Biežāk uzdotie jautājumi par ūdensdzemdībām

Biežāk uzdotie jautājumi par ūdensdzemdībām

01. Feb 2020, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noskaidrosim biežāk uzdotos jautājumus kopā ar vecmāti Inesi Kampusu.

Kāpēc izvēlēties ūdensdzemdības?

Ir svarīgi pielāgoties veidam, kā pasaulē tiek laists mazulis. Nodrošinot drošu un komfortablu vidi, kur ir māmiņa var justies intīmi, droši, viņa spēj atbrīvoties un sagaidīt savu mazuli ar prieku un dalīties kopīgā pārdzīvojumā ar mazuli. Ūdens izmantošana dzemdībās ir viens no veidiem, kā šo tikšanās brīdi māmiņai un mazulim padarīt neaizmirstamu un priekpilnu.

Kāda ir ūdens temperatūra ūdensdzemdībās?

Kā stāsta vecmāte, visbiežāk šis ir individuāli runājams jautājums, jo jāskatās, lai ūdenī nebūtu par siltu vai par vēsu dzemdētājai, tāpēc viņa ir tā, kas nosaka, cik grādu ūdens temperatūrai vajadzētu būt.

Parasti temperatūra ir 35-38  grādi pēc Celsija skalas, bet temperatūrai nevajadzētu pārsniegt šos 38 grādus, lai nenotiktu pārkaršana, kas savukārt var ietekmēt sirdsdarbību un mazināt skābekļa piegādi mazulim. Tāpat svarīga ir šķidruma uzņemšana dzemdētājai. Ja māmiņai ir karsti, var likt uz pieres vēsas kompreses.

Kad var kāpt ūdenī?

Ūdens dzemdības nebūt nenozīmē, ka dzemdētāja 12 stundas mirkst ūdenī. Tomēr parasti sieviete pati izvēlas, kad kāpt ūdensvannā. Ja māmiņa izvēlas relaksēties ūdenī kontrakciju laikā, ūdens var relaksēt, bet arī tajā pašā laikā dzemdību procesu padarīt lēnāku, tieši pēdējā iemesla dēļ mediķi parasti iesaka izmantot vannu tad, kad dzemds kakla atvērums ir vismaz 4-5 centimetri.

Kas palīdz mazulim elpot zem ūdens?

Biežākais māmiņu jautājums par ūdens dzemdībām ir bažas par to,kā mazulis spēs elpot, kad būs nācis pasaulē zem ūdens. Ir vairāki faktori, kas aizkavē mazuļa elpošanu zem ūdens brīdī, kad viņš ir nācis pasaulē un kad pilnīgi viss ķermenis ir zem ūdens. Pirmkārt, augļūdens temperatūra dzemdē aptuveni ir tāda pati kā ūdens temperatūra dzemdību vannā, tāpēc mazulim nav šoks par temperatūras maiņu, kad viņš nāk pasaulē ūdenī. Otrkārt, mazulis saņem skābekli caur nabassaiti tieši tāpat kā iepriekšējos deviņus mēnešus, kad dzīvoja māmiņas puncī. Treškārt, mazulim ir niršanas reflekss, kas aizkavē jebkādu šķidrumu ieelpošanu un norīšanu rīklē. Šis reflekss mazulim ir aptuveni 6 mēnešus pēc dzimšanas un pēc tam pazūd. Gaisa ieelpošana sākas brīdī, kad mazulis ir laukā no ūdens un temperatūras un gaisa spiediena ietekmē notiek kompleksa metaboliska hormonu ķēdes reakcija un sākas elpošanas process.

Cik ilgi mazulis paliek zem ūdens?

Mazulis zem ūdens ir aptuveni 10 sekundes pēc piedzimšanas, kad vecmāte vai ārsts palīdz mazulim atrast ceļu pie mammas. Un šajā brīdī māmiņa izceļ mazuli no ūdens un klāt skaistais satikšanās brīdis.

Kā mazulis dzemdību laikā tiek novērots?

Līdzīgi kā dzemdībās uz sauszemes, tiek mērīti sirdstoņi, kuri ir ūdensizturīgi. Parasti ūdensdzemdībās sirdstoņus mēra ik pēc 30-60 minūtēm pirmajā dzemdību periodā un pēcāk jau to dara biežāk.

Vai drīkst mājdzemdībās dzemdēt pati savā vannā?

Māmiņas domā, ka ūdensdzemdībām nepieciešama īpaša vanna, tā nebūt nav. Ja māmiņa izlēmusi dzemdēt mājās ūdensdzemdībās, tad ir jāsarunā mājdzemdību vecmāte, kas atbrauktu, apskatītos un novērtētu,vai vanna ir piemērota. Ja vecmātei šķiet, ka vanna ir par mazu, tad ir iespējams izīrēt ūdens dzemdību baseinu. Bet jā, ir iespējams dzemdēt arī mājās.

Ja pirmajās dzemdībās bijis starpenes iegriezums, vai drīkst dzemdēt ūdenī?

Ūdenī neviens ar šķērēm speciāli nelīdīs un tā kā ūdens dod pretspiedienu starpene, visbiežāk grieziens nav vajadzīgs, tādējādi parasti ūdensdzemdībās nav ne plīsumu, ne iegriezumu.

Vai ūdensdzemdībās var lietot atsāpināšanu?

Dzemdniecībā atsāpinoša ir epidurālā anestēzija, pārējie ir atvieglojošie līdzekļi un arī ūdens atvieglo dzemdību procesu. Tomēr atbildot uz jautājumu- nē, ūdensdzemdībās epidurālā anestēzija netiek veikta.

Cik maksā ūdensdzemdības?

Dzemdību iestāde katra pati nosaka savas cenas, bet Latvijā cenas variē no bezmaksas ūdensdzemdībām līdz 500Ls. Piemēram, Ģimenes centrā dzemdības ūdenī ir bez maksas, bet ir jāslēdz līgums ar vecmāti, kas uzraudzīs dzemdību procesu.

Kā zināt, kuras dzemdību nodaļas piedāvā dzemdības ūdenī?

Te noteiki palīgā nāk internets un paziņu kontakti, kas pastāsta par konkrēto dzemdību iestādi,vai ir iespējams dzemdēt ūdenī vai nē. Zināms, ka ūdenī var dzemdēt Siguldā, Dzemdību namā, Ģimenes centrā, Dzemdību mājā „Harmonija”, Liepājā, Valmierā.

Cik ātri pirms dzemdībām jānoslēdz līgums ar vecmāti?

Parasti topošā māmiņa sāk domāt par dzemdībām pēc 30.grūtniecības nedēļas, kad parasti sāk apmeklēt māmiņu skolas, māmiņa var pabūt ar sevi, sagatavoties procesam un iepazīties ar vecmāti, jo ūdensdzemdībās ir nepieciešama šī savstarpēja saskaņa ar izvēlēto ārstu vai vecmāti.

Līgumus par ūdensdzemdībām parasti slēdz no 36.grūtniecības nedēļas.

No kuras grūtniecības nedēļas drīkst dzemdēt ūdenī?

Noteikti kritēriji Latvijā nav izstrādāti, tomēr Latvijas medicīnas pārstāvji uzskata, ka ne ātrāk par 36 nedēļām. Tomēr zināms, ka Vācijā ir prakse, ka tieši priekšlaikus dzimušus bērniņus iesaka pasaulē laist ūdenī, lai viņiem būtu saudzīgāks režīms. Parasti ir tā, ka katra valsts rīkojas tā, kā raksturīgs viņu mentalitātei.

Māmiņu Klubs

Kādi Tev ir vēl jautājumi par ūdensdzemdībām?

Spied taustiņu play un skaties video interviju ar vecmāti Inesi Kampusu par ūdensdzemdībām!

SEMINĀRS MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ: VISS PAR ŪDENSDZEMDĪBĀM->>>>

Tiekamies seminārā Māmiņu klubā, lai noskaidrotu atbildes par ūdensdzemdībām:

  • Kāda ir ūdensdzemdību norise?
  • Kādas ir ūdensdzemdību fizioloģiskās un psiholoģiskās priekšrocības?
  • Kad drīkst dzemdēt ūdenī?
  • Kad vajadzētu atturēties no dzemdībām ūdenī?
  • Kā sagatavoties ūdensdzemdībām?
  • Cik maksā ūdensdzemdības un kur Latvijā iespējams laist pasaulē mazuli ūdenī?

Filmā varēsi vērot unikālus dzemdību kadrus no ūdensdzemdībām, kur varēsi uzzināt par ūdensdzemdību pozām un norisi.

Lekciju vadīs ūdensdzemdību speciāliste - vecmāte Aija Mikova

foto: pexels.com