Dzelzs nepieciešamība grūtniecības laikā

04. Oct 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

ONLINE TV tiešraidē 24.septembrī tikāmies ar Lindu Grīnbergu, Rīgas dzemdību centra virsārsti, kas mums pastāstīja par jaunu pieeju optimāla dzelzs daudzuma organismā  uzturēšanai un atjaunošanai. 

Kas varētu liecināt par dzelzs trūkumu organismā?

 

Ja jau stājoties uzskaitē ir dzelzs deficīts vai anēmija, tas saistīts ar daudz ko: uzturs, veģetārisms, māmiņas, kam vairāk par 3 bērniem, sievietes, kam ir izteikti stipras menstruācijas, pusaudzes. Faktoru ir ļoti daudz.

Speciāliste uzsver, ka visbiežākie dzelzs trūkuma simptomi ir: nogurums, miegainība, aizdusa, sirdsklauves, gribas ēst neēdamas lietas, matu trauslums, nagu trauslums, bieža slimošana.

"Tāpēc jau pirmajā reizē, kad stājas uzskaitē tiek ņemtas asinis analīzēm, ar kuru palīdzību nosaka arī dzelzs jeb ferritīna līmeni asinīs, tāpat arī hemoglobīna līmeni asinīs.

Ja sievietei ferritīna līmenis ir normāls, dzelzs viņai nav papildus jālieto. Slēpta anēmija ir tad, ja ferritīna līmenis ir zem normas, bet hemoglobīns – normāls." uzsver Linda Grīnberga. „Vislabāk dzelzi, tāpat  kā jebkurus vitamīnus uzņemt ar uzturu, nevis ar vitamīniem un tabletēm.”

Kas ir tie pārtikas produkti, kuros ir vairāk dzelzs?

Dzīvnieku izcelsmes produktos, gaļā. Dzelzs ir arī graudaugos un augļos, dārzeņos. Gaļā gan ir visvairāk. Uzņemt var, bet ne tik daudz, kā no gaļas produktiem.

Kad dzelzs trūkums jau pastāv?

Bez dzelzs klātbūtnes organismā nesintezējas eritrocīti, bērniņam un sievietei organismā trūkst skābeklis, tādējādi pastāv lielāks risks priekšlaicīgām dzemdībām, bērninš var dzimt ar pazeminātu svaru, ar psihomotorās attīstības traucējumiem.

Vai alielinātas slodzes gadījumos jālieto vairāk dzelzs?

Kad ir lielāka slodze, organisms patērē vairāk skābekli. Ja ir palielināta vajadzība pēc skābekļa, vairāk patērēsies arī dzelzs, bet patēriņu parāda analīzes un konkrētās reizēs dzelzs preparātusvairāk lietot nevajadzētu.

Dzelzs līmenis organismā un dzemdības

Priekšlaicīgu dzemdību draudi arī saistās ar dzelzs deficītu, tāpēc, ja ir dzelzs trūkums, dzelzs ir jālieto. Ļoti svarīgi ir tas, ar kādu hemoglobīna līmeni sieviete dodas uz dzemdībām. Vaginālās dzemdībās zudums līdz 500ml asins zudums ir normāls, ķeizargrieziena laikā tas būs divas reizes lielāks. Var gadīties, ka hemoglobīna pēc sievietei nepieciešama pat asins pārliešana.

Blakusefekti dzelzs preparātu lietošanai

Nav preparātu pilnībā bez blaknēm. Pie blaknēm pieskaitāma slikta dūša, vemšana, caureja vai otrādi – aizcietējumi. Ir māmiņas, kurām  ir toksikoze grūtniecības sākumā, un tām ir grūtāk ar dzelzs preparātu lietošanu. Samierināties, piespiest sevi lietot nebūtu labi, vienkārši jālieto pareizi – stundu pirms, stundu pēc ēšanas, nevar lietot ar kafiju, tēju, piena produktiem, tad var uzlaboties arī pārējais viss saistībā ar preparāta lietošanu. Var nomainīt dzelzs preparātu, ja neptīkamās sajūtas nomēr nomāc, bet arī tad ne vienmēr tam būs jēga, galvenais ir lietot pareizi.

Par jauno dzelzs preparātu Tecno FER

Šajā preparātā dzelzs ir organiskā formā, hellāta formā. Tam nav blakņu, viņš neizdalās kuņģī brīvā formā. Viņš uzsūcas trīs reizes labāk. Viņam nav saistības ar ēdienreizēm. To var lietot arī ēdienreizes laikā. Ēdiens netraucē dzelzs hellātu uzsūkšanos.

Māmiņu Klubs

20140924152524-72729.jpg

  •  TecnoFER nodrošina trīsreiz (!) efektīvāku dzelzs uzsūkšanos par agrāk ražotiem pārtikas bagātinātājiem (Pētījumi pierādījuši, ka elementārā dzelzs uzsūkšanās no dzelzs bisglicināta helāta (FeChel), kas tiek izmantots TecnoFER, ir vairāk nekā trīs reizes efektīvāka nekā no dzelzs (II) sulfāta)
  • Nav blakusparādību, kas apdraud gremošanas traktu. Brīvais dzelzs jons potenciāli var izraisīt kuņģa gļotādas iekaisumu. Lietojot TecnoFER, tas nenonāk tiešā saskarē ar kuņģa un zarnu trakta gļotādu. Iemesls: veidojot FeChel, minerāli ar aminoskābju palīdzību tiek pārvei­doti organiskā formā. Helatēta (organiska) divvērtīgā dzelzs ne tikai novērš blaknes kuņģa zarnu traktā, bet arī nerada pārdozēšanas risku.
  • TecnoFER uzsūkšanās spēju neietekmē uzņemtā pārtika (var lietot neatkarīgi no ēdienreizēm)
  • Preparāts nesatur glutēnu