Dēla vietā meitiņa jeb kas notiek, ja gaidām konkrēta dzimuma mazuli

Dēla vietā meitiņa jeb kas notiek, ja gaidām konkrēta dzimuma mazuli

17. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Runāties ar bērniņu puncī ir ļoti svarīgi. Par to nav šaubu. Kā bērniņu ietekmē tas, ka runājam ar mazo kā konkrēta dzimuma pārstāvi? Komentē psiholoģe Diāna Zande.

Jautājums:

Esmu grūtniece 33.nedēļa.Kad ar vīru bijām uz USG 17.nedēļā, mums teica,ka gaidām puisīti. Uz to arī noskaņojāmies- izdomājām vārdiņu,iepirkām jau dažas drēbītes, un runājām ar punčabērnu kā ar puiku. Taču mums kā par brīnumu 33. nedēļas Usg atklāj,ka puncī aug smuka meitiņa.

Vai tas, ka mēs visu šo laiku ar mazuli runājām kā ar dēliņu un bijām noskaņojušies tā, ka tas būs puika var kaut kādā veidā ietekmēt meitiņu, jo tagad draugi un radi apgalvo, ka būšot puiciska meitene, uzvedīšoties kā puika. Vai tā var būt patiesība?

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

Grūtniecības laikā māmiņai nevajadzētu uz bērniņu izdarīt tādu kā spiedienu, uzliekot savas gaidas- "Tu būsi puika, Tu spēlēsi futbolu, Tu būsi uzņēmējs.." vai "Tu būsi meitiņa-peciņa un būsi maza princesīte."

"Mazākā problēma šajā gadījumā ir vārds, kas jāmaina, jo rati un drēbītes jau var būt, jo bērnam ir pilnīgi vienalga, vai rati un drēbes būs sarkanas, zilas, rozā vai zaļas," stāsta psiholoģe Diāna Zande. "Problēma sākas tad, kad mēs ļoti kaut ko gaidām,mums ir lielāka vilšanās nekā tad, ja vecāki gaida vienkārši bērniņu ar domu: Kad es viņu satikšu, tad viņu iepazīšu un pētīšu. Runājot līdzībās, šīs gaidas par konkrētu bērniņu var salīdzināt ar ideālo un izsapņoto vīrieti, kas tiek gaidīts visu mūžu un ir vilšanās sajūta, ja viņš tāds nav."

Ar bērniņu puncī ir jārunājas, tomēr lielāku vērību pievērst tam, ka svarīgākais, lai bērniņš piedzimst vesels.

Puiciska meitene? Meitenīgs puika? No 17. līdz 33.grūtniecības nedēļai nav tik liels laika periods pagājis, kad māmiņa ir domājusi par bēbīti puncī kā par cita dzimuma mazuli. Tā kā bērnam priekšā ir visa dzīve, šīs dažas grūtniecības nedēļas, kad māmiņa domāja, ka puncī aug cita dzimuma mazulis, nevajadzētu uzskatīt par likteņa pirkstu. Turklāt psiholoģe retoriski jautā: "Kas mūsdienās ir puiciska meitene vai meitenīgs puika? Vai puiciska meitene ir tā, kas brauc ar motociklu? Mūsdienās šie kritēriji un robežas starp to, kas ir vīrišķīgs vai sievišķīgs, ir izplūdušas."

Bēdīgāk ir tad, ja piedzimst meitiņa, viņu ģērbj zēnu drēbēs, liek interesēties par zēnu aktivitātēm, šādi vecāki padarot bērnu par savu gaidu un vēlmju objektu. Tas, ar kādām iezīmēm būs bērns, atkarīgs no audzināšanas, vecāku attieksmes un galu galā- paša bērna rakstura.

Kas notiek ar apkārtējiem, kad viņi saka: "Tev piedzims puiciska meitene!"? Viennozīmīgi, māmiņa ietekmējas no tā. Piedzimstot meitenītei, izturas tā, ka meitenīte ir puiciska, šādi nostiprinot to.

Ticējumi, aizspriedumi un mīti liedz izdzīvot īsto dzīvi! "USG mēdz kļūdīties, tāpēc to var uzskatīt par tehnoloģisko grūtumu, jo tas atņem pārsteiguma brīdi," secina psiholoģe. "Es ieteiktu nedomāt par to,ka bija tā, bet tagad ir savādāk. Varbūt tiešām gala rezultātā piedzimst puika. Iesaku turpināt veidot attiecības ar bērniņu puncī un gaidīt viņu ar mīlestību!"

Vai Tu gaidīji bērniņu vai konkrēta dzimuma mazuli?