Praktiski padomi, kas palīdzēs atslābināties grūtniecības laikā

Praktiski padomi, kas palīdzēs atslābināties grūtniecības laikā

17. Oct 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā atslābināties grūtniecības laikā? Kā palīdzēt sev tikt vaļā no negatīvām domām? Lasi un uzzināsi!

Konsultē psiholoģe Diāna Zande un fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Efektīvs veids, kā izkulties no nepatīkamas situācijas, var būt pat silta vanna, kam pievienota ēteriskā eļļa. Tai gan jābūt tādai, kas mazulim nekādi nevarētu kaitēt. Ieslēdz sev tīkamu mūziku, aizdedz sveces. Radi sev patīkamus apstākļus, iegremdējies ūdenī, aizver acis un sāc lēni, bet dziļi elpot.

"Elpošanai jābūt dziļai, viļņveidīgai, bez pauzēm starp ieelpu un izelpu. Ķermenis automātiski atslābināsies. Pēc vairākām minūtēm sajutīsi vieglu galvas reibšanu. Nepārstāj elpot, ļauj sev savā ziņā saplūst ar galvas reibšanu, tā pēc dažām minūtēm pāries. Redzēsi, šis neparastais stāvoklis ļaus tev pa īstam atslābināties un aizmirsties," relaksēties ļauj fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne. "Neatverot acis, nirsti domās pretī savam mazulim, paglāsti puncīti un pakomunicē ar viņu. Nomierini viņu un noteikti atgādini viņam, cik ļoti viņu mīli un gaidi, esi pārliecināta par to, ka jums abiem viss būs labi."

Pēc tam tevi nomocīs vainas izjūta par to, ka esi pakļāvusi stresam savu bērniņu, sliktais noskaņojums tevi pametīs. Pacenties izprast negatīvisma sekas, nebaidies apzināties savas nepilnības. Neviens nav ideāls, bet tieši grūtniece ir visvairāk atvērta visām ārējām izmaiņām. Nenosodi sevi par to, ka dažreiz dusmojies vai baidies. Ir jāredz, kas stāv aiz bailēm, lai spētu tās izmantot kā orientierus iekšējo pārmaiņu ceļā.

Lai nebaidītos no negatīvām emocijām, sadarbojies ar tām, apzinies tās:

Raksti. Ņem papīra lapu un uzraksti visu, kas tevi uztrauc. Zemāk uzraksti, ko šajā situācijā varētu darīt. Tā tu atradīsi izeju un noticēsi tās laimīgām beigām. Noplēs lapai to daļu, kur sarakstītas tavas negatīvās emocijas, ņem šo lapas daļu, pārloki uz pusēm un uzraksti vēlreiz visu to pašu. Tad atkal saloki uz pusēm un atkal saraksti to pašu, un tā turpini, kamēr vienkārši nebūs iespējams uzrakstīt. Pāri palikušais papīra kamoliņš vienkārši no dvēseles jāizmet. Un to lapas daļu, uz kuras biji sarakstījusi problēmu risinājumus, vienkārši biežāk pārskati.

Zīmē. Ja grūti izteikt jūtas vārdos, uzzīmē tās! Zīmēt var ar tik daudz ko - ar krāsām, zīmuļiem, flomasteriem, marķieriem, krītiņiem. Var zīmēt, klausoties mūziku, kura tev patīk. Var atainot savu emocionālo stāvokli. Ja gribi tikt vaļā no tādām emocijām kā agresija un aizvainojums, zīmē, stipri spiežot uz papīru, vislabāk, ja zīmēsi šajā gadījumā ar pirkstiņkrāsām. Brīžos, kad tev gribēsies mazāk spiest uz papīra lapu ar pirkstiem, emocijas atslābs. Tad paskaties uz zīmējumu un padomā, ko ar to varētu iesākt. Ja tas nav vajadzīgs, tātad - no saviem pārdzīvojumiem esi gatava atvadīties. Zīmējumu var saplēst, saburzīt un izmest - pēc taviem ieskatiem. Ja neesi gatava no zīmējuma šķirties, paturi to līdz brīdim, kad tas iegūs kaut kādu jēgu. Padomā, ko varētu izmainīt radītajā tēlā, lai tas pārtrauktu tevi uztraukt. Izmanto košas krāsas un priecīgus simbolus. Zīmē tēlu līdz tas nepārstās tevi interesēt. Redzēsi, ka pat briesmīgāko ainu var transformēt par kaut ko optimistisku. Kad zīmēt šo tēmu vairs negribas, tā jāatstāj, jo beidzot sapratīsi, ka esi nomierinājusies.

Komunicē. Apspried savas emocijas ar cilvēkiem, kas gatavi tevi atbalstīt. Labi, ja vari pakomunicēt ar citām topošajām māmiņām. Un nevis vienkārši daloties savās problēmās, bet arī uzklausot citu problēmas. Redzēsi, ka negatīvas emocijas ir ne tikai tev. Mācies atklāti runāt par savām problēmām, palaid tās pasaulē, neturi tās sevī. Ja spriedzes iemesls ir kāds konkrēts cilvēks, mēģini ar viņu izrunāties. Neaizvaino viņu, vienkārši pastāsti, kā jūties, pastāsti, ka jūties aizvainota, ka pārdzīvo, ka dusmojies. Apvainojot cilvēku, tu tikai piesiesies cilvēka personīgajām īpašībām, un var atkal sākties jauns konflikts, kas jūsu attiecības tikai saasinās. Ja ir iespējams, izspēlē ar oponentu spēli bez vārdiem. Lai viņš uzmin, kādā stāvoklī esi, kad to ataino viņam ar savām rokām. Parādi, kā jūties. Tas ir kaut kas līdzīgs Mēmajam Šovam, bet ļoti palīdz. Piemēram, sākumā ar labo roku, pēc tam ar kreiso un tad - ar abām reizēm. Sajutīsi, ka emocijas ir iespējams atainot kustībā. Žestikulācija ir neverbālā komunikācija, tā ir emociju un jūtu valoda, zemapziņas valoda, un caur kustībām izteikto informāciju ir vieglāk uztvert, tāpat, no tās ir vieglāk arī atbrīvoties.

Dejo. Mēģini radīt pati savu spontāno deju. Tādā dejā tev kustēties liks emocijas, kas tevi konkrētā brīdī visvairāk uzrunā. Izvēlies mūziku - ātru vai lēnu, kādu vien vēlies, atkarībā no tā, kāda mūzika spēj atainot tavas konkrētā brīža sajūtas. Lai katra ķermeņa daļa kustas tā, kā tu to vēlies. Pēc tādas dejas garastāvoklis noteikti uzlabosies.

Mieru, līdzsvaru un absolūtu harmoniju vēlot,

Māmiņu Klubs

Dzemdību sagatavošanas kursi

Vecāku skolas uzdevums ir iemācīt, kā atrisināt elementāras dzīves situācijas- kā sagatavoties nozīmīgajam notikumam- dzemdībām, kā apģērbt bērniņu, ko darīt, ja viņš raud jau 3. stundu, kā likt pie krūts pēc pieprasījuma vai režīma.

20130129113732-63076.jpg
 

Pavisam kopā Māmiņu Kluba vecāku skolā ir iespēja piedalīties 4 lekcijās – par veselīgu grūtniecību, dzemdībām, atsāpināšanu, elpošanu, dzemdību vietas izvēli, krūts zīdīšanu un jaundzimušā aprūpi.

SAGATAVOŠANĀS DZEMDĪBĀM I UN II DAĻA

Šajās lekcijās topošie vecāki uzzina atbildes uz jautājumiem

  • kas ir dzemdību plāns
  • Kad un kā izvēlēties dzemdību vietu
  • Vai ir nepieciešams slēgt līgumu ar vecmāti
  • Kādas pozas izvēlēties, lai dzemdību process būtu mazāk sāpīgs
  • Vai atsāpināšanas izvēlēšanās nevar radīt negatīvas sekas uz mazuli
  • Kāda ir partnera loma dzemdībās

Kā atzīst vecmātes, ir bijuši gadījumi, kad jaunie vecāki pasaka paldies, jo bez ārstu palīdzības viņu to nevarētu izdarīt. Svarīgi, lai pēc kursiem un pēc dzemdībām vecāki varētu pateikt – mēs to izdarījām.

KRŪTS ĒDINĀŠANAS LEKCIJA

Viens no svarīgākajiem notikumiem jaunajām māmiņām ir mazuļa barošana. Lai būtu pilnīga skaidrība un apziņa, ka māmiņa spēs mazuli barot ar krūti, krūts ēdināšanās speciālisti spēj daudz pastāstīt par krūts zīdīšanu un spēj minēt daudz un dažādus piemērus.

Tāpat 2 stundu ilgā lekcijā speciāliste pastāstīs par:

  • krūts zīdīšanas tehnikām,
  • mātes piena veidošanos,
  • psiholoģisko pamatojumu, lai zīdīšana noritētu veiksmīgi.
  • Turklāt pasniedzēja pastāstīs arī par zīdīšanas palīglīdzekļiem.

JAUNDZIMUŠĀ APRŪPES LEKCIJA

Savukārt kā rūpēties par mazulīti – kā viņu apkopt, cik bieži vannot, kā zināt vai viņam nekas nekaiš, ir iespēja uzzināt  jaundzimušā aprūpes lekcijās.

Lekcijas laikā uzzināsi:

  • visu par mazuļa ikdienas higiēnu
  • kā apkopt nabiņu
  • kā iztīrīt actiņas, ādas krokas, apkopt degunu
  • kā pareizi mainīt autiņbiksītes
  • cik bieži un kā vannot u.c.

Topošajām māmiņām un tētiem ir svarīgi zināt, kas ar viņiem notiks, kā mainīsies viņu dzīve pēc mazuļa ierašanās.

Dzemdību sagatavošanas kursu apmeklēšana palīdzēs sagatavoties dzemdībām, apgūt spēju atbalstīt vienam otru, gūt pārliecību gan dzemdībās, gan mazuļa pirmajās dzīves dienās un mēnešos.
Dzemdību sagatavošanas kursus Māmiņu Klubā vada Latvijā zināmi un atzīti speciālisti.

Kur notiek?

Māmiņu Kluba mājīgajās telpās Vīlandes ielā 1-3, 2. stāvā, ieeja no Elizabetes ielas

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā