretīgs. (Kā gribētos šo sajūtu iesaldēt uz tiem brīžiem, kad kārtējo reizi gribas atbrīvoties no tiem 2 kilogramiem, lai ielīstu TAJĀ kleitā.) Lai vai kā pagatavot sev un ģimenei ēdienreizes kļūst par milzīgu izaicinājumu. Ne tikai nelabuma dēļ, bet arī milzīgā noguruma un patstāvīgo galvassāpju dēļ. Vienīgās lietas, kas manām garšas kārpiņām simpatizē ir ar skābu vai saldskābu garšu – citroni, greipfrūti, skābēti gurķi, skābēti kāposti, bārbeles. Diemžēl vienā ēdienā tos grūti salīmēt un ģimeni pabarot.  

Vērtīgs pavērsiens notiek kādā no draudzes pasākumiem, kad sēžu teju zaļā krāsā un nespēju ne pakustēties. Viena no biedrenēm iesaka pamēģināt smiltsērkšķus, kam esot pārsteidzoši laba iedarbība tieši pret toksikozi. Vīrs steidzas pēc smiltsērkšķu sulas, un tas tiešām palīdz justies labāk. Turpmāk, kā jūtu mācamies virsū nelabuma vilni, iedzeru vienu graķīti oranžās dziras. Savukārt brīžos, kad nav nelabumi, kuņģis neadekvāti bieži prasa ēst, arī tad, kad pirms brīža ieturēta maltīte, tas uzvedas tā it kā nebūtu neko dabūjis teju vai visu dienu. Sajūta ir nepatīkama. Jo tukšā kuņģa sajūta, kā zināms, arī rada nelabumu.  Un pāri visam vēl visu laiku sāp galva. Tās nav tādas slimības vai temperatūras galvassāpes, bet gan tipiskas noguruma/pārpūles galvassāpes. Vienvārdsakot, GRŪTI! Šajā grūtniecībā tik tiešām jūtos, kā GRŪTniece, kaut arī ir tikai pats sākums. 

Ko es daru lietas labā? Kad uznāk kārtējais izsalkuma vilnis ārpus ēdienreizēm, vispirms izdzeru glāzi ūdens, ja tas nelīdz - ēdu svaigus burkānus vai kāpostus, ja arī tas neiet krastā - tad locu iekšā mandarīnus, ābolus, riekstus, dateles vai rozīnes. Sliktajai dūšai un nogurumam labs palīgs ir arī citronu ēteriskā eļļa. Vienīgi to nedrīkst ostīt vakarā, jo tad grūti iemigt. Pret galvassāpēm gan neesmu atradusi nekādu ieroci. Ibumetins, kā zināms, aizliegts, bet katru dienu dzert paracetamolu arī nešķiet pareizi. Tāpēc varonīgi ciešos. 

Varbūt kāda no jums var ieteikt labus padomus, kā cīnīties pret nelabumiem, miegainību un galvassāpēm grūtniecības laikā?

 

mamma88 mamma88 29. Jan 2019, 00:34

No rita pirms kapsanas ara no gultas der apest mazu gabalinu maizes.
Miegam jalaujas cik vien var. Pec tam paspesi negulet.

lauvinja lauvinja 28. Jan 2019, 16:33

Ar otro grūti bija aiz nelabuma un ne no rītiem, man nelīdzēja ingvers, bet kafija palīdzēja uz pāris stundām.
Mūžīgajam izsalkumam īsti līdzekļu nav- es centos, lai pa rokai ir kaut kas uzgraužams, ideāli līdzēja nedaudz saldējuma, uz stundu vismaz bija miers.
Mierīga pastaiga pirms miega, lēnām, svaigā gaisā arī lieliski palīdzēja prātam atslābt.

ilzemilze ilzemilze 28. Jan 2019, 15:05

Man 3.gūtniecība un ne ar vienu gan tik traki nav bijis 😀 Grūtākais man ir pēdējie mēneši kad grūti paiet, sāp mugura un nevar sagaidīt kad mazais būs uz rokām 😀