Cilmes šūnas - iespēja palīdzēt nākotnē

Cilmes šūnas - iespēja palīdzēt nākotnē

22. May 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairāk par cilmes šūnām Māmiņu Klubam pastāstīja un uz vecāku jautājumiem atbildēja Dr.Violeta Fodina, IVF Rīga klīnikas Medicīnas direktore, reproduktoloģe, ginekoloģe – dzemdību speciāliste un pacientu koordinatore Natālija Polukarova.

Kas ir cilmes šūnas

Cilmes šūnas ir mūsu organisma pamats, tās ārstē dažādas saslimšanas un kalpo mūsu organismam visa mūža garumā. No tām var izveidot produktu, kas palīdz cilvēkiem dažādu saslimšanu gadījumā. Vairāk ir jautājumu nekā atbilžu, bet izpratīsim to, kas jau ir zināms, kas ir realitāte, un kāda ir nākotne saistībā ar cilmes šūnām.

Mammas ir dzirdējušas un pētījušas jautājumus par cilmes šūnām no asinīm. Cilmes šūnas no nabas saites ņem jau aptuveni 10 gadus. Biotehnoloģiskajā centrā ir iespēja paņemt un saglabāt asinis no nabassaites. Šūnu savākšana, apstrāde un saglabāšana, šūnas izmantošana - tie ir daži no posmiem, kas ir būtiski cilmes šūnu bankas procesā.

Cilmes šūnu uzglabāšana un lietderība

Glabāt var šūnas neierobežoti, parasti tas notiek 18-25 gadu ietvaros, bet tas ir individuāli, atkarībā no tā, vai šūnas nav nepieciešamas ātrāk.

Viss savākšanas process notiek uzreiz pēc mazuļa dzimšanas, kad pulsācija no placentas uz mazuli ir beigusies caur nabassaiti. Vecmāte uzliek klemmes uz nabassaites, kas tiek pārgriezta. Un tikai pēc tam asinis ir iespējams savākt. Ja to nedara, asinis nonāk vienkārši atkritumos, bet tās satur miljonus cilmes šūnas, kas var palīdzēt ne tikai bērnam, bet arī bērna ģimenei, vecākiem, vecvecākiem pat. Jādomā par to, kas notiks nākotnē. Tās var noderēt ārstēšanai. 

Svarīga ir audu saderība - runa ir par cilvēka organisma šūnu olbaltumvielām (antigēniem), kuri atrodas šūnu virspusē, un te var būt tā, ka bērnam derēs 100%, vecākiem - līdz 50%, māsām un brāļiem - 50%, vecvecākiem - 25%.

Kādas saslimšanas ārstē ar cilmes šūnām

Ir zināmas vairāku veidu cilmes šūnas, klīniskos gadūjumos biežāk izmanto 3 cilmes šūnu veidus: hematopoētiskās šūnas, kas atrodas nabassaites asinīs vai kaula smadzenēs, mezinhimālās šūnas atrodas praktiski jebkur cilvēka organismā. Jautājums par to, cik šīs šūnas ir aktīvas. Ir vēl arī ādas šūnas, ko var izmantot dažādu saslimšanu ārstēšanā.

Hemopoētiskās šūnas izmanto jau tagad onkoloģisko saslimšanu ārstēšanā (arī ļaundabīgie audzēji), neiroloģisko saslimšanu ārstēšanā (bērnu cerebrālā paralīze, Alcheimera saslimšana), aknu bojājumi, cukura diabēta ārstēšana u.c. Attiecīgi, cilmes šūnu saglabāšana ir ļoti vērtīga.

Spānijā cilmes šūnām ir pat kopējs reģistrs, tiek vāktas asinis no visām dzemdētājām. Galvenais sponsors cilmes šūnu bankai tur ir valsts.

Procesa kārtība

Topošā māmiņa dodas uz iestādi, tiek par visu informēta, un tiek noslēgts speciāls līgums apmēram 2 mēnešus pirms dzemdībām. Sieviete ņem speciālu komplektu līdzi uz dzemdībām jebkurā dzemdību iestādē. Komplektā ir speciāls maisiņš asinīm, tās paņems vecmāte.

Maisā iekšā ir šķidrums lai nodrošinātu asins nesarecēšanu.

Vecmātes ir instruētas, viņas zina, ko un kā darīt. Komplektā ir arī pārējais sterilitātes nodrošināšanai - cimdiņi, salvetes.

Māmiņa un medicīniskais personāls pēc dzemdībām zvana uz klīniku, kuras kurjers dodas uz sievietes dzemdību vietu un visu paņem, aizved uz klīniku. Tur notiek asins apstrāde, šūnu sagatavošana glabāšanai. Asinis tiek apstrādātas, tiek atdalītas cilmes šūnas, tās sasaldē, ko tur karantīnā pusgadu. Un tikai pēc dubultinfekcijas pārbaudes tās tiek noliktas uz ilgstošu glabāšanu.

Cilmes šūnu sasaldēšana notiek slāpekļa tvaikos un cilmes šūnas tiek uzglabāta šķidrajā slāpeklī  -196 grādos. Tādā temperatūrā šūnas uzglabāt var mūžīgi.

Māmiņu Klubs

20160510114148-28208.jpg

 

 

liiigucis liiigucis 13. May 2016, 23:23

Izklausās jauki,bet interesanti cik tāds joks izmaksā 😀