Fizioterapeite: "Tā ir grūtnieces izvēle: baudīt grūtniecību vai sportot!"

Fizioterapeite: "Tā ir grūtnieces izvēle: baudīt grūtniecību vai sportot!"

06. May 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda no topošajām māmiņām raksta: „Es nodarbojos ar vieglatlētiku divas reizes nedēļā. Tagad esmu trešajā grūtniecības mēnesī. Vēlos uzzināt, vai tad, ja es labi jūtos, es varu turpināt sportot (proti, nodarboties ar vieglatlētiku, protams, ierobežojot barjerskriešanu, tāllēkšanu un citus bīstamākos, triecienveida sporta veidus)? Jūtu, ka tikai ar grūtnieču aerobiku vai peldēšanu manam ķermenim ir par maz, jo vienmēr ir bijusi vidēja fiziskā slodze. 

Atbild fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne. 

Fizioterapeite stāsta, ka, pirmkārt, tas, vai grūtniece drīkst palielināt fizisko slodzi, ir jāvērtē ļoti individuāli, ņemot vērā, kāds ir sievietes organisma stāvoklis, kā noris grūtniecība un, vai nepastāv kādi riski.

Otrkārt, tad, ja topošā māmiņa ar vieglatlētiku nodarbojas profesionāli, viņai ir jāsaprot, vai pēc bērniņa dzimšanas viņa patiešām, pēc iespējas ātrāk vēlēsies atgriezties sportā un būt labā fiziskajā formā.

Baudīt grūtniecību vai sportot?

„Sievietēm, kuras ir sportistes, grūtniecība ir tikai kā viens, mazs dzīves posms. Tad, ja arī šī topošā māmiņa ar sportu nodarbojas profesionāli, ņemot vērā viņas grūtniecības norisi, fizisko slodzi drīkst dozēt, un trenera uzraudzībā palielināt.

Savukārt tad, ja šīs sievietes mērķis tomēr ir izbaudīt mazuļa gaidīšanas prieku, jau grūtniecības laikā gatavoties kļūt par mammu, sajust un izbaudīt katru grūtniecības mirkli un izjust savu mazuli, varbūt no palielinātas fiziskās slodzes un sportošanas pagaidām tomēr ir vērts atteikties.

Šai sievietei iesaku ieskatīties dziļi sirdī un saprast, ko viņa patiesi vēlas!

Tad, ja topošā māmiņa kā prioritāti tomēr izvēlas grūtniecību, fizisko slodzi nevajadzētu palielināt. Grūtniecība ir bauda un arī vienīgais posms sievietes dzīvē, kad viņa drīkst atļauties mazāk vingrot un vairāk sevi sajust!

Topošās māmiņas - sportistes uzdevums ir mācīties atslābināties!

Tad, ja šī sieviete ir vieglatlēte, grūtniecības laikā viņas galvenais uzdevums ir mācīties relaksēties un atbrīvoties.

Sportiskām sievietēm dzemdības parasti ir grūtākas, jo viņu ķermenis ir saspringts – to ir viegli sasprindzināt, bet ļoti grūti atlabināt.

Tādēļ ir jāizvērtē, varbūt patiesi tagad, šajā dzīves posmā ir vērts nodarboties ar relaksāciju un minimālu slodzi baseinā! Tad, ja grūtniecei lielāka slodze ir vingrošanā uz sauszemes, tad pamīšus, vienu reizi viņa var apmeklēt ūdens nodarbību, bet nākamajā – speciālu, grūtniecēm paredzētu nodarbību uz sauszemes. To var koriģēt pēc pašas sajūtām, vienīgi ieteicams apmeklēt tās nodarbības, kas paredzētas tieši topošajām māmiņām.

Sportistēm grūtniecības laikā noteikti būtu jāveic atslābinošos vingrojumus, jāmācās izjust un kontrolēt elpošanu.

Tātad topošajai māmiņai, kura līdz šim ir aktīvi sportojusi, jāizprot, ka tagad – grūtniecības laikā – viņai treniņos ir citi uzdevumi! Lepoties ar to, ka ir sportiste, viņa varēs pēc tam,” tā Kristīne Stalīdzāne.

Māmiņu Klubs

Vai tu grūtniecības laikā nodarbojies ar sportu?