DISKUSIJA: Kā atrast labu ginekologu - 10 kritēriji

DISKUSIJA: Kā atrast labu ginekologu - 10 kritēriji

12. Jan 2016, 00:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sūdzības "pa sieviešu līniju", grūtniecības plānošana un vēlāk jau novērošana, profilaktiskās apskates - te visur nepieciešama ginekologa palīdzība. Un gribas, lai šo palīdzību sniegtu "savs" speciālists, kas ir ne tikai zinošs, apveltīts ar nepieciešamajām iemaņām, bet arī ar pozitīvu attieksmi. Kam pievērst uzmanību, meklējot "savu" ārstu? Kā izvairīties no kļūdām, par kurām, iespējams, nāksies maksāt ar savu veselību?

Pirms konsultācijas pie ginekologa

Dažām lietām būtu jāpievērš uzmanība vēl pirms dodaties pie ārsta.

Dzimums. Visbiežāk sievietes tomēr vēlas doties pie ginekologa, kas ir sieviete. Kā arguments var būt ne tikai tas fakts, ka sieviete sievieti var labāk izprast, bet arī tas, ka dažkārt ārstam var būt dažas reliģiozās vai nacionālās atšķirības, kas pacientei var traucēt. Un tomēr, kā rāda prakse, vīrieši - ginekologi nestrādā sliktāk par sievietēm, un dažkārt viņi savā profesionālajā jomā gūst pat lielākus sasniegumus kā ārstes - sievietes.

Ārsta vecums. Ir loģiski, ka ārsts, kam vairāk gadu, būs ar lielāku pieredzi. Bet arī te mēdz būt izņēmumi, galu galā - jauniem speciālistiem būs vairāk svaigu zināšanu. Viņi būs ambiciozāki, ātrāk apgūs jaunās ārstēšanas metodes.

Profesionālais statuss. Augstākā kvalifikācija jau pati par sevi runā, ja meklējat ne tikai pieredzējušu, bet arī zinošu un profesionālu ārstu. Ja ārstam ir vairākas augstākās izglītības, tas liecina par viņa profesionalitāti un vēlmi patiesi atrasties savā darba vietā.

Pacientu daudzums. Labu ārstu var ieraudzīt uzreiz - pie viņa kabineta praktiski vienmēr būs liela rinda. Lai gan ir iespējams, ka arī "slikts" ginekologs kādam var būt spiesta vajadzība, un tieši tāpēc noteiktā reģionā pie viņa var būt reģistrēts liels pacientu skaits. Starp citu, dažkārt mēdz būt tā - ja speciālists vienkārši dara savu darbu, un viņam ir daudz pacientu, lielā rinda ātri pagaist, jo katrai pacientei tiek veltīts salīdzinoši maz laika un uzmanības.

Atsauksmes. Cilvēku runas ir labākā reklāma vai tieši otrādi - antireklāma. Labu ārstu bieži slavēs, bet par sliktu, saprotams, maz laba teiks. Tagad lielākajai daļai medicīnas iestāžu ir arī savas mājaslapas, kurās nereti var lasīt atsauksmes par konkrētiem ārstiem. Un tāpat arī internetā var uzmeklēt dažādos forumos informāciju, atsauksmes par ārstu.

Kā redzams, viena noteikta kritērija ārsta izvēlē nav, ir jāvērtē vairākas lietas kopumā, saskaņojot tās ar savām prioritātēm.

Konsultācijā pie ginekologa

Beidzot izvēle ir izdarīta. Bet ir vēl lietas, kam noteikti jāpievērš uzmanība jau esot ārsta kabinetā.

Ārējais izskats. Ārstam jāizskatās koptam un cienījamam. Pie ārstiem, kam pat nagi ir nekopti, mati nemazgāti, doties ar mērķi izaicināt likteni - nevajadzētu. Vispareizāk, ieraugot šādu ārstu būtu doties ārā no viņa kabineta.

Runa. Pārliecinoša, argumentēta runa ir liels pluss ārstam. Protams, var gadīties dzirdēt arī sarežģītus un nesaprotamus terminus, bez kuriem ārstam neiztikt. Bet ārstam jāprot vienkāršā valodā tos izskaidrot arī pacientam.

Uzticība. Runā, ka ginekologam jāuzticas kā draugam. Protams, tas ir pārspīlēti, nekādai draudzībai obligāti nav jābūt. Īsts speciālists iejūtīgi, uzmanīgi un tai pat laikā taktiski uzklausīs pat nepatīkamāko informāciju, kas skar kādas pacienta saslimšanas pazīmes, tāpat atbildēs arī uz jautājumiem, kas kādam citam šķitīs pat muļķīgi. Viss, ko ārsts uzzinās, paliks tikai un vienīgi pie viņa kā noslēpums.

Izmeklēšanas gaita. Ginekoloģiskā apskate ir obligāta, bet tā nav vienīgā diagnostikas metode. Diagnozes un ārstēšana tiek noteikta arī balstoties uz informāciju par saslimšanu, atbildēm uz jautājumiem, laboratoriskajiem izmeklējumiem.

Laipna attieksme. Pēc apskates ārstam jāiepazīstina paciente ar saviem secinājumiem, jāatbild uz pacientes jautājumiem, jāsniedz arī ieteikumi, rekomendācijas. Ārstam jābūt gatavam palīdzēt patiešām sievietei ne tikai šajā vienīgajā reizē, bet arī citās reizēs, tāpēc jauki, ja viņš sievietei piedāvā savu kontaktinformāciju, piemēram, vizītkartes izskatā, lai sieviete varētu pierakstīties pie viņa.

Kā jūs izvēlējāties savu ginekologu?

Māmiņu Klubs

NataB NataB 14. Jan 2016, 01:42 ingus22

Viola Millere(Smirnova) ir laba ārste Jēkabpilī