Gaidību laikā neaizmirsti dzert ūdeni. Tas svarīgs gan tavai, gan mazulīša veselībai

Gaidību laikā neaizmirsti dzert ūdeni. Tas svarīgs gan tavai, gan mazulīša veselībai

15. Sep 2020, 11:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairāk nekā 70% no cilvēka organisma veido šķidrums, tāpēc ūdens ir akūti nepieciešams, lai tas spētu funkcionēt, nemaz nerunājot par grūtniecības laiku, kad ūdens ir svarīgs ne tikai tāpēc, lai labi justos sieviete, bet arī lai puncī augošais mazulis būtu vesels.

Normālai cilvēka ķermeņa darbībai dienā nepieciešami aptuveni divi litri ūdens, no kuriem 1,5 litrs izdalās caur nierēm, bet atlikušie 0,5 litri – caur ādu un elpošanu.

Runājot par grūtniecības laiku, jāatceras, ka topošās māmiņas asins daudzums gaidības laikā palielinās par aptuveni 50 – 60%, kam pateicoties mazulis mammas puncī var saņemt savai attīstībai tik nepieciešamās uzturvielas. Savukārt, atceroties, ka 80% no asins apjoma veido ūdens, nav divu domu, ka ūdens uzņemšana pietiekamā daudzumā grūtniecības laikā ir patiesi svarīga. Piedevām, šis nav vienīgais iemesls.

Grūtniecības laikā sievietes ķermenis piedzīvot pamatīgas pārvērtības, kas līdzi nes arī negatīvas sekas, jo izmaiņas var provocēt dažādu slimību attīstību. Ūdens šajā ziņā būs kā palīgs cīņā par veselību, jo, izdzerot dienā pietiekami daudz ūdens, tas palīdzēs no organisma izdalīties kaitīgajām vielām un arī izvairīties no urīnceļu iekaisumu veidošanās.

Topošajai māmiņai ikdienā jāuzņem pietiekami daudz ūdens, jo tas palīdz:

  • Mazināt aizcietējumu rašanās iespējamību;
  • Novērš hemoroīdu attīstību;
  • Palīdz saglabāt ādas elastību;
  • Palīdz māmiņas un arī mazuļa organismu attīrīt no toksīniem;
  • Normalizē termoregulācijas procesus.

Cik daudz ūdens jāizdzer grūtniecei?

Īpaši svarīgi uzņemt ūdeni pietiekamā daudzumā ir grūtniecības pirmajā trimestrī, kad palielinās sievietes asins daudzums un veidojas amnija šķidrums. Speciālisti norāda, ka topošajai māmiņai dienā jāuzņem vidēji 2,3 litri šķidruma.

Grūtniecības otrajā trimestrī ūdens ir svarīgs, jo mazulis puncī strauji aug un attīstās, kā arī vielmaiņas ātrums sasniedz savu maksimumu, savukārt ne mazāk liela nozīme ūdens patēriņam ir arī grūtniecības trešajā trimestrī. Tiesa, gaidību pēdējos mēnešos uzņemtā ūdens daudzumu ieteicams nedaudz samazināt, jo organismā samazinās cirkulējošā asins daudzums, kā arī pārāk liels ūdens patēriņš veicina tūsku.

Atceries, ka, ūdens ir iesaistīts visos procesos, kas notiek māmiņas organismā attīstoties mazulim – bioķīmiskajos, augļa orgānu veidošanā, vielmaiņas produktu un toksīnu izvadīšanā no māmiņas un bērna organisma.

Kā pareizi dzert ūdeni grūtniecības laikā?

Lai novērstu nevēlamo tūsku, svarīgi ievērot dažus pavisam vienkāršus nosacījumus:

  • Uzņemtā ūdens daudzumam jābūt vienmērīgi sadalītam visas dienas garumā;
  • Dzer ar maziem malciņiem;
  • Vienmēr, lai arī kur tu dotos, līdzi ņem nelielu pudeli ar ūdeni, lai nepieciešamības gadījumā varētu padzerties.

Kādu ūdeni izvēlēties?

Dzeramā ūdens piedāvājums veikalu plauktos ir ļoti plašs, tāpēc svarīgi pievērst uzmanību tā kvalitātei, lai savam organismam nodrošinātu kvalitatīvu ūdeni. Kādu ūdeni izvēlēties?

  • Pievērs uzmanību ūdens pH līmenim, kuram jābūt amplitūdā no 7 (neitrāls) līdz 8 vai 9 (sārmains).
  • Izvērtē ūdens mineralizācijas pakāpi, kurai nevajadzētu pārsniegt 300 punktus. Ja ūdens mineralizācijas pakāpe sasniedz 400 un vairāk punktu, šādu ūdeni organismam būs grūtāk izvadīt un tas var veicināt tūsku.
  • Pievērs uzmanību, vai uz ūdens iepakojuma ir norādīts urbuma numurs, jo gadījumā, ja nosaukta tikai aptuvena ūdens ieguves vieta, informācija var būt neprecīza vai maldinoša.
  • Priekšroku dod vērtīgajam minerālūdenim, kurā ir kālija, magnija, kalcija un hidrogēnkarbonāta jonu klātbūtne.
  • Ja tev ir jutīgs kuņģis, izvēlies negāzētu ūdeni, jo gāzes var izraisīt gļotādas kairinājumu un pastiprināt skābes sekrēciju, radot diskomfortu.
  • Ja tev ir kūtra gremošanas trakta darbība, lieto gāzētu ūdeni, kas to stimulēs.