Deputāti noraida priekšlikumu pagarināt pārdomu laiku pirms aborta veikšanas

Deputāti noraida priekšlikumu pagarināt pārdomu laiku pirms aborta veikšanas

23. Sep 2015, 12:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien pirms otrā lasījuma noraidīja priekšlikumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā noteikt obligātu psihoterapeita konsultāciju sievietei pirms aborta veikšanas, kā arī pagarināt pārdomu laiku pirms tā. 

Deputāti ar trīs balsīm par, divām pret, pieciem atturoties, noraidīja deputātu Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) un Ingas Bites (LRA), kā arī veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) ierosinājumu, ka norīkojumu par grūtniecības pārtraukšanu var saņemt tikai tad, ja ir apmeklēta psihoterapeita konsultācija. Deputāti piekrita, ka psihoterapeita apmeklējums var būt brīvprātīgs.

Tāpat noraidīts deputātu priekšlikums noteikt, ka grūtniecības pārtraukšanu drīkst veikt ne ātrāk kā 120 stundas pēc norīkojuma saņemšanas. Deputāte Silvija Šimfa (NSL) gan argumentēja, ka dzīvības un nāves jautājumos nevajag steigties un divas papildu dienas var daudz dot, lai sieviete pārdomātu un nolemtu laist pasaulē bērniņu. Tomēr, neskatoties uz šiem argumentiem, deputāti bija pret termiņa pagarināšanu, atstājot pašreizējo redakciju, ka grūtniecības pārtraukšanu var veikt ne ātrāk kā 72 stundas pēc norīkojuma saņemšanas. Līdz ar to atbalstu neguva arī Parādnieka priekšlikums, ka ginekologam ir tiesības samazināt šo 120 stundu skaitu uz 72 stundām.

Diskusijas raisījās par termina "sieviete" aizstāšanu ar terminu "māte". Šimfa norādīja, ka sieviete kļūst par māti jau no grūtniecības iestāšanās brīža, nevis kādā likumā noteiktā termiņā. Komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) gan aizrādīja, ka viņa par māti kļuva ar brīdi, kad bērns piedzima. Tikmēr Vitālijs Orlovs (S) aicināja saprast, ka šajā likumā ierakstīti tādi termini, kādi ir saprotami ārstniecības personām. Deputāti noraidīja terminu maiņu, atstājot spēkā pašreizējo redakciju.

Komisija iepriekš jau atbalstījusi priekšlikumus likumā noteikt, ka par dzimumšūnas donoru var būt vesela persona - vīrietis vecumā no 18 līdz 45 gadiem un dzemdējusi sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem. Iepriekš nebija paredzēta norma, ka sievietei jābūt dzemdējušai, lai varētu būt par olšūnas donori.

Saistībā ar konsultācijām pirms aborta veikšanas komisijā atbalstu iepriekš guvis priekšlikums, ka sievietei tiek nodrošināta iespēja saņemt valsts apmaksātu konsultāciju pie ārsta psihoterapeita vai pie ginekologa ģimenes ārsta, kurš ir apmācīts sniegt šādu palīdzību.

Ņemot vērā, ka likuma grozījumos izteikts priekšlikums par normu stāšanos spēkā un pārejas periodu, kam nu jau ir atpakaļejošs datums, komisija uzdeva Veselības ministrijai uz likumprojekta trešo lasījumu sagatavot jaunus priekšlikumus par termiņiem.

Komisija vienojās, ka grozījumus otrajā lasījumā izskatīs 8.oktobra Saeimas sēdē, bet priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam ir 30.oktobris.

Ella Valtmane

LETA