Dzelzs uzturā. Kas palīdz tam vieglāk uzsūkties?

Dzelzs uzturā. Kas palīdz tam vieglāk uzsūkties?

20. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzelzs trūkums organismā nereti veidojas nevis tāpēc, ka nepietiekamā daudzumā savā uzturā iekļaujam ar dzelzi bagātus produktus, bet gan tāpēc, ka nepareiza produktu kombinācija mazina dzelzs uzsūkšanos. Tas attiecināms kā uz pieaugušajiem, tā uz bērniem. 

Cilvēka organisms ir veidots tā, lai tam nepieciešamāko saņemtu ar pārtiku, tāpēc tev noderēs mūsu sagatavotais špikeris par produktiem, kuri veicina dzelzs uzsūkšanos organismā, un kuri, tieši otrādi, to kavē. 

Kas traucē dzelzs uzsūkšanos

Kalcijs. Nav divu domu, ka kalcijs ir ļoti svarīgs, jo nodrošina stiprus un veselus kaulus, ir iesaistīts daudzos vielmaiņas procesos, taču tas nav labos draugos ar dzelzi. Tāpēc ņem vērā – jo bagātāks ar kalciju ir tavs un bērnu uzturs, jo vairāk jums jāpiedomā par dzelzs krājumu papildināšanu organismā. 

Fitīni. To galvenais avots ir graudaugi, arī griķi, pākšaugi, rieksti. Lai gan šie produkti ir organismam ļoti noderīgi, un tie veido svarīgu daļu no mūsu uztura piramīdas, lielos daudzumos tas var traucēt arī dzelzs uzsūkšanos.  Ne velti tiek uzskatīts, ka pākšaugus un riekstus pirms ēšanas un gatavošanas nepieciešams uz laiku iemērkt ūdenī, jo tādējādi samazinās fitīna koncentrācija. 

Tanīni. Tanīni rada savelkošu iedarbību, piemēram, tējai piešķirot tai raksturīgi rūgto garšu, un ir viens no iemesliem, kāpēc dzelzs organismā uzsūcas mazāk efektīvi. Tas tāpēc, ka, iespējams, līdz ar dzelzi saturošiem produktiem, maltītē esi iekļāvusi arī ar tanīniem bagāto tēju vai hurmu.

Šķiedrvielas. Lai arī šķiedrvielas ir ļoti svarīgas normālai gremošanas trakta darbībai, pārāk daudz šķiedrvielu mazina dzelzs uzsūkšanos. 

Ņem vērā, ka iepriekš minētais nebūt nenozīmē, ka tev no sava uztura būtu jāizslēdz, piemēram, biezpiens, graudaugi vai rieksti. Nekādā gadījumā! Ir svarīgi pareizi kombinēt produktus, lai veicinātu dzelzs uzsūkšanos. 

Kas veicina dzelzs uzsūkšanos

Askorbīnskābe. Tā kā C vitamīns organismā neuzkrājas, ir svarīgi uzturā regulāri iekļaut produktus, kas to satur. Lielisks C vitamīna avots ir Briseles kāposti, smiltsērkšķi, sarkanā paprika, brokoļi, kivi. C vitamīns atrodams teju visos augļos un dārzeņos.

A vitamīns. Galvenie beta karotīna avoti, no kuriem veidojas taukos šķīstošais A vitamīns, ir dārzeņi un augļi, piemēram, ķirbji, paprika, spināti, burkāni, tāpat arī treknās zivis, olas. 

B grupas vitamīni. Labākai dzelzs absorbcijai svarīgi uzņemt folskābi (to atradīsi, piemēram, spinātos, salātos, bietēs), tāpat arī B6 un B12 vitamīnus, kuru lielisks avots ir liellopu gaļa, aknas, kā arī citi gaļas un zivju produkti.