Dzemdību plāns. Kas tas ir, ko tajā rakstīt?

Dzemdību plāns. Kas tas ir, ko tajā rakstīt?

23. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jautājumu, kā gatavoties dzemdībām, uzdod ikviena topošā māmiņa. Viens no nozīmīgākajiem soļiem šajā procesā ir savu vēlmju piefiksēšana dzemdību plānā. 

Dzemdību plāns nav oficiāls dokuments, tāpēc tam nav juridiska spēka, taču, neskatoties uz iepriekšminēto, ir svarīgi savas dzemdību gaidas piefiksēt un ar tām iepazīstināt arī speciālistu, kurš pieņems dzemdības.

Kāpēc ir vajadzīgs dzemdību plāns?

Gribētos ticēt, ka sen aiz muguras ir tie laiki, kad sieviete dzemdībās tika uzskatīta nevis par cilvēku, bet gan par subjektu, ar kura vēlmēm var nerēķināties. Ja esi lasījusi literatūru par dzemdībām, piedalījusies Māmiņu Kluba organizētajās lekcijās, tev noteikti ir zināmi grūtniecības un dzemdību posmi, kas tevi sagaida dzemdību laikā, savukārt, sastādot dzemdību plānu, tu varēsi strukturēt savas zināšanas un skaidri formulēt savas vēlmes. 

Primāri dzemdību plāns tev palīdzēs labāk izprast, vai esi izvēlējusies pareizo dzemdību iestādi, speciālistu, kurš palīdzēs pasaulē nākt bērniņam. Neskatoties uz to, ka dzemdību plāns nav oficiāls dokuments, bet gan nodomu un vēlmju izklāsts, mūsdienu progresīvie ārsti un dzemdību speciālisti priecāsies, ka topošā māmiņa ir iepriekš aprakstījusi savu vēlamo dzemdību procesu, jo tas personālam ļaus nodibināt ciešāku kontaktu ar sievieti un mazināt dažādas neskaidrības.

Kādu informāciju iekļaut dzemdību plānā?

Dzemdību plānu var rakstīt jebkādā formātā un, sastādot to, ir svarīgi izvērtēt izvēlētās dzemdību iestādes sniegtās iespējas. Ja topošā māmiņa sapņo par ūdensdzemdībām, bet mājām tuvākajā dzemdību iestādē šāda iespēja netiek nodrošināta, ir vērts apsvērt iespēju izvēlēties citu dzemdību iestādi, kurā tiek piedāvātas dzemdības ūdenī.

Dzemdību plānā jāiekļauj informācija par to, kā sieviete saredz sava partnera līdzdalību dzemdībās. Kā norāda Māmiņu Kluba Vecāku skolas vecmāte Inese Valdmane, vīrietis ir labs palīgs no malas, tāpēc ir ļoti būtiski izvērtēt, kā viņš varētu palīdzēt dzemdību procesā. 

Dzemdību pozas. Pārdomā un apsver, kā tu vēlētos piedzīvot dzemdības. Vai guļot uz muguras, sēžot, stāvot, ūdenī, uz dzemdību soliņa. Kā norāda vecmāte Inese Valdmane, būtu svarīgi, lai sieviete dzemdībās varētu izvēlēties sev ērtāko pozu.

Atsāpināšana. Ja esi kategoriski pret atsāpināšanu, norādi to savā dzemdību plānā. Tiesa, tas nenozīmē to, ka dzemdību procesā tu nedrīkstētu vairs mainīt savas domas, jo situācijas un sajūtas var būt dažādas. Vērtīgi iepriekš noskaidrot izvēlētajā dzemdību iestādē pieejamās atsāpināšanas metodes.

Pirmā saskarsme ar mazuli. Šobrīd lielākoties pēc dzemdībām mazulītis tiek uzlikts māmiņai uz krūtīm, taču tu vari to norādīt arī savā dzemdību plānā, minot arī citas vēlmes, kas saistītas ar pirmo saskarsmi ar bērniņu.

Vecmāte Inese Valdmane teic, ka topošajai māmiņai ir svarīgi savā dzemdību plānā iekļaut pēc iespējas vairāk “nē”, ko viņa nevēlētos savās dzemdībās. Lai dzemdības būtu harmoniskas un tādas, kādas vēlies, svarīgi iepriekš izraudzīties sev piemērotāko dzemdību iestādi.