Cik daudz ūdens dienā jāizdzer grūtniecei?

25. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā veselīgs uzturs ir ļoti svarīgs, bet kā ar ūdens dzeršanu? Kamēr karstā vasara vēl tālu, veselīgais ieradums padzerties var sagādāt arī grūtības. Vaicājam pēc padoma uztura speciālistei Lilitai Manīgai, cik daudz ūdens dienā jāizdzer topošajai māmiņai.

Dienas laikā grūtniecei jāuzņem 2-2,5 l šķidruma, no kuriem vismaz 1,5 l ir ūdens. Uztura speciāliste Lilita Manīga gan uzsver, ka uzņemtā ūdens daudzums ir atkarīgs no katras topošās māmiņas svara. Vienkāršākā formula, kā noteikt nepieciešamā ūdens daudzuma, ir rēķinot 30 ml ūdens uz katru ķermeņa kilogramu. Vienlaikus jāatceras, ka, progresējot grūtniecībai, jāpalielina arī izdzertā ūdens daudzums, tomēr par iespējamo tūsku satraukties nevajadzētu.

“Jāatceras, ka tūska veidojas dažādu organisma procesu laikā nevis uzņemtā šķidruma ietekmē. Ja grūtniece samazinās uzņemtā šķidruma daudzumu, tas nemazinās tūsku,” saka uztura speciāliste.

Atceries, ka smūtiji un sulas ir ēdiens jeb uzkoda!

Izvēloties dzeršanai ūdeni, ir svarīgi pārliecināties par tā kvalitāti. “Noteikti, ka tīrs, minerālvielām un sāļiem bagāts ūdens būs veselīgāks un garšīgāks nekā krāna ūdens,” teic uztura speciāliste Lilita Manīga, iesakot pievērst uzmanību ūdens ražotājam, kur un kādā veidā ūdens iegūts. Vienlaikus viņa arī neiesaka izmantot ūdeni no nepārbaudītām ūdens ņemšanas vietām, jo tam var būt dabiskais piesārņojums.