DISKUSIJA: Esi PAR vai PRET mājdzemdībām? Kāpēc?

DISKUSIJA: Esi PAR vai PRET mājdzemdībām? Kāpēc?

20. Jan 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esi gaidībās un prāto, kur dzemdēt? Vai gribētu dzemdēt mājās? Kāpēc? Varbūt tieši otrādi, tu jau esi mamma, un tev ir savs viedoklis par šo tēmu laika gaitā izveidojies? Dalies ar mums savā viedoklī un pieredzē! Informācijai varam pastāstīt, ka gadā Latvijā notiek apmēram 200 dzemdību mājās, valsts šādu pakalpojumu vecākiem neapmaksā. Ja sieviete dzemdē slimnīcā, no valsts budžeta tiek atvēlēta nauda, to saņem slimnīca un medicīnas speciālisti, kuri dzemdības pieņem.

Ja sieviete grib laist bērniņu pasaulē plānotās mājdzemdībās, ir jārēķinās, ka tas izmaksās no 700 līdz 900 eiro. Dzemdību maksā ir ietverta gan aprūpe, gan arī vizītes, kas saistītas ar sagatavošanos lielajam notikumam un posmu pēc tam (parasti četras pēcdzemdību vizītes). Plānotu mājdzemdību nodrošināšanas kārtība noteikta Ministra kabineta noteikumos Nr.611

Daudzas mammas saka, ka mājās nav piemērotu apstākļu dzemdībām. Patiesībā nav nepieciešami īpaši apstākļi, lai laistu pasaulē bērniņu. Pietiek ar tādiem pašiem apstākļiem, kādos bērniņš mājās ir ieņemts. Bet, protams, katras topošās, esošās māmiņas viedoklis drīkst atšķirties, un katras sievietes pašas ziņā ir tas, kā un kur viņa vēlas sagaidīt pasaulē ierodamies savu bērniņu.

Kā ir ar tevi? Esi PAR vai PRET mājdzemdībām? Kāpēc?

Dalies ar mums savā viedoklī tepat, komentāru joslā!

Māmiņu Klubs

20160107125508-12790.jpg

zacc zacc 20. Jan 2016, 19:34

Es arī domāju, ka dzemdēšana mājās, ar visu rūpīgo gatavošanās procesu, ir pat ļoti piemēroti pirmajām dzemdībām.
Kā man bija? Tipiski: dzemdības risinājās lēni, bērnam NEBIJA nekādu problēmu ar sirdstoņiem, BET RDzN vienalga izlēma man likt oksitocīna sistēmu, jo tā būšot labāk. Ko es te mocīšoties nez cik h. Nav tomēr pareizi, ka tādos brīžos ir jānostājas aizsardzības pozīcijā, un tajā brīdī es nevarēju būt tik pārliecināta un gudra, lai par to vismaz padiskutētu. Un stresa līmenis ar to visu ņemtni "ak, ak, cik lēni" jau bija tik liels, ka citas izejas tur laikam vairs nebija.
Mājas apstākļos man būtu ļāvuši nesteigties, es nebūtu tādā stresā, mans ķermenis būtu izdarījis visu nepieciešamo. Un mēs ar mazo nebūtu tik samocīti... protams, nevar 100% pateikt, kā būtu, ja būtu, bet ticība, ka to stimulēšanu patiešām vajadzēja, man būtu daudz lielāka, ja to teiktu mājdzemdību vecmāte, nevis RDzN ginekoloģe, skatoties pulkstenī un savā slimnīcas politikā. Un neko nokavējuši arī nebūtu, ja būtu procesa vidū pārbraukuši uz stacionāru stimulēt, jo problēmu nekādu nebija, vienkārši vēros lēni.
Tagad man arī nebūs mājdzemdības, bet, pateicoties mājdzemdību atbalstītāju informācijai un resursiem, esmu daudz vairāk iepazinusi sevi, sagatavojusies un apzinājusi tos riska faktorus, kas ārpusmājas apstākļos man var nojaukt dzemdību ritmu.
Balstoties uz šo savu pieredzi, esmu pilnībā par mājdzemdībām Plānotām, izvērtētām, labā veselības stāvoklī un ar ģimenes atbalstu.

20. Jan 2016, 16:59 Salamandraa

Paldies, dakterīt! 😉

20. Jan 2016, 16:38

Ak jel...ar pirmo bērnu noteikti mājdzemdības? Tas ir vissliktākais ieteikums kādu sieviete sievietei var dot. Ok, ja patīk māžoties mājās, dzemdē 2., 3. mājās, kad iespējams jau zini ko sagaidīt no tā visa procesa...kaut arī tad tas nav 100%...

20. Jan 2016, 14:00

Esmu par mājdzemdībām un īpaši jau pirmajām,kas sagatavo labu augsni tālākajām dzemdībām😀
Kāpēc? Tāpēc,ka tas,manuprāt, ir vislabākais veids,kā sievietei sagaidīt savu mazulīti. Bez steigas,savā vidē un ar zinošiem un atbalstošiem cilvēkiem😀

20. Jan 2016, 12:26

pret.

peciņa123 peciņa123 20. Jan 2016, 09:58

Kāpēc jāuzsāk jauna diskusija par šo tēmu, ja tik tikko viena tāda aktīva un asa jau bija? Nav jēgas atkārtoties.

lauvinja lauvinja 20. Jan 2016, 08:35 vaboliitee

Man gan šķiet, ka bieži mājdzemdības izvēlas maigas sievietes, kuras baidās, ka stacionārā nespēs pastāvēt uz savām tiesībām zināt un izlemt, tādas, kuras nav drošas par savām komunikāciju spējām, tādas kuras nejūtas drošas un pārliecinātas par sevi citos, ne sev pierastos apstākļos. 😉

Bet kā visur - nav pareiza un nepareiza izvēle, tā ir tikai izvēle ar visiem plusiem un mīnusiem katrā gadījumā atsevišķi.

lauvinja lauvinja 20. Jan 2016, 08:32

Katrs dara kā grib un uzskata par pareizu, bet es neizvēlētos mājdzemdības, jo ir riski, kurus mājdzemdībās novērst nevar, lai ar cik stipra būtu sieviete un cik gluda grūtniecība.

Tāpat mani nepārliecina arguments, ka senāk re visas pirtiņā dzemdēja - jā, dzemdēja, bet es neesmu gatava dabīgajai atlasei, kas kādreiz sastādīja pat 50 %.