Gribam bērniņu, bet neiestājas grūtniecība. Ko darīt?

Gribam bērniņu, bet neiestājas grūtniecība. Ko darīt?

30. Aug 2018, 09:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jauna ģimene ir pieņēmusi lēmumu – ir laiks kļūt par vecākiem. Bet vairāku mēnešu pūliņi nav nesuši vēlamo rezultātu un grūtniecības tests spītīgi uzrāda vienu svītriņu. Draugi apkārt jau sen kā kļuvuši par vecākiem, bet mums kaut kā nesanāk. Kāpēc?

Ne vienmēr vairāku mēnešu garumā, nespēja ieņemt bērniņu nozīmē, ka jums ir nopietnas problēmas. Iespējams, tam ir kādi citi iemesli. Tomēr, kam jāpievērš uzmanību, lai zinātu, ka ir laiks doties pie ārsta un mēģināt noskaidrot, kāpēc neiestājas grūtniecība?

  • Ja esat pamanījusi, ka menstruālais cikls ir neregulārs
  • Iespējams ir problēmas ar ovulāciju – esat atkārtoti veikusi ovulācijas testu, kurš uzrāda pozitīvu rezultātu, bet grūtniecība neiestājas.
  • Ja Jums vēl nav 35 gadi un jau ir pagājis gads, kopš visiem spēkiem cenšaties palikt stāvoklī
  • Ja Jums ir pāri 35 gadiem un grūtniecība nav iestājusies 6 un vairāk mēnešu laikā
  • Aktīva apmatojuma augšana vietās, kas nav raksturīgi sievietēm, piemēram – uz krūtīm, virs augšlūpas vai zem zoda. Šādas pazīmes liecina par problēmām ar hormoniem
  • Ja kāds no pāra slimo ar hlamidiozi - Hlamīdijas, ja tās neārstē, var izraisīt dažādus iekaisuma procesus dzimumceļu, urīnceļu, elpošanas ceļu gļotādā. Ilgstoša infekcija sievietēm izraisa saaugumus olvados, ārpusdzemdes grūtniecību, spontāno abortu un neauglību, vīriešiem – priekšdziedzera iekaisumu, potences traucējumus un neauglību, izraisa saaugumus, hronisku locītavu bojājumu.

Ir arī dažādas citas pazīmes, kas var norādīt uz problēmām, kas saistītas ar bērniņa ieņemšanu, bet katram tās var izpausties ļoti individuāli un to nozīmi un ietekmi var noteikt tikai speciālists veicot konkrētas pārbaudes.

Ir dažādi ieteikumi, kurus varam ņemt vērā, plānojot ģimenes pieaugumu! Iespējams, ka kāds no tiem var palīdzēt arī Jums. 

Nogaidiet gadu – šis ieteikums būs piemērots tiem, kuru vecums vēl nav sasniedzis 28 gadus un nav bijušas nopietnas problēmas ar reproduktīvo orgānu veselību. Aptuveni 75% gadījumos, apaugļošanās notiek laikā no 6 līdz 12 mēnesim, ja vecāki ir nolēmuši, ka ir laiks grūtniecībai un bērniņam.

Atcerieties jo vecāki kļūstam, jo zemāks auglīgums. Pat 20 līdz 30 gadu vecumā, sievietēm ovulācija nenotiek reizi mēnesī, bet vēl  vēlāk olšūnas nobriešanas laiks ir vēl ilgāks.

Runājiet ar savu dzīvesbiedru – Lai cik tas, varbūt liktos absurdi, ir situācijas, kad netiek ieņemts bērniņš, jo abiem vecākiem nav 100% pārliecības par to, ka viņi tiešām vēlas kļūt par vecākiem. Vēlmei ir jābūt spēcīgai, abiem!

Reizēm šāda atklāta izrunāšanas, iespējams, ar speciālista – ģimenes terapeita, psihoterapeita iesaisti, Jūsu šaubas par to, ka spējat vai nespējat ieņemt bērniņu, samazinās līdz minimumam un tikai emocionālās puses sakārtošana, kādu iekšējo baiļu pārvarēšana, ir bijis vienīgais šķērslis.

Runājiet ar savu dzīvesbiedru par laimi, runājiet par bērniem, noskaņojiet sevi pozitīvi- tas protams nespēs palīdzēt, ja grūtniecība neiestājas kādu medicīnisku iemeslu dēļ, tomēr, pilnīgi noteikti palīdzēs pārvarēt visus psiholoģiskos "kritienus", ja ģimenē viens otru atbalstīsiet. 

Ļaujiet vaļu jūtām.

Kaisle ir labākais palīgs bērniņa ieņemšanai. Jo mazāk Jūs domājat par savu ciklu, ovulāciju, procesiem un vairāk ļaujaties jūtām, jo lielāka iespēja bērniņu ieņemt. Galvenais – atslābt, ļauties romantikai, ieklausīties sevī un savā partnerī, nebaidīties no emocijām.

Atsakieties no lielām slodzēm.

Un te nav stāsts tikai par fizisku slodzi vai sportošanu sporta zālē. Nav aizliegt rūpēties par savu ķermeni un fizisko veselību. Reizēm pārāk liela ir tieši emocionālā slodze. Daudz stresa darbā. Arī tas var būt par iemeslu nespējai palikt stāvoklī.

Nodarbojies ar seksu pareizi.

Ja reizēm mums šķiet, ka sekss, tā ir pašsaprotama lieta un rokasgrāmata nav nepieciešama, patiesībā, reizēm pārim ir nepieciešams uzzināt, ka bērniņa ieņemšanā var palīdzēt arī dažādas seksa pozas. Nebaidieties par to runāt un meklēt atbalstu.

Atmetiet sliktos ieradumus

Smēķēšana ļoti būtiski ietekmē gan sieviešu auglību, gan vīriešu spermatozoīdu daudzumu un aktivitāti. Smēķēšana, zinātnieku prāt, atstāj iespaidu uz mūsu organisma hormonālo fonu. Tāpēc, ja tiešām vēlaties ieņemt bērniņu, bet līdz šim tas nav izdevies, ir jāpārdomā – kas Jums ir svarīgāks – smēķēšana vai kļūšana par vecākiem.

Mūsdienās ir ļoti daudz medicīnisku iespēju, tā ir attīstījusies un spēj palīdzēt pat šķietami neiespējamās situācijās. Krietns solis ir sperts arī neauglības ārstēšanas virzienā, tāpēc – ja vien rodas kādas problēmas, novērsiet faktorus, ko varat ietekmēt paši, ja arī tad bērniņš nepiesakās – vērsieties pēc palīdzības pie speciālistiem!

Māmiņu klubs, 2018