Dzemdību sagatavošanas kursi – savai pārliecībai un mieram

Dzemdību sagatavošanas kursi – savai pārliecībai un mieram

05. Nov 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba TV raidījuma režisore, pedagoģijas maģistre Kristīne Jansone, kura ir divu dēlu mamma – vecākajam dēlam ir jau 19 gadi, bet mazajam Viesturam Kārlim – viens mēnesis, dalās savā pieredzē par dzemdību sagatavošanas nodarbību apmeklēšanu Māmiņu klubā. Viņa secina – katram bērniņam piedzimstot, tu atkal kļūsti par jauno vecāku.

Es šos kursus apmeklēju tāpēc, lai savas dzemdības pavadītu mierā un pārliecībā, ka ar mani viss ir kārtībā. Šajos kursos izstāsta visu, kas ar tevi notiks, kādi ir iespējamie scenāriji, tāpēc pašās dzemdībās jau zini, uz ko tu ej. Būtiski, ka šādos kursos iedod vadlīnijas, ar ko rēķināties un ko es kā sieviete varu izdarīt konkrētajā brīdī, kas var noderēt un kas nederēs. Līdz ar to pašās dzemdībās ir daudz vieglāk. 

Tāpat mēs apguvām ļoti praktiskas darbības, ko darīt ar bērnu, kad viņš būs piedzimis. Visas šīs programmas, praktiskās, vienkāršās, saprotamās lietas iedot psiholoģisku pārliecību par sevi un mazuli, līdz ar to es kā sieviete un māmiņa varu būt mierīga savās darbībās – nekrist panikā un justies pārliecinošāk. Protams, ne viss būs ideāli, bet ir iegūtas zināšanas un praktiskas prasmes, ko darīt, lai viss izdotos.

Vēl šie kursi liek domāt par sevi. Grūtniecības laikā un pēc bērniņa piedzimšanas mēs domājam – bērns, bērns, bērns. Bet bieži vien, kad ir kādas problēmas, izrādās, ka problēma ir nevis ar bērnu, bet ar mammu. Sievietei ir svarīgi pievērsties sev, izprast, kas notiek ar viņas ķermeni, kā viņa jūtas – lai tas nav pārsteigums un šoks.

Dzemdību sagatavošanas kursi – tas ir ieguldījums, kas sākot ar dzemdībām un turpinoties pēc bērniņa piedzimšanas ar uzviju nāk atpakaļ. Līdz tam daudzas lietas var neienākt prātā, bet šādos kursos ir iespēja gan izmēģināt dažādas dzemdību pozas, gan to, kā tikt galā ar stresu un satraukumu, kā rīkoties pēc mazuļa piedzimšanas, lai mazulis un pati mamma justos labi. Piemēram, kad piedzima mans pirmais bērniņš, neviens man nebija izstāstījis, ka krūts zīdīšana ir ļoti sāpīga, tāpēc domāju, ka ar mani kaut kas nav riktīgi. Turklāt vēl nāk daudzu gudro mammu un tantīšu stāsti, kā viņām sadega piens, kā nebija piena, ka mūsu dzimtā nekad nav bijis piens vai tas ir pārāk liess. Bet izrādās, ka sieviete nav zinājusi, ka sākumā ir pirmpiens, ko nemaz nevar redzēt, bet ar ko mazulim pietiek, lai viņš būtu paēdis un krūtis rastos piens. Tādus stāstus saklausoties nav brīnums, ka sievietei rodas pārliecība, ka arī viņa nevarēs barot ar krūti. Tāpat veco laiku sieviešu ieteikumi – tikai neņem mazuli sev blakus – tā tu viņu izlutināsi. Bet runa taču ir par vienu mēnesi mazu zīdainīti, kuru nevar izlutināt, bet kuram ar mīļošanu un māmiņas klātbūtni var iedot drošības, miera un laimes sajūtu.

Ceru, ka pienāks brīdis, kad arī ģimenes ārsti un ginekologu prakses ieteiks apmeklēt šādus kursus. Jo aizejot vienu reizi uz tādiem, rodas interese, bet svarīgi ir radīt sievietēm sajūtu, ka viņām ir vērts aiziet šo pirmo reizi. Te svarīgas ir autoritātes un topošai māmiņai tas var būt gan ģimenes ārsts, gan viņas ginekoloģe vai vecmāte. Un ja šie speciālisti ieteiks, ka šādi kursi ir vērtīgi un noderīgi, tad pastāv lielāka iespēja, ka māmiņa arī tos apmeklēs, iegūstot gan pati, gan bērniņš, gan visa ģimene kopumā. Turklāt ir patiesi brīnišķīgi, ja kursus var apmeklēt abi vecāki kopā.

PIESAKIES KURSIEM ŠEIT->>>

20151103091404-18899.jpg