Dzemdības: Dabīgie atsāpināšanas līdzekļi

23. Jan 2014, 14:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai siltums var palīdzēt dzemdībās? Siltuma pielikšana pie ķermeņa ir vecs un pārbaudīts paņēmiens, kas palīdz cīnīties ar sāpēm un atslābina saspringtos muskuļus. Nav nekāds brīnums, ka šis līdzeklis ir efektīvs arī kā atsāpinātājs dzemdību laikā.Piemēram, maisiņš, kas piepildīts ar linsēklām vai ķiršu kauliņiem ir lielisks līdzeklis, kas sasildīs muguru, vēderu, vai vēdera lejasdaļu. 

Par citiem dabīgiem dzemdību atsāpināšanas līdzekļiem stāsta vecmāte Inese Kampusa.

Tas, vai dzemdētājai derēs šie "sildītāji" ir atkarīgs no tā brīža sajūtām, bet vecmāte atzīst, ka tādi paņēmieni kā tekošs silts ūdens vai citi "sildītāji" var palīdzēt justies labāk.

Kas vēl var kalpot kā dzemdību atsāpinātāji?

  • pudele ar karstu ūdeni. Tā pirms lietošanas jāietin dvielī.
  • masāža. Ja kāds jums pamasēs muguru, tas sasildīs ādu un stimulēs jūsu organismu izmantot savus resursus cīņā ar sāpēm.
  • atrašanās baseinā vai vannā palīdzēs kontrakciju laikā. Siltums, kas apņem visu ķermeni, palīdz atslābināties un saglabā enerģiju, kas nepieciešama pēdējiem dzemdību posmiem.
  • kad parādās mazuļa galviņa, starpenes rajonā var uzlikt siltu kompresi. Tā nepasargās no plīsumiem, bet palīdzēs justies ērtāk un labāk.

Kā ūdens palīdz cīnīties ar sāpēm dzemdību laikā?

Dzemdības siltā ūdenī palīdz atslābināties un padara kontrakcijas izturamākas. Pietiks vienkārši ieiet siltā vannā, lai tiktu galā ar sāpēm vēdera lejasdaļā vai jostasvietā. Pētījumi ir pierādījuši, ka sievietes, kas dzemdējušas baseinā, izjutušas mazākas sāpes un biežāk atteikušās no atsāpinošiem preparātiem.

Kā pareiza elpošanas palīdz kontrakciju laikā?

Koncentrēšanās uz savu elpošanu var palīdzēt atvieglot kontrakciju sāpes. Elpošanai ir divi posmi - ieelpa un izelpa. Veiciet dziļu ieelpu kontrakcijas sākumā un pēc tam izelpojiet, atslābinieties, atlaižot sāpes.

Pēc tam turpiniet ieelpot caur degunu un izelpot caur muti, lai lūpas būtu maigas un mute mazliet pavērta. Jāsaglabā vienmērīgs ritms. Nedomājiet par to, cik dziļas un ilgas ieelpas jūs veicat. Vienkārši sekojat līdzi tam, lai ieelpas būtu ilgākas par izelpām.

Šādu vingrinājumu jāatkārto vairākas reizes. Pieaugot kontrakciju spēkam ieelpojiet, un, kad sāpes sāk atlaist, izelpojiet.

Kad kontrakcijas ir galā, atslābinieties. Tāda ritmiska elpošana palīdzēs saglabāt enerģiju un atvieglos sāpes.

Cik ilgi jāatpūšas?

Dzemdību sākuma stadijā atpūta palīdzēs jums pieņemties spēkā, lai tiktu vēlāk galā ar īstām kontrakciju sāpēm. Iekārtojieties ērtāk gultā vai krēslā, iekārtojiet ap sevi spilvenus. Iedzeriet siltu, saldinātu dzērienu un atslābinieties. Klausieties sev tīkamu mūziku vai ieslēdziet TV un atpūtieties. Pamanīsiet, ka tiešām vieglāk tikt galā ar sāpīgām kontrakcijām ir tad, ja pirms tām esat pataupījusi savus spēkus.

Vai vajag mainīt pozu kontrakciju laikā?

Kad kontrakcijas kļūst aktīvākas, centies negulēt uz muguras, izņemot, ja esi ļoti nogurusi. Tas saistīts ar to, ka guļot uz muguras kontrakcijas var būt garākas un var šķist, ka tās sāp vairāk. Bet, jo garākas būs kontrakcijas, jo ātrāk tu nogursi, tāpēc centies vairāk staigāt un atrasties vertikālā stāvoklī. Kontrakcijām pieņemoties spēkā viegli nebūs, bet atelpas brīžos atslābinies guļot uz sāna.

Lai bērniņš ieņemtu piedzimšanai labāko, ērtāko stāvokli, tu vari:

  • piecelties un atspiesties pret gultu vai savu partneri.
  • nostāties uz ceļgaliem, atbalstīties ar rokām pret krēslu vai galdu.
  • nostāties uz viena ceļgala un pacelt otru kāju.
  • Pasēdēt mazliet uz krēsla, pēc tam piecelties un pastaigāt.
  • Pašūpot gurnus no vienas puses uz otru.

Ļoti svarīgi ir netērēt enerģiju, bet dažkārt īsa pastaiga palīdz atslābināties un paātrināt kontrakcijas.

Vai masāža palīdz?

Masāža var palīdzēt jums tikt galā ar sāpēm un nomierināties. Lūdziet savam partnerim pamasēt savas sāpīgās vietas. Kontrakciju laikā palīdzēt var masāža muguras daļā. Starp kontrakcijām palīdzēt var plecu masāža, kas palīdz arī atslābināties.

Vislabāk masāžu būtu uzsākt lēnām. Ātras kustības var jūsos izraisīt paniku, un tās var nepalīdzēt atslābināties!

Vai var palīdzēt partnera klātbūtne dzemdībās?

Ja kopā ar jums būs cilvēks, kas jūs atbalsta, dzemdības būs vieglākas un ātrākas. Jums noteikti nebūs tik ļoti nepieciešami atsāpinātāji, jo jums būs savs atbalsts. Un visdrīzāk, jūs par savu dzemdību pieredzi būsiet priecīgāka.

Interesanti, ka pozitīva dzemdību pieredze veidojas arī sievietēm, kuru dzemdībās klāt bijusi draudzene vai dūla.

Rūpīgi jāapdomā, kuru jūs gribētu redzēt savās dzemdībās. Tādai lomai vislabāk derēs mierīgs cilvēks, kam pilnībā uzticaties, un, kam varat uzticēt arī komunikāciju ar medicīnas personālu.

Kā palīdz vecmāte dzemdībās?

Laba vecmāte jums ziņos par visu, kas ar jums notiek dzemdību laikā. Viņa pal'dizēs jums, ja gribēsiet izmantot dabīgos atsāpinātājus, lai tiktu galā ar kontrakcijām un atbalstīs jūs, ja izlemsiet par labu epidurālajai anestēzijai.

Māmiņu Klubs

Pastāsti par saviem paņēmieniem dzemdībās, lai samazinātu sāpes!

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ AR LABĀKAJIEM SPECIĀLISTIEM KATRU DARBA DIENU UN ARĪ SESTDIENĀS->>>

20131104184531-15364.jpg

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā
jolanta.asti jolanta.asti 23. Jan 2014, 14:56

Kad man sākās dzemdības, sāpes tiešām likās trakums, jo bija pirmās dzemdības, nezināju īsti kā tas ir, kad jau biju dzemdību zālē, man ieteica iejiet dušā, un tik tiešām palīdzējas sēdēju uz bumbas un tecināju siltu ūdeni ap puncis, zem puņča uz muguras un man tas tiešām līdzēja sāpes vairs nebija tik trakas, un kad pec 40min dušā mani nāca apskatīt, tad jau droši varēja teikt ka man dēliņš jau tūlīt būs klāt, un izstumšasas process man ar gāja ļoti labi un ar minimālām sāpēm!
Mīļās māmiņas kuras ir gaidībās, iesaku tiešām sāpju mazināšanai siltu, pat karstu dušu!