Dzemdības,  ja mazulis ir tūpļa guļā

Dzemdības, ja mazulis ir tūpļa guļā

23. Apr 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidāms bērniņš, kuru biji nolēmusi laist pasaulē pati? Un izrādās, ka viņš neguļ ar galviņu uz leju.. Kā sauc šo stāvokli un kā tādā gadījumā rīkoties? 

Ko nozīmē tūpļa guļa?

Tūpļa guļa ir mazuļa stāvoklis dzemdē ar dibentiņu uz leju. Ja jums ir pirmā grūtniecība, visdrīzāk, mazulis pagriezīsies ar galvu uz leju apmēram 8.grūtniecības mēnesī. Tā ir galviņas priekšguļa. Uz kontrakciju sākumu praktiski visi bēŗni (96%) dzemdē ieņēmuši stāvokli ar galviņu uz leju, bet atlikušie 3-4% bērnu savu stāvokli nemaina.

Ko darīt, ja grūtniecības beigāš bērniņs tomēr nemaina savu stāvokli?

Sākot ar 36.grūtniecības nedēļu ārsts jums var ieteiktaugļa apgriešanu, kas tiek veikta ar rokām un tiek kontrolēta ar USG, lai bērniņš ieņemtu stāvokli ar galviņu uz leju. No ārpuses šādu mazuļa apgriešanu ir vieglāk veikt, ja esat jau dzemdējusi. Dažkārt mazulis tomēr nevēlas apgriešanas laikā sadarboties ar māmiņas un ārstu vēlmēm vai arī pēc apgriešanas tomēr ieņem iepriekšējo stāvokli.

Vai jāveic ķeizargrieziens, ja bērniņš mammas puncī ir tūpļa guļā?

Daudzām sievietēm šādā gadījumā tiek veikts ķeizargrieziens, bet tas nenozīmē, ka tāda dzemdību gaita būs visām.

Pētījumi,  kas veikti 2014.gadā, parādīja, ka bērni, kas atrodas tūpļa guļā, tomēr būtu jāpakļauj šādai dzemdību gaitai, jo vaginālas dzemdības dažkārt var būt bīstamas, ja bērniņš nav apgriezies ar galviņu uz leju.

Un tomēr ir ārsti, kas par to šaubās. Attiecīgi, tālākie pētījumi apstiprināja,  ka vaginālās dzemdības ir tikpat drošas, kā ķeizargrieziena dzemdības, ja medicīnas personālam ir šādām dzemdībām tik ļoti nepieciešamā pieredze. Nav apstiprinājies arī apgalvojums par to, ka veids, kādā dzimst tūpļa guļā esošs bērniņš, ietekmē viņa veselības stāvokli nākotnē.

Ko darīt, ja dzemdības sākas priekšlaicīgi?

Ja mazulis ir tūpļa guļā, un jums sākas priekšlaicīgas dzemdības, ārsts ar jums apspriedīs turpmāko  vai iespējamo dzemdību gaitu. Nav viennozīmīgas atbildes uz jautājumu, kā dzemdēt labāk priekšlaicīgu dzemdību gadījumā.

Neskatoties uz to, ka daudzi ārsti un vecmātes priekšroku dod ķeizargriezienam šādās situācijās, sevišķi, ja bērniņš ir tūpļa guļā, tā tomēr nav rekomendējamā prakse. Ja citu sarežģījumu nav, vaginālās dzemdības arī var būt laba un piemērota izvēle. Galu galā viss atkarīgs arī no jūsu vēlmēm un gala lēmuma, uz kuru esat tiesīgas.

Kādi faktori ietekmē lēmumu, dzemdēt vagināli vai tomēr veikt ķeizargriezienu?

Ārsts ļaus jums dzemdēt vagināli, ja:

  • jums jau ir bijušas vaginālās dzemdības
  • dzemdībās piedalīsies ārsts, kam bijusi pieredze ar vaginālām dzemdībām par spīti tam, ka bērniņš ir tūpļa guļā
  • nav nekādu citu sarežģījumu, kas varētu nest potenciālo risku vaginālo dzemdību gadījumā
Ārsts  jums ieteiks ķeizargriezienu, ja:
  • ja bērniņš pavilcis vienu vai abas kājas zem dupša vai arī USG redzams, ka viņš varētu dzimt ar ceļgaliem pa priekšu, kas ir ļoti reti
  • jums ir liels bērniņš (vairāk kā 3,8kg)
  • jums ir mazs bērniņš (mazāk kā 2kg)
  • jums bijis ķeizargrieziens jau iepriekš
  • jums ir šauri gurni
  • placenta ir novietota zemu
  • jums ir preeklampsija vai cits stāvoklis, kas var ietekmēt jūsu un mazuļa veselības stāvokli

Pirms gala lēmuma pieņemšanas,  jums kopā ar ārstu ir jānovērtē situācija, rūpīgi izsverot visus par un pret, lai noteiktu,  kas ir labāk jums un jūsu mazulim - ķeizargrieziens vai vaginālās dzemdības. Ja jūs uzstājat uz vaginālajām dzemdībām, bet ārsts tās konkrētajā situācijā neatbalsta, varat lūgt padomu citam ārstam vai vecmātei. 

Tā kā vaginālo dzemdību skaits bērniņa tūpļa guļas gadījumā kļūst aizvien mazāks, jums var būt grūti atrast pieredzējušu ārstu. Ja izvēlētajā dzemdību iestādē tāda speciālista nav, mēģiniet vērsties pie ārstiem citā dzemdību iestādē, kur šādu dzemdību prakse jau ir.

Vienota viedokļa šajā ziņā nav. Speciālistu viedoklis ir mainīgs. Ķeizargrieziens tādos gadījumos kļūst aizvien populārāks, daži ārsti pat uzskata, ka pēdējā laikā vaginālo dzemdību skaita tūpļa guļas gadījumā samazināšanāš pakāpeniski dzēš arī ārstu pieredzi šajā ziņā, tāpēc arī sieviešu, kas vēlas dzemdēt pašas mazuli, kurš neguļ ar galviņu uz leju, kļūst aizvien mazāk.

Māmiņu Klubs

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI VECĀKU SKOLĀ: PIESAKIES ŠEIT->>>