Sagatavojies dzemdībām psiholoģiski!

Sagatavojies dzemdībām psiholoģiski!

15. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir vairāki nosacījumi, kas ietekmē dabīgo dzemdību norisi. Tie jāņem vērā gatavojoties dzemdībām, lai nepieļautu kļūdas pašā procesa karstumā.

Konsultē psiholoģe Diāna Zande.

Kas traucē psiholoģiski būt gatavai dzemdēt pašai?

  • Nevēlēšanās nodarboties ar psiholoģisko sagatavošanos. Dabīgas dzemdības kā zinātne ir atkarīgas no tā, kāda ir cilvēka fizoloģija, un vai tā ir saskaņā ar cilvēka dvēselisko stāvokli.
  • Negatīvs ķermeņa veselības stāvoklis, ko rada psiholoģiskās problēmas. Ja sieviete uzskata, ka viņa var veiksmīgi dzemdēt pati, tikai balstoties uz savu fizioloģiju, viņa maldās. Ja sievietei pietiek ar došanos uz baseinu, uz grūtnieču vingrošanu, viņa arī dzemdībās nonāk situācijā, kad visu neizšķir tikai fiziskā sagatavotība, un tā rezultātā var būt nepieciešama pat fiziska iejaukšanās.
  • Sarežģītas attiecības ar bērniņu un viņa tēti. Sievietei jābūt kontaktā ar bērniņu, jāprot ar viņu vienoties. Piemēram, ne velti dažkārt sievietēm lūdz sarunāties ar bērniņu, lai viņš pirms dzemdībām apgrieztos pareizā pozīcijā, kas palīdzētu dzemdību procesā neiejaukties ar ķeizargrieziena operāciju. Ja sieviete neveido savas attiecības ar bērniņu jau grūtniecības laikā, neprot ar viņu komunicēt, vai attiecas pret viņu kā pret iekšējo orgānu, tas var radīt pamatotas bažas. Ja kontakta nav arī pašā pārī, viņi neprot viens otram uzticēties, cenšas viens otram kaut ko pārmest, vai arī slēpj šo to viens no otra, viņi no kopīgām dzemdībām negūs nedz prieku, nedz baudu.
  • Bailes. Tās ir visām, gan jaunām māmiņām, gan tām, kam pāri 30 un iespējams jau, piemēram, ceturtais bērniņš. Jebkuras neatrisinātās situācijas sievietes dzīvē var nostāties pret viņu pašu dzemdībām. Bērniņa dzimšana ir jaunu attiecību rašanās jūsu ģimenē. Parādās jauns ģimenes loceklis, jauns notikumu dalībnieks, jauna mentalitāte, jauns raksturs jūsu vidē. Ar sarežģītām situācijām, problēmām galā ir jātiek laikus, lai tās nepārliktu uz gaidāmo bērniņu. Mammai nav jājūtas kā sasietai. Bērniņš nejūt pats par sevi. Viņš ir saistīts ar visu, kas saistīts ar jums, lai arī cik tāla liktos šī saikne.
  • Vīrs, vīrieši. Kā veidojas jūsu attiecības ar vīriešiem? Vai nebaidāties tikt pamesta jebkurā brīdī? Vai viņš vēlas bērniņu? Vai esat apmierināta ar bērniņa tēvu? Kā viņš uzvedas? Vai ir pārlieku agresīvs, pārlieku vienaldzīgs? Vai nebaidāties zaudēt kontaktu ar vīru dzemdību laikā? Un kādas ir attiecības ar citiem vīriešiem? Vai neesat apvainojusies uz kādu savas dzīves vīrieti (tēti, onkuli, brāli utt.)? Vai uzvedība, kādu pauž jūsu dzimtas vīrieši nav tā, kuru baidāties nodot bērnam? Vai bērniņu grib pārējie ģimenes locekļi? Vai mamma, vīramāte neapdraud jūsu - jaunās māmiņas statusu?
  • Ko tu domā par sevi? Kādas bailes vēl tevī dzīvo? Vai baidies par to, kā tiksi galā ar mammas lomu? Vai nebaidies zaudēt sevi kā personību, ziedojot jaunību un brīvību tam, lai biežāk gatavotu ēst un mazgātu veļu? Vai tev ir viegli mainīt ierasto dzīves ritmu? Vai baidies par savu karjeru? Kā ir ar tavām finansiālajām iespējām? Padomā par to visu.
  • Attiecības ar bērniņu. Vai tu viņu mīli? Vai gaidi viņu no visas sirds, vai arī - pieteicās nejauši? Ko gribi vairāk - meitenīti vai zēnu?

Uz visiem šiem jautājumiem ir jāatbild ne tikai līdz dzemdībām, bet ideālā gadījumā - LĪDZ grūtniecības iestāšanās brīdim.

Māmiņu Klubs

Psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībām ar Diānu Zandi

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā